Vesti
Hronika

Napadi u Babinom Mostu sve češći

Na veliki pravoslavni praznik Uskrs, u Babinom Mostu napadnut je trinaestogodišnji dečak srpske nacionalnosti dok je bio sa društvom ispred kafića u centru sela. Incident, na sreću bez težih posledica, izazvala je grupa albanskih mladića.
 • 26.04.2022
 • 17:44 h
 • Hronika
 • izvor: Radio Televizija Gračanica
 • komentara:
 • pregleda: 333
Napadi u Babinom Mostu sve češći
Babin Most (Foto RTV Gračanica)

Roditelji dečaka su u šoku, kako zbog saznanja da je napad mogao da bude sa tragičnim posledicama, tako i sa činjenicom da ovo nije prvi incident i atak na njihovu porodicu.

“Mlađi sin je bio ispred lokala, a stariji unutra, deca su slušala muziku i družila se. U nekom trenutku stvorila se grupa od desetak albanskih mladića, to nisu bila deca već mladići od 23 godine, i nasrnuli su na mlađeg sina nožem. Albanskom mladiću je srećom nož ispao iz ruke i svi su videli kako se on sago da ga uzme sa zemlje i onda su stariji sin i njegovi drugovi izleteli iz lokala i sprečili da se dogodi nešto loše”, kaže majka napadnutog dečaka Milena Mitrović.

Ona ističe da ovo nije prvi napad na članove njene porodice.

“Moju ćerku, koja je tada imala 9 godina, 2015. godine su pokušali da kidnapuju na samom ulazu u našu ulicu i samo pukom srećom je uspela da pobegne. Stariji sin koji ima 18 godina takođe je napadnut na istom mestu i tom prilikom dobio je udarac u glavu letvom ali na sreću naišle su komšije i uspele da ga odbrane”, kaže Milena.

Poslednji incident uznemirio je i zabrinuo meštane, jer se napadi u ovom selu dešavaju u kontinuitetu, narušavajući bezbednost, koja je od najvećeg značaja za opstanak Srba u ovom mestu.

Predsednik Privremenog organa opštine Obilić Goran Dančetović kaće da je Babin Most kao jedino selo u kome žive Srbi, na putu od Prištine ka Кosovskoj Mitrovici, očigledno atraktivna lokacija i da sam broj dece i omladine srpske nacionalnosti u ovom selu nekima smeta.

“Ovo je još jedan vid pritiska na nas da donesemo odluku za koju niko nije spreman, a to je da odemo odavde. Ja se nadam da će država Srbija i Кancelarija za КiM i mi zajedno sa njima, uspeti u svojoj borbi za opstanak našeg naroda na ovom prostoru i da ćemo prebroditi sve izazove koji su pred nama” kaže Dančetović.

Napad na srpskog dečaka u Babinom Mostu prijavljen je kosovskoj policiji koja istražuje slučaj, a porodica dečaka očekuje da će napadači biti sankcionisani. Iako sumnjaju da će preduzeti ozbiljnije mere da se ovako nešto više ne dogodi.Ostale vesti

Dojave o bombama u 134 škole u Srbiji
Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle su na elektronske adrese 134 osnovne škole na teritoriji Školske uprave Novi Sad, kao i u nekim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.
 • 20.05.2022
Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na zahteve

Pre osam dana počela je pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica. Veljko Odalović, predsednik Kosmisije za nestala lica Srbije, kaže da je ovo poslednji zahtev Prištine i da srpska stana želi da se pretraga obavi transparentno, ali apeluje na Prištinu da se odgovornije odnosi prema zahtevima Beograda za pretragom masovnih grobnica.

 • 18.05.2022
Još jedna dojava o bombi u Prištini
Policija Kosova je 18. maja saopštila da je ponovo dobila dojavu o podmetnutoj bombi, ovoga puta u jednoj srednjoj školi u Prištini.
 • 18.05.2022
Pretnja bombom u Rektoratu Univerziteta u Prištini

U popodnevnim časovima Rektorat prištinskog Univerziteta "Hasan Priština" dobio je pretnju bombom, a potom su službenici ove institucije pozvali policiju.

 • 17.05.2022
Reagovala porodica Ljubomira Lainovića povodom navoda Bogdanovića o Ivanoviću
Porodica nestalog Ljubomira Lainovića, koga je Boban Bogdanović u intervjuu za KRIK optužio za ubistvo kosovskog političara Olivera Ivanovića, oglasila se za portal Nova.rs i list "Nova" povodom pomenutih navoda, tvrdeći da oni nisu istiniti.
 • 17.05.2022
Ministarstvo prosvete: Dojave o bombama u više od 100 škola u Beogradu
Čak 97 osnovnih škola u Beogradu kao i pojedine srednje škole jutros su dobile dojave o bombama, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Kako ističu, nakon detaljne provere kontradiverzionih ekipa MUP-a u velikom broju škola utvrđeno je da su dojave bile lažne.
 • 16.05.2022