Vesti
Hronika

"Napad na decu na KiM treba da osude i Srbi i Albanci"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić kaže da je napad na srpsku decu u Donjoj Brnjici "kukavičluk, divljaštvo i varvarstvo".
Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Prema njegovim rečima, posebna odgovornost za to što se dogodilo na predstavnicima međunarodne zajednice, koji imaju ogromne misije na Kosovu. On je naglasio da napad na decu treba da osude svi, bez obzira da li su Srbi ili Albanci.

Ðurić je podsetio da u ovom trenutku na Kosovu ima više od 3.500 stranih vojnika u KFOR-u, misiji EULEKS-a, ali tu je i kosovska policija.

"Mi još uvek nismo imali osudu ovog napada na decu nijednog predstavnika međunarodne zajednice, a nije u pitanju nejasna situacija. Na snimcima se vidi terorista u crnom kako dolazi ispred školskog dvorišta, poteže pištolj na decu, juri ih, puca", rekao je Ðurić za Tv Pink.

Kako kaže, reč je o napadu na sigurnost srpskog stanovništva u Brnjici i da je to poruka Srbima da odatle treba da se iseljavaju.

Navodi da je zbog takvih napada potrebno stalno prisustvo KFOR-a na tom mestu, ali i kosovske policije.

"Naš narod je reagovao pribrano. Ostali su privrženi svojim ognjištima. Atmosfera među Srbima je takva da se drže zajedno i što je važno oni znaju da u materujalnom smislu mogu da računaju na podršku države Srbije.

Srbija, kako kaže, želi da izbegne destabilizaciju prilika na Kosovu, da se izbegne ono što se danas dešava na Nagorno-Karabahu.

Beograd, kako je naveo, insistira na rešavanju problema dijalogom i da je Srbima u Donjoj Brnjici, Štrpcu, Pomoravlju krunska garancija koja dolazi od države Srbije.

"Kada čuju sa najmerodavnijeg političkog mesta u Srbiji, od predsednika Aleksandra Vučića, da će Srbija svim državnim kapacitetima, Srbija koja je ojačala svoju vojsku, štiti ih i braniti i da neće dozvoliti nove Oluje na KiM, to je presudno za mnoge od njih da li će staviti tablu da je kuća na prodaju ili će ostati da žive tamo", naveo je on.

Ðurić je pozvao Srbe na Kosovu da imaju hrabrosti, kao do sada, ostanu na svojim ognjištima, a da će Srbija stajati uz njih, da se neće ponoviti 17. mart 2004. godine, da neće biti novih pogroma i Oluja, kao i da će Srbija nastaviti da realizuje sve planove i programe, a do sada je pokrenuto 349 projekata obnove i izgradnje škola, bolnica...

Problem je, kaže, što se ne postavlja pitanje ko je odgovoran što su Srbi na Kosovu postali legitimna meta i zašto o tome ćuti i deo domaće javnosti.

"Važno je što u Srbiji imamo napor da se postigne neka vrsta unutrašnjeg dijaloga sa različitim predstavnicima civilnog društva. Ne treba da dozvolimo da samo stranci imaju monopol nad komunikacijom sa NVO", rekao je on.

Dodaje da se mora graditi konsenzus oko ključnih pitanja državne i nacionalne politike kao što je predsednik Vučić demonstrirao.

"Za Srbiju je ključno da nastavimo da se okupljamo oko prioriteta državne i nacionalne politike - da očuvamo mir i stabilnost, suverenitet i nezavisnost naše zemlje, da imamo ekononski razvoj u centru naše politike, da čuvamo demografsku osnovu, da zadržimo mlade ljude u našoj zemlji i da čuvamo tradiciju", zaključio je on.Ostale vesti

Opljačkano srpsko domaćinstvo u Plemetini kod Obilića
Domaćinstvo Veljka Vuksanovića opljačkano je u selu Plemetina kod Obilića, a nepoznate maskirane osobe odnele su vredne delove mehanizacije i alata.
  • 27.10.2020
Čaglavica: Nelegalno posedovanje oružja
Na kružnom toku u Čaglavici, u subotu, oko 20:00 časova privedene su dve osobe zbog nelegalnog posedovanja oružja, saopštila je kosovska policija. Nakon saslušanja lica su oslobođena.
  • 25.10.2020
Odluka o optužnici protiv Tačija i Veseljija ne mora biti sutra saopštena
U subotu, 24. oktobra, navršava se šest meseci otkako je Specijalizovano tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija. Očekuje se odluka o tome da li će optužnica biti potvrđena ili će je sud odbaciti. Poznavaoci pravnih prilika na Kosovu tvrde da ne mora da znači da će ona sutra biti saopštena i da ju je "nezahvalno prognozirati".
  • 23.10.2020
KP: Uhapšen osumnjičeni zbog napada na M.Đ.
Ispred policijske stanice u Gračanici tokom jučerašnjeg dana izboden je muškarac M.Đ. (49). Iz policije navode da je osumnjičeni za napad uhapšen i da se nalazi u pritvoru.
  • 23.10.2020
RTV Gračanica: Ispred Policijske stanice ranjena jedna osoba
Ispred policijske stanice u Gračanici u kasnim popodnevnim časovima izboden je muškarac M.Đ. star 49 godina.
  • 22.10.2020
Napeto na otvaranju festivala
Otvaranje festivala "Mirdtia, dobar dan" protiče u napetoj atmosferi, kao i prethodnih godina, javlja N1.
  • 22.10.2020