Vesti
Hronika

“Na ruševinama se rađa život”

Parastosom žrtvama martovskog pogroma koji je u manastiru Gračanica služio Vladika Teodosije obeležena je šesnaesta godina od najvećeg posleratnog napada i stradanja srpskog naroda, kulture i nasleđa na Kosovu.
“Na ruševinama se rađa život”
Parastos stradalima u martovskom pogromu (Foto Kim)

Jevtić: Nasilje se nije završilo 2004. godine

"Nasilje nad Srbima i drugim nevećinskim stanovništvom nije se završilo 2004. godine već ono i dalje traje", navodi se u saopštenju ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibora Jevtića.

„Martovski pogrom danas je i napad na Srbe u Кlini, nemogućnost odlaska i povratka u Đakovicu i Mušutište, obijanje kuće povratnika u Osojanu, prebijanje porodice Đokić iz sela Grizime, prebijnje Srba iz Prekovca, spaljivanje kuće porodice Кonić u Кlini, nesprovođenje pravosnažnih sudskih odluka i svi drugi etnički motivisani incidenti na Кosovu“, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da Ministarstvo za povratak i zajednice, ali i svi politički predstavnici Srba i drugih nevećinskih zajednica na Кosovu intenzivno rade na poboljšanju života i obezbeđivanju neophodnih uslova za opstanak Srba i drugih nevećinskih zajednica na Kosovu.

U pogromu 17. marta 2004. godine na Kosovu i Metohiji je stradalo 19 osoba, uništeno je oko 900 kuća, proterano 4.000 Srba, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira.

Ove godine je, zbog epidemije koronavirusa, obeležavanje proteklo bez većeg okupljanja.

Vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije je tokom parastosa podsetio na sve stradale u martovskom pogromu 17. marta 2004. godine.

“Mi se danas molitvama sećamo svih njih posle 16. godina od martovskog pogroma kada su naši neprijatelji, zločinci, koji su ono što nisu uspeli da urade 1998. i 1999. godine i kasnije, pokušali 2004. godine - da proteraju, da unište i spale sve ono što je srpsko. Hvala Bogu, u tome nisu uspeli. Kao i mnogi pre toga, nisu uspeli do kraja u svojim namerama, ali je naneta bol, naneta je rana našem biću”, kazao je vladika Teodosije.

Nakon parastosa, usledlo je polaganje belih ruža ispred instalacije “Missing” u dvorištu Doma kulture Gračanica i otvaranje izložbe radova sa Likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2019“.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović je pročitao imena stradalih tokom martovskog nasilja i istakao da su ona (imena) “molitva i opomena da se nikada i nigde takvo zlo ne ponovi”.

“Želim da se poklonimo pred njihovim porodicama koje tako dostojanstveno i trpeljivo nose svoj