Vesti
Hronika

Namerna dramatizacija rutinske akcije?

Žustra reakcija kosovskih političara povodom ulaska srpskih vojnika na kosovsku teritoriju ima negativan odjek na nastavak dijaloga, smatra Beljuj Bećaj. Sa druge strane, Dušan Janjić navodi da je Priština bila obaveštena o saradnji KFOR-a i vojske Srbije.
Namerna dramatizacija rutinske akcije?
Ilustracija (Foto Srbija danas)

Kosovski političari i mediji oštro osuđuju ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo u zajedničkoj patroli sa KFOR-om.

Analitičar Beljulj Bećaj izjavio je da bi namerni ulazak Srpske Vojske na teritoriju Kosova značio želju za prekidom dijaloga sa srpske strane.

„Ukoliko je to namerno urađeno sa srpske strane, onda Srbija želi da se polako deaktivira nastavak dijaloga iz njima poznatih razloga, ali ukoliko se ulazak desio usled nekih drugih okolnosti, slučajno, to se može prevazići uz izvinjenje, i da se nastavi tok dijaloga bez ozbiljnih talasanja“, rekao je Bećaj u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Sa druge strane, analitičar Dušan Janjić tvrdi da je Priština bila obaveštena o vežbi KFOR-a i Vojske Srbije, pa na reakciju medija i političara gleda kao na političko nepoverenje.

„Reakciju unutar albanskih medija tumačim kao političko nepoverenje i namernu dramatizaciju ulaska Žandarmerije, iako je Kurtijeva vlada bila obaveštena. Posledice će se još uvek pratiti i ja sada očekujem novo interesovanje iz Rusije. Mislim da je dobro što je vežba urađena i da je reakcija albanskih političara i medija očekivana, ali da to nije razlog da Beograd odustane od saradnje sa KFOR-om“, naveo je Janjić za RTV Kim.

Komandant KFOR-a, italijanski general Mihaelo Risi obavestio je u subotu ministra unutrašnjih poslova Kosova Agima Veljiua da je ulazak snaga Srbije kod sela Karačevo u opštini Kamenica bio deo rutinskih zajedničkih akcija KFOR-a i oružanih snaga Srbije.Ostale vesti

Da li je
Ostaje trajna sramota, na celoj Srbiji, a pre svega na vlasti, zato što to gnusno ubistvo, sa očiglednom političkom pozadinom, nikada nije rasvetljeno do kraja, kaže za RTV Kim Borko Stefanović povodom tri godine od egzekucije Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici. Sve što je bilo do Srbije, uradila je, smatra Veljko Odalović.
  • 16.01.2021
Skupovi za Olivera ispred SDP-a
Ispred prostorija SDP-a u Kosovskoj Mitrovici, na mestu gde je pre tri godine ubijen Oliver Ivanović, nekadašnji saradnici ubijenog lidera kosovskih Srba pale sveće.
  • 16.01.2021
Prijatelji, poznanici i nekadašnji saradnici pokojnog Olivera Ivanovića smatraju da je njegovo ubistvo političko i da sudski proces na Kosovu ne teče kako treba. Ksenija Božović kaže da bi Oliver, "da je prihvatio neke savete, možda danas bio među nama", a meštani Gračanice sumnjaju da će se odgovorni za njegovu smrt ikada pronaći.
  • 16.01.2021
Pronađeno telo muškarca kod Gračaničkog jezera
Bivši policijski službenik na Kosovu Fadilj Suljević pronađen je mrtav u blizini Gračaničkog jezera, javljaju prištinski mediji i dodaju da se radi o osobi koja je kao svedok bila pozvana u Specijalni sud za zločine pripadnika nekadašnje OVK.
  • 15.01.2021
Kosovski političari na godišnjici u Račku
Kosovski političari odali su danas počast stradalima ispred Memorijalnog kompleksa u Račku.
  • 15.01.2021
Miroslav Ivanović: Oliverovo ime nekome para uši
"Nažalost, sve moje reči se obistinjuju. Prolazi i treća godina i pravog rezultata istrage za izvršiteljem i nalogodavcem nema. Nema pomaka", rekao je za RTV Kim Miroslav Ivanović, brat ubijenog Olivera.
  • 15.01.2021