Vesti
Hronika

Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju

Danas je nastavljeno suđenje Zlatanu Krstiću i Destanu Šabaniju za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca tokom ratnih sukoba na Kosovu 1999. godine.
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Sa današnjeg suđenja Krstiću i Šabaniju (Foto Kim)

U sali su bili prisutni i članovi porodica žrtava.

Zlatan Krstić se tereti po sedam tačaka otpužnice za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, dok je Destan Šabani optužen po četiri tačke.

Iz Tužilaštva tvrde da su Krstić i Šabani, kao bivši inspektori u uroševačkom regionu, tokom rata kršili pravila rata i Ženevske konvencije. Specijalno Tužilaštvo je ubeđeno da će se tvrdnje dokazati i da se osnovano sumnja da su okrivljeni odgovorni za dela koja im se stavljaju na teret. O tome, kako tvrde, postoje brojni dokazi i svedoci koji će biti izvedeni pred sud.

Po izjavama svedoka i oštećenih iz porodice Nuhaj i drugih, optuženi, među kojima je i Krstić, su 26.03.1999. godine oko 20 časova u selu Nerodimlje učestvovali u napadu na porodicu Nuhaj. Oni su, kako navode, učestvovali u proterivanju Albanaca iz njihovih kuća i drugim inkriminušućim radnjama.

Krstić je, prema navodima tužioca na osnovu izjava svedoka, sa drugim "pripadnicima MUP-a Srbije koji su u bekstvu" spalio kuću i uništio imovinu porodice Nuha.

"Optuženi su proterali članove porodice u nepoznatom pravcu i držali ih kao taoce. Nakon toga su ih maltretirali i na kraju ubili”, kazao je tužilac Valjdet Gaši i dodao da su žrtve bile masakrirane, a potom sahranjene u Babušu, bez obreda. 

Upravo se Šabani tereti da je naredio sahranjivanje žrtava bez verskih obreda.

Obraćajući se sudu, Krstić i Šabani su kazali da nema izmena po pitanju izjašnjavanja o krivici. Oni su na prethodnom ročištu negirali krivicu za zločine koji im se stavljaju na teret.

Optuženi Šabani je izražio saučešće porodicama žrtava i svima koji su, kako je rekao, nevini nastradali. Ponovo je negirao krivicu, istakavši da do suđenja ne bi došlo da ga je porodica kontaktirala i razgovarala sa njim.

I Zlatan Krstić je izrazio saučešće "komšijama" sa kojima je, kaže, imao dobre odnose.

Advokat optuženog Krstića Dejan A. Vasić kazao je da do sada nikada niko nije uhapšen bez dokaza, te da je "tužilac prvo uhapsio Krstića, a potom tražio dokaze".

"Nekako sam osetio potrebu da to danas i u svojoj uvodnoj reči naglasim, da je to jedna istraga koja je vođena na jedan potpuno nezakonit način obzirom na to da u momentu hapšenja Zlatana Krstića, protiv njega nije postojao apsolutno nijedan dokaz, nijedna izjava koja bi ga teretila. On je uhapšen bez ikakave osnovanosti sumnje da je izvršio bilo šta. Tužilac je tri meseca vodio nekakvu istragu, samo njemu poznatu, gde mene nije pozivao, mi nismo učestvovali u istražnim radnjama. On je naložio policiji da saslušava određeni broj svedoka i praktično je tri meseca Zlatana Krstića držao u pritvoru bez da je imao dokaze za vođenje postupka", kazo je Vasić u izjavi novinarima. 

Vasić je još jednom pozvao sud na odbacivanje optužnice i uputio molbu da tužilac dostavi sudu materijalne dokaze i CD sa fotografijama koje je podneo 29. 08. 2019. i 27. 09. 2019. godine. 

"On te dokaze nije dostavio sudu. Tužilac je našao da je to irelevantno, a nije irelevantno obzirom na to da je Zlatan nakon rata bio vrlo aktivan i zainteresovan da se vrati u svoje selo. On je dolazio često, viđao se sa oštećenima, čak je i jednu nepokretnost koju je njegov otac još pre rata prodao porodici Nuha, došao da ponovo izvrši utvrđenje svojine. Smatram da je to važno sa te strane. Zašto su oni njega prijavili tada kada je došao 20 godina kasnije, a nisu ga prijavili ranije? Uostalom, dokazi ne kažu da je on uradio bilo šta loše, dokazi kažu samo da je bio u jednoj grupi vojnika i policajaca i ništa više", istakao je Vasić.

Advokat Živojin Jokanović, je od danas drugi branilac Destana Šabanija. Veruje da je njegov klijent nevin i da će dokazati istinu pred sudom.

"Nigde nije izdvojeno nepoštovanje ili da se u ratnim uslovima pokaže nivo pijeteta prema žrtvama, odnosno da se sahranjivanje obavlja čak i po verskim običajima. To se u ratu ne radi po pravilu nikad, a u ovom slučaju optuženi Destan je imao nalog samo da prihvati leševe i da ih sahrani. Sahranio ih je u zajedničkoj grobnici. To što je bager kopao, pa rat je bio, uslovi su bili u ratno vreme. Mislim da ćemo dokazati nevinost. Kolega koji radi taj postupak je dosta kvalitetno pripremio elemente i dokaze koji idu u prilog odbrani", naveo je Jokanović.

Nakon pauze koja je određena, pred sudijom će se pojaviti dve svedokinje u ovom slučaju, Igbala i Azbije Nuha.

Iskazi ostalih svedoka najavljeni su za 6. jul. Ostale vesti

Izdat nalog za hapšenje poslanika Etema Arifija

Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje poslanika, Etema Arifija.

  • 04.08.2020
Jevtić: Pucano na kuću povratnika u Vidanju
Danas oko 13 sati, nepoznata lica pucala su iz vozila na kuću povratnika u selu Vidanje kod Kline, objavio je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.
  • 04.08.2020
Novi incident u severnom delu Mitrovice, korišćeno vatreno oružje
U Kosovskoj Mitrovici treći dan zaredom, ponovo je došlo do incidenta. Korišćeno je vatreno oružje, a u tuči koja se dogodila, najmanje jedno lice je zadobilo povrede, potvrdio je za Radio Kontakt Plus zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti.
  • 04.08.2020
Merdare: Zaplenjeno preko 10.000 falsifikovanih evra
Na kontrolnom punktu Merdare noćas je zaplenjeno 10.500 falsifikovanih evra, saopštila je Uprava carine.
  • 01.08.2020
Na zidu ograde Pešića u Klini ispisana poruka
Preteća poruka na engleskom jeziku “killer” (ubica) ispisana je sinoć oko 19 sati na zidu ograde oko porodičnog doma srpskih povratnika Aleksandra i Vesne Pešić u Klini, potvrdio je za Kosovo Onlajn predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković.
  • 27.07.2020
Staro Gracko: Bol ne prestaje, vreme je da neko odgovara
Parastosom u Starom Gracku, kod Lipljana, obeležena je 21 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca. Porodice stradalih i dalje čekaju pravdu i nadaju se da će počinioci biti pronađeni.
  • 23.07.2020