Vesti
Hronika

Napadnuti Srbi u selu Bozovik

Grupa Srba koji su kosili travu u okolini manastira Svetog arhangela Mihaila i Gavrila u Bozoviku, opština Vitina, napadnuta je danas popodne kada su nepoznati napadači, prema izjavama ocevidaca, otvorili vatru iz autoamatskog oružja.
Napadnuti Srbi u selu Bozovik
Manastir Svetih Arhangela u Buzoviku

Ovo je za RTV Puls iz Šilova, potvrdio regionalni portparol policije Kosova Ismet Hašani koji je dodao da policija, po nalogu tužioca, pretražuje teren u potrazi za materijalnim dokazima.

U napadu na meštane koji su čistili portu uoči manastirske slave niko nije povređen.

U izjavi za RTV Puls, gradonačelnik Klokota Srećko Spasić je rekao da je do napada najverovatnije došlo u cilju zastrašivanja Srba koji žive u tom delu Kosovskog Pomoravlja.

Manastir Svetih arhangela koji u narodu zovu i manastir Binča, po obližnjem selu Binač, potpuno je opljačkan i uništen posle oružanih sukoba 1999. godine i kao sećanje na srpsku bogomolju iz 14. veka ostali su samo temelji.

Đurić: Priština da pokaže da li je na strani mira ili terora

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić danas je, povodom oružanog napada na Srbe kod Vitine, upozorio sve ekstremiste na Kosovu da se ne igraju životima i bezbednošću Srba, a od institucija u Prištini zatražio da konačno na delu pokažu da li su na strani mira ili terora.

"Ovaj zabrinjavajući incident dogodio se na dan kada Srbi na KiM obeležavaju godišnjicu smrti žetelaca u Starom Gracku, koji su ubijeni podmuklo i mučki rafalima iz potaje, onako kako je danas pucano i u selu Binač, što svedoči da teror i teroristi nisu samo deo slike mračne prošlosti već da su i danas obeležje stvarnosti u našoj južnoj pokrajini", navedeno je u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

Kako kaže, normalno društvo se ne stvara ceremonijalnim polaganjem venaca na spomenike žrtvama terora, kako to pojedini predstavnici u Prištini misle, već iskrenim radom na suzbijanju ekstremizma i kažnjavanju zločinaca.

"Očekujem zato ne samo osudu terorističkog napada u Vitini već konkretnu i sveobuhvatnu akciju kojom bi na uverljiv način bilo poručeno da šovinizam nije vladajuća ideologija na KiM, a da teroristi ne uživaju simpatije albanske političke elite", navedeno je u saopštenju.

Eparhija Raško-prizrenska najoštrije osudila napad na Srbe

Eparhija Raško-prizrenska najoštrije je osudila oružani napad na Srbe koji su čistili portu manastira Binač, kod Kosovske Vitine.

"Eparhija Raško-prizrenska apeluje da se pronađu počinioci ovog incidenta i da se srpskom narodu ovoga kraja obezbedi sloboda kretanja i obeležavanja verskih praznika," saopštila je Eparhija.

Eparhija podseća da uoči praznika manastira grupa vernika obično očisti portu manastira Svetog arhanđela Gavrila koji su uništili albanski ekstremisti 1999. godine jer lokalni Albanci u toku godine portu koriste kao deponiju za đubre i šut.

Lokalni paroh Zvonko Kostić je pre čišćenja od Kosovske policije tražio obezbeđenje za čišćenje porte, ali policija je odbila njegov zahtev, navodi Eparhija Raško-prizrenska.

"I pored toga oko 20 Srba vernika počelo je danas u jutarnjim časovima da čisti portu manastira radi proslave predstojećeg praznika, međutim oko 12.00 časova na njih je otvorena rafalna vatra iz automatskog oružija. Pucano je iz jedne od obližnjih albanskih kuća. U napadu niko nije povređen i incident je prijavljen Kosovskoj policiji," dodaje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Opljačkano srpsko domaćinstvo u Plemetini kod Obilića
Domaćinstvo Veljka Vuksanovića opljačkano je u selu Plemetina kod Obilića, a nepoznate maskirane osobe odnele su vredne delove mehanizacije i alata.
  • 27.10.2020
Čaglavica: Nelegalno posedovanje oružja
Na kružnom toku u Čaglavici, u subotu, oko 20:00 časova privedene su dve osobe zbog nelegalnog posedovanja oružja, saopštila je kosovska policija. Nakon saslušanja lica su oslobođena.
  • 25.10.2020
Odluka o optužnici protiv Tačija i Veseljija ne mora biti sutra saopštena
U subotu, 24. oktobra, navršava se šest meseci otkako je Specijalizovano tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija. Očekuje se odluka o tome da li će optužnica biti potvrđena ili će je sud odbaciti. Poznavaoci pravnih prilika na Kosovu tvrde da ne mora da znači da će ona sutra biti saopštena i da ju je "nezahvalno prognozirati".
  • 23.10.2020
KP: Uhapšen osumnjičeni zbog napada na M.Đ.
Ispred policijske stanice u Gračanici tokom jučerašnjeg dana izboden je muškarac M.Đ. (49). Iz policije navode da je osumnjičeni za napad uhapšen i da se nalazi u pritvoru.
  • 23.10.2020
RTV Gračanica: Ispred Policijske stanice ranjena jedna osoba
Ispred policijske stanice u Gračanici u kasnim popodnevnim časovima izboden je muškarac M.Đ. star 49 godina.
  • 22.10.2020
Napeto na otvaranju festivala
Otvaranje festivala "Mirdtia, dobar dan" protiče u napetoj atmosferi, kao i prethodnih godina, javlja N1.
  • 22.10.2020