Vesti
Hronika

Nastavljeno saslušanje svedoka u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

Pred Osnovnim sudom u Prištini danas je nastavljeno suđenje za ubistvo lidera GI „SDP“ Olivera Ivanovića saslušanjem svedoka N.R. i A.J.

Nastavljeno saslušanje svedoka u slučaju ubistva Olivera Ivanovića
Detalj sa današnjeg ročišta (Foto Kim)

Saslušanje N.R. oca jednog od optuženih predloženo je od strane specijalnog Tužilaštva.

N.R. je kazao da je od 2014. do 2018. godine radio kao policajac, a od 2017. kao šef smene. Rekao je da je na dan Oliverovog ubistva 16. januara 2018. godine, bio na poslu od 7 do 15 časova. Da se oni nisu bavili slučajem, već istražna jedinica, kao i da su samo obezbedili lice mesta.

O ubistvu Ivanovića, obavešten bio je od strane optuženog Žarka Jovanovića, koji je, kako je kazao,  mislio da je Ivanović doživeo srčani udar, da mu je rekao da ni doktor nije primetio krv i da oni nisu znali šta se desilo pokojnom Oliveru. Rekao je da su mu tek nakon pola sata javili da je neophodno da se obezbedi lice mesta, da su naredili da se napravi zapisnik, a da su onda Regionalna i istražna jedinica preuzele slučaj. Kazao je da je na mestu zločina bio zajedno sa Žarkom i Dragišom Markovićem, te da Nedeljko Spasojević nije bio prisutan, kao ni Rade Basara.

Na pitanje ko se iz Policije bavio kontrolom nadzornih kamera, on je kazao da ne zna i da to nije bilo u njegovoj nadležnosti.

Kazao je da je Olivera Ivanovića poznavao iz grada i da do dana kada je ubijen, od njega nije primio nijednu žalbu. Na pitanje advokata Faruka Korenice, da li zna nešto konkretno o ubistvu, kazao je da ne zna.

Drugi svedok A.J. kazao je da ostaje pri svojoj izjavi koju je Tužilaštvu dao 18. maja 2018. godine. Kazao je da se od 2014. godine aktivno bavi politikom, da je bio predsednik Srpske liste na parlamentarnim izborima 2014, a da je kasnije osnovao svoju partiju sa kojom je učestvovao na izborima. Na pitanje kako se vodila kampanja za lokalne izbore 2017. godine, A.J. je rekao da su bili pod konstatnim pretnjama od strane Srpske liste, koju je, kako je kazao, u to vreme neformalno vodio Milan Radoičić. Kazao je da je pancirni prsluk nosio od aprila 2017. pa do kraja 2020. godine, da je bio ograničen u kretanju, te da mu je skrenuta pažnja od strane Kosovske policije i nekih prijatelja da mora da se pazi.

Na pitanje da li su pretnje dolazile od Srpske liste i Milana Radoičića, A.J. je kazao su pretnje dolazile od strane Srpske liste prema simpatizerima njegove partije, da im je najčešće prećeno da će izgubiti posao.

Kazao je da je direktnu pretnju po bezbednost dobio u junu 2015. godine, da je o tome obavestio Kosovsku policiju i Vladu Srbije, te da je dobio poziv od strane Milana Radoičića da se sastanu u jednom restoranu u Leposaviću. Rekao je da mu je tokom razgovora Radoičić pokazao pištolj, da mu je kazao da pazi šta radi. Rekao je da je već sutradan otišao za Beograd i predao pismo u Vladi Srbije, da bi ga nakon povratka Radoičić sačekao ispred zgrade u kojoj živi i kazao mu da je došlo do nesporazuma i da može da ga pozove u bilo koje doba.

A.J. je kazao da je sa pokojnim Oliverom kontaktirao dva puta, da se tokom tih kontakta Oliver njemu nije žalio. Rekao je da je u vreme ubistva Ivanovića bio na odmoru na Šar planini.

