Vesti
Hronika

Nastavlja se protest Srba na severu Kosova

Građani nezadovoljni odlukom Vlade Kosova o zameni registarskih tablica ulaze u peti dan protesta na severu Kosova. Specijalne snage Kosovske policije i dalje su raspoređene kod prelaza Jarinje i Brnjak.

Nastavlja se protest Srba na severu Kosova
Jarinje (Foto AP/Visar Kryeziu)

Noć na Jarinju je bila mirna, pripadnici specijalne jedinice i dalje su raspoređeni i ne pomeraju se sa svojih punktova, prenosi RTS.

Srbi iz Leposavića i Zubinog Potoka njih više od 100, nalaze se u šatorima i kolonama dugim nekoliko kilometara. Okupljeni građani traže povlačenje specijalnih jedinica policije i ukidanje odluke o registarskim oznakama.

Prelazak preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak i dalje je moguć samo pešice.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da su juče u blizni administrativnog prelaza Brnjak, pripadnici specijalne jedinice kosovske policije pretukli trojicu srpskih mladića.

Ovu vest demantovala je kosovska policija navodeći da je ona namenjena "dezinformisanju javnosti, predstavljanju situacije kao nesigurne po građane, kao i za ispunjenje različitih političkih ambicija".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zabrinut zbog prebijanja kosovskih Srba i da ukoliko postoji Briselski sporazum, očekuje da se što pre počne sa formiranjem Zajednice srpskih opština.Ostale vesti

Za starcem iz Straže i dalje se traga
Boško Mladenović iz sela Straža, koji ima 90 godina nestao je devetog oktobra ove godine. Iako su sprovedene potrage, od straca nema ni traga, potvrdio je za RTV Kim poručnik kosovske policije za region Gnjilane Ismet Hašani.
  • 20.10.2021
Kosovski vrhovni sud potvrdio presudu Arsiću za ratne zločine

Vrhovni sud potvrdio je šestogodišnju kaznu zatvora Nenadu Arsiću za ratne zločine na Kosovu.

  • 20.10.2021
Zalutali metak na Jarinju
Kosovska policija je preko graničnih službenika dobila informaciju da je na graničnom prelazu Jarinjeu u popodnevnim časovima metak iz vatrenog oružja pogodio kontejner koji služi službenicima granične policije i carine na teritoriji Kosova, potvrđeno je za RTV Kim iz Policije Kosova.
  • 17.10.2021
Gračanica: Opljačkana porodica Jovanović
Lopovi su tokom prethodne noći upali u kuću Aleksandra Jovanovića u Gračanici i iz nje odneli novac, mobilne telefone, dokumentaciju kao i automobil BMW X5 koji je bio parkiran u dvorištu.
  • 16.10.2021
Polomljeni krstovi na groblju u Orahovcu

Prilikom posete grobu svog supruga Bogdana, koji je sahranjen na srpskom pravoslavnom groblju u Orahovcu Jovanka Šarić je zatekla polomljenu krstaču.

  • 16.10.2021
Elek: Sofronijević i dalje na intenzivnoj nezi, stanje stabilno
Zdravstveno stanje Srećka Sofronijevića, ranjenog vatrenim oružjem u sukobu građana i policije 13. oktobra u Zvečanu je stabilno.
  • 15.10.2021