Vesti
Hronika

Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

Napadi na novinare tokom protesta
Sa protesta (Foto CINS)

Zastrašivanje urednika i novinarke portala VranjeNews

Jutros su se na vratima doma Dejana Dimića i Milene Dimić, urednika i novinarke redakcije Vranje News, pojavili pripadnici vranjske policije. Novinarku su upozorili da se ne pojavljuje na današnjem protestu i da „ukoliko ne posluša savet može dobiti krivičnu prijavu”.

Dimić su i prošle subote, nakon protesta, pozvali na informativni razgovor, a potom je pustili kući uz izvinjenje i obrazloženje da je u policiju pozvana greškom.

Upozorenje novinarima u Jagodini

Jagodinska policija upozorila je danas Gorana Jevremovića, urednika portala Central Media, da ne ide na blokadu puteva, dodavši da „imaju ovlašćenja da ga upozore da danas poštuje javni red i mir“.

Jevremović je za N1 kazao da su policajci njegovu saradnicu nazvali „kolovođom” blokade puta Kragujevac-Jagodina prošle subote, i danas uznemiravali njenu majku, ulazili joj u stan, koristili fiksni telefon… Prošle subote, dodaje Jevremović, njega i koleginicu su legitimisali, nakon čega su dobili i prekršajni nalog, iako su radili novinarski posao.

Novinara CINS-a sprečavali da snima

Na Tviter profilu Centra za istraživačko novinarstvo (CINS), objavljen je snimak na kom se vidi kako je jedan čovek pokušao da spreči CINS-ovog novinara da snima dešavanja na protestu.

Novinar FoNet-a napadnut na Novom Beogradu

Novinara FoNet-a Davora Lukača napali su danas nepoznati muškarci tokom izveštavanja sa protesta na Novom Beogradu.

Lukač je rekao da je fotografisao nekoliko nepropisno parkiranih automobila, kada su petorica muškaraca skočila na njega i počela da ga guraju.

Jedan od njih sprečio je da ga pretuku, rekavši im da stanu, jer „će se videti kada ga udare“.

Povređen snimatelj u Novom Sadu

Jedan snimatelj povređen je, tokom protesta na Mostu slobode u Novom Sadu, javlja portal 021.

Snimatelj je povređen nakon što su „navijači i provokatori gađali građane kamenicama” i koristili biber sprej.

NUNS i NDNV traže zaštitu novinara i novinarki

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvali su danas pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da omoguće rad novinarima i novinarkama koji izveštavaju u najavljenim protestima i blokadama ulica.

 Ostale vesti

KP: U selu Mogila sukob posle svađe oko kućnog ljubimca

U selu Mogila dogodio se sukob posle svađe dvojica mladića iz srpske i albanske zajedice oko kućnog ljubimca, rečeno je Regionalnoj informativnoj agenciji JUGpress u Kosovskoj policiji u Gnjilanu.

  • 04.02.2023
Trajković: Priveden Albanac koji je sinoć pucao u Gračanici
Policija u Gračanici privela je osobu koja je sinoć iz automobila u pokretu pucala u Gračanici, potvrđeno je portalu Riznica iz policijske stanice u ovom mestu. Gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić saopštila je da je sinoćna pucnjava ozbiljno uznemirila meštane.
  • 04.02.2023
Dvojica napadača na mladića u Mogili pušteni kući, jedan u pritvoru
Vasilije Arsić, advokat mladića B.Đ.koji je napadnut nožem u Mogili kod Vitine, rekao je da su prema podacima koje ima od porodice dvojica od trojice napadača puštena kući, a da je jedan zadržan u pritvoru.
  • 04.02.2023
Pucnjava u Gračanici iz automobila u pokretu

Više metaka ispaljeno je tokom noći u Gračanici iz automobila u pokretu, potvrđeno je RTS-u u policiji, koja istražuje slučaj. Nema materijalnih ni drugih posledica.

  • 04.02.2023
Otac ranjenog mladića potvrdio da su privedeni napadači
Kosovska policija privela je svu trojicu Albanaca koja su učestvovala u napadu na B. Đ. iz Mogile. Mladić je zadobio dve ubodne rane u predelu grudi i nalazi se van životne opasnosti, saznaje RTV Puls.
  • 03.02.2023
Raspisana poternica za Srbinom zbog navodnog ratnog zločina
Sektor Kosovske policije za istraživanje ratnih zločina raspisao je poternicu za muškarcem srpske nacionalnosti F.S. (1963) koji se sumnjiči za "ratni zločin protiv civilnog stanovništva", saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 03.02.2023