Vesti
Hronika

Namerna dramatizacija rutinske akcije?

Žustra reakcija kosovskih političara povodom ulaska srpskih vojnika na kosovsku teritoriju ima negativan odjek na nastavak dijaloga, smatra Beljuj Bećaj. Sa druge strane, Dušan Janjić navodi da je Priština bila obaveštena o saradnji KFOR-a i vojske Srbije.
Namerna dramatizacija rutinske akcije?
Ilustracija (Foto Srbija danas)

Kosovski političari i mediji oštro osuđuju ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo u zajedničkoj patroli sa KFOR-om.

Analitičar Beljulj Bećaj izjavio je da bi namerni ulazak Srpske Vojske na teritoriju Kosova značio želju za prekidom dijaloga sa srpske strane.

„Ukoliko je to namerno urađeno sa srpske strane, onda Srbija želi da se polako deaktivira nastavak dijaloga iz njima poznatih razloga, ali ukoliko se ulazak desio usled nekih drugih okolnosti, slučajno, to se može prevazići uz izvinjenje, i da se nastavi tok dijaloga bez ozbiljnih talasanja“, rekao je Bećaj u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Sa druge strane, analitičar Dušan Janjić tvrdi da je Priština bila obaveštena o vežbi KFOR-a i Vojske Srbije, pa na reakciju medija i političara gleda kao na političko nepoverenje.

„Reakciju unutar albanskih medija tumačim kao političko nepoverenje i namernu dramatizaciju ulaska Žandarmerije, iako je Kurtijeva vlada bila obaveštena. Posledice će se još uvek pratiti i ja sada očekujem novo interesovanje iz Rusije. Mislim da je dobro što je vežba urađena i da je reakcija albanskih političara i medija očekivana, ali da to nije razlog da Beograd odustane od saradnje sa KFOR-om“, naveo je Janjić za RTV Kim.

Komandant KFOR-a, italijanski general Mihaelo Risi obavestio je u subotu ministra unutrašnjih poslova Kosova Agima Veljiua da je ulazak snaga Srbije kod sela Karačevo u opštini Kamenica bio deo rutinskih zajedničkih akcija KFOR-a i oružanih snaga Srbije.Ostale vesti

Radnik Trepče preminuo usled teških povreda
Jedan radnik RMHK "Trepča" u Leposaviću, preminuo je danas nakon što je teško povređen mašinom za rad.
  • 25.09.2020
Napeto ispred kancelarije veterana OVK
Nakon današnjeg hapšenja lidera ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija, ispred kancelarije ovog udruženja okupio se veći broj ljudi, a situacija je iz časa u čas sve napetija, prenosi Reporteri.
  • 25.09.2020
Optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića vraćena na ponovni postupak
Na osnovu žalbi odbrane optuženih za ubistvo Olivera Ivanovića, Apelacioni sud je doneo odluku da predmet vrati na početak, potvrdila je za RTV Kim branilac optužene Silvane Arsović, advokat Jovana Filipović.
  • 25.09.2020
Saobraćajna nezgoda na putu Gračanica - Laplje Selo
Kod arheološkog nalazišta Ulpijana u Gračanici danas posle 13 sati došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su povređene četiri osobe, saznaje RTV Kim.
  • 23.09.2020
Obijena kuća u Gračanici
Lopovi su sinoć upali u kuću Zorana Кostića u ulici Кosovke devojke u Gračanici, napravili premetačinu i odneli novac koji su uspeli da pronađu u novčaniku.
  • 21.09.2020
Jednomesečni pritvor za 30 uhapšenih u akciji policije u Karačevu
Osnovni sud u Gnjilanu usvojio je predlog Osnovnog tužilaštva u ovom gradu i odredio jednomesečni pritvor za 30 osumnjičenih osoba, od kojih su 12 pripadnici Kosovske policije. Oni su pre dve noći uhapšeni u akciji usmerenoj protiv krijumčarenja robe i organizovanja ilegalnog kockanja u pograničnom području u selu Karačevo.
  • 20.09.2020