Vesti
Hronika

Napadnuti Srbi u selu Bozovik

Grupa Srba koji su kosili travu u okolini manastira Svetog arhangela Mihaila i Gavrila u Bozoviku, opština Vitina, napadnuta je danas popodne kada su nepoznati napadači, prema izjavama ocevidaca, otvorili vatru iz autoamatskog oružja.
Napadnuti Srbi u selu Bozovik
Manastir Svetih Arhangela u Buzoviku

Ovo je za RTV Puls iz Šilova, potvrdio regionalni portparol policije Kosova Ismet Hašani koji je dodao da policija, po nalogu tužioca, pretražuje teren u potrazi za materijalnim dokazima.

U napadu na meštane koji su čistili portu uoči manastirske slave niko nije povređen.

U izjavi za RTV Puls, gradonačelnik Klokota Srećko Spasić je rekao da je do napada najverovatnije došlo u cilju zastrašivanja Srba koji žive u tom delu Kosovskog Pomoravlja.

Manastir Svetih arhangela koji u narodu zovu i manastir Binča, po obližnjem selu Binač, potpuno je opljačkan i uništen posle oružanih sukoba 1999. godine i kao sećanje na srpsku bogomolju iz 14. veka ostali su samo temelji.

Đurić: Priština da pokaže da li je na strani mira ili terora

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić danas je, povodom oružanog napada na Srbe kod Vitine, upozorio sve ekstremiste na Kosovu da se ne igraju životima i bezbednošću Srba, a od institucija u Prištini zatražio da konačno na delu pokažu da li su na strani mira ili terora.

"Ovaj zabrinjavajući incident dogodio se na dan kada Srbi na KiM obeležavaju godišnjicu smrti žetelaca u Starom Gracku, koji su ubijeni podmuklo i mučki rafalima iz potaje, onako kako je danas pucano i u selu Binač, što svedoči da teror i teroristi nisu samo deo slike mračne prošlosti već da su i danas obeležje stvarnosti u našoj južnoj pokrajini", navedeno je u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

Kako kaže, normalno društvo se ne stvara ceremonijalnim polaganjem venaca na spomenike žrtvama terora, kako to pojedini predstavnici u Prištini misle, već iskrenim radom na suzbijanju ekstremizma i kažnjavanju zločinaca.

"Očekujem zato ne samo osudu terorističkog napada u Vitini već konkretnu i sveobuhvatnu akciju kojom bi na uverljiv način bilo poručeno da šovinizam nije vladajuća ideologija na KiM, a da teroristi ne uživaju simpatije albanske političke elite", navedeno je u saopštenju.

Eparhija Raško-prizrenska najoštrije osudila napad na Srbe

Eparhija Raško-prizrenska najoštrije je osudila oružani napad na Srbe koji su čistili portu manastira Binač, kod Kosovske Vitine.

"Eparhija Raško-prizrenska apeluje da se pronađu počinioci ovog incidenta i da se srpskom narodu ovoga kraja obezbedi sloboda kretanja i obeležavanja verskih praznika," saopštila je Eparhija.

Eparhija podseća da uoči praznika manastira grupa vernika obično očisti portu manastira Svetog arhanđela Gavrila koji su uništili albanski ekstremisti 1999. godine jer lokalni Albanci u toku godine portu koriste kao deponiju za đubre i šut.

Lokalni paroh Zvonko Kostić je pre čišćenja od Kosovske policije tražio obezbeđenje za čišćenje porte, ali policija je odbila njegov zahtev, navodi Eparhija Raško-prizrenska.

"I pored toga oko 20 Srba vernika počelo je danas u jutarnjim časovima da čisti portu manastira radi proslave predstojećeg praznika, međutim oko 12.00 časova na njih je otvorena rafalna vatra iz automatskog oružija. Pucano je iz jedne od obližnjih albanskih kuća. U napadu niko nije povređen i incident je prijavljen Kosovskoj policiji," dodaje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Preminuo Đorđe Marjanović
Pevačka zvezda Đorđe Marjanović, preminuo je u devedesetoj godini, javlja RTS.
  • 15.05.2021
Identifikovani maloletnici odgovorni za kamenovanje crkve u Vitini
Za bacanje kamena na crkvu u Vitini pre dva dana odgovorna su dva maloletnika, koja su identifikovana i privedena u policijsku stanicu u ovom mestu, potvrdio je za KoSSev portparol Kosovske policije za region Gnjilana Ismet Hašani.
  • 15.05.2021
KP izrekla 251 novčanu kaznu zbog nepoštovanja mera

Kosovska Policija nastavila je sa kažnjavanjem fizičkih i pravnih lica zbog nepoštovanja anti-kovid mera.

  • 14.05.2021
Apelacioni sud odbacio žalbe u slučaju Ivanovića
Apelacioni sud odbacio je žalbe na odbacivanje optužnice protiv dokaza u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. U žalbenoj najavi se navodi da su žalbe advokata odbijene kao neosnovane.
  • 11.05.2021
Kamenovana crkva u Vitini

Kancelarija za KiM u saopštenju dostavljenom medijima navodi da su "sinoć nepoznati počinioci kamenovali crkvu Svete Petke u Kosovskoj Vitini".

  • 10.05.2021
Preko 790 novčanih kazni zbog nepoštovanja anti-kovid mera
Zbog nepoštovanja mera za sprečavanje širenja koronavirusa, Kosovska Policija nastavila je sa kažnjavanjem fizičkih i pravnih lica.
  • 10.05.2021