Svedok je dodao da je dva dana nakon ubistva Ivanovića bio pozvan od strane Milana Radoičića da se nađu u kafiću u Severnoj Mitrovici na šta je on pristao. Na samom ulazu stajalo je deset momaka pored kojih je A.J. prošao bez problema. Nakon ovog susreta svedok tvrdi da se nikada više nije čuo ni video sa Radoičićem.

Na pitanje advokata optuženog Marka Rošića da li je prepoznao nekog od 10 momaka sa ulaza, svedok je odgovorio da nikog od njih ne poznaje i da je njegov prolazak pored njih trajao par sekundi.

Na pitanje da li trenutno ima neku državnu funkciju u Republici Srbiji, A.J. kaže da je od 2017. godine kada se suprostavio Srpskoj listi stavljen, kako je rekao, "na stop listu Državne bezbednosti Srbije". Na toj listi se, kaže, nalaze "državni neprijatelji", pa je zato njemu stavljena etiketa zbog koje ga svaki put zadržavaju do četiri sata na administrativnim prelazima pri ulasku u centralnu Srbiju.

Advokatica Silvane Arsović, Jovana Filipović kazala je da u odnosu na ranije svedoke današnji nisu menjali svoj iskaz.

"Nijedan od saslušanih svedoka nije potvrdio da Silvana Arsović ima bilo kakve veze sa licima koja se spominju u optužnici, što za nas kao Silvaninu odbranu predstavlja još jedan korak napred i dokaz ka tome da ona nije umešana u delo koje joj se stavlja na teret. Svedoci su ponovili ono što su rekli u svojim prethodnim iskazima, nije bilo situacije da su menjali svoj iskaz, kao što je bilo situacija od ranije. U potpunosti su potvrdili izjave koje su dali policiji i tužilaštvu sa određenim izmenama, međutim na sve to je ukazano sudu od strane branilaca i očekujemo da će i ostali svedoci da nastave da potvrđuju svoje iskaze koje su dali ranije, odnosno da neće biti menjanja iskaza svedoka", rekla je ona.

Na pitanje da li su se danas čule inkriminišuće izjave, Filipovićeva je kazala da ništa novo nije rečeno.

"Ne možemo reći da su to bile inkriminišuće izjave, u pitanju su bile izjave koje su samo ponovili, ono što je rečeno u tužilaštvu. Bilo je nekih izmena, ali ne nešto oko čega treba da se brine bilo koja strana", rekla je ona i dodala:

"U ovom današnjem iskazu svedoka nismo imali nijedan ključan iskaz iz razloga jer nijedan od svedoka nije ponudio bilo kakav materijalni dokaz za svoje tvrdnje. Oni su izneli svoje mišljenje i viđenje stvari, da li ono što su zaključili ili čuli, ali nije bilo nijednog materijalnog dokaza koji bi doveo do dokazivanja krivičnog dela koje se stavlja optuženima na teret", zaključila je advokatica Filipović.

Naredno ročište zakazano je za 4. mart.Ostale vesti

MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022
Rada Trajković zadržana na beogradskom aerodromu
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je na Tviteru da je zadržana danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu od strane pogranične policije.
  • 24.06.2022
Niče nova građevina nedaleko od Gazimestana
Na oko 150 metara od ulaska u spomen kompleks na Gazimestanu u toku su građevinski radovi. Sa leve stane pristupnog puta je nasuta i betonirana podloga, a gradilište nije označeno imenom investitora, niti izvođača radova.
  • 24.06.2022
Muškarac i žena s Kosova planirali teroristički napad u Italiji
Italijanska policija uhapsila je muškarca i ženu, poreklom s Kosova, nakon što su optuženi da su planirali teroristički napad u ime ISIS.
  • 24.06.2022
Mitrovica: Bačena ručna granata na zgradu Elektrodistribucije
Ručna granata bačena je sinoć u krugu Elektrodistribucije u Kosovskoj Mitrovici, usled čega je oštećeno više službenih vozila, visokonaponski kabl i spoljni zid objekta. Povređenih nije bilo, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.
  • 24.06.2022