Vesti
Hronika

Nastavak policijske akcije u Štrpcu, Uroševcu i Prištini

U Prištini, Uroševcu i Štrpcu jutros je nastavljena akcija Kosovske policije započeta 21. decembra a tiče se izdavanje dozvola i nelegalne gradnje na Brezovici.

Nastavak policijske akcije u Štrpcu, Uroševcu i Prištini
Operacija na Brezovici (Foto Kallxo)

Racija se odvija na četiri lokacije u Štrpcu, četiri u Prištini i dve Uroševcu. Kako javlja portal Kallxo, akcija se proširila i na tri različite kancelarije pri Ministarstvu za životnu sredina, prostorno planiranje i infrastrukturu.

Glavni tužilac u Uroševcu Šukri Jašari koji nadgleda akciju u Štrpcu kazao je za Kallxo da je u pitanju nastavak akcije pod nazivom „Brezovica“, te da se vrši pretres na nekoliko lokacija.

U prvom delu akcije „Brezovica“, 21. decembra prošle godine uhapšeno je 10 osoba, među kojima je i bivši predsednik opštine Šrtpce Bratislav Nikolić.

Nikolić se sumnjiči da je u svojstvu predsednika opštine Šrtrpce od 2014. do 2018. godine primao mito – novac i poklone radi izdavanja građevinske dozvole u Nacionalnom parku „Šar planina“, u vikend naselju na području Brezovice.

Tužilaštvo tvrdi da je Nikolić primio mito od 210 hiljada evra za izdavanje 21 građevinske dozvole za izgradnju vikendica investitora „Stela konsalting”, kao i još 200 hiljada evra za građevinsku dozvolu za izgradnju hotela „Stela konsalting”. Ovim radnjama Nikolić se sumnjiči da je počinio krivična dela „primanje mita”, „zloupotreba službenog položaja”. Takođe, Nikolić se sumnjiči da je izvršio krivično delo „uticaja” na donošenje odluka službenih lica o izdavanju građevinski dozvola.

Nikolić je, prema obrazloženju Tužilaštva, osumnjičen da je za izdavanje građevinskih dozvola na Brezovici primio novac u iznosu od 940 hiljada evra, 5 vikendica u vrednosti od 300 hiljada evra i automobil marke rendž rover u vrednosti od 78 hiljada evra.

Tokom prethodne akcije oduzeti su mu je novac, oružje i automobili.

 Ostale vesti

Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022
Požar u stambenoj zgradi u Lapljem Selu
U jednoj od stambenih zgrada u Lapljem Selu izbio je požar. Kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, vatrogasci pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila dva stana i krov ove zgrade. Pričinjena je velika materijalna šteta.
  • 20.01.2022
Nesreća u Bugarskoj, povređeno 29 putnika sa Kosova
U saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj povređeno je 29 putnika sa Kosova, od kojih je šestoro dece, kada se autobus u kome su bili sudario sa kamionom u gradu Ćustendil.
  • 18.01.2022
Visoki Dečani: Prošle godine 133 napada na Srbe
Manastir Visoki Dečani saopštio je da su se na Kosovu u 2021. godini dogodila 133 napada na srpsko stanovništvo.
  • 18.01.2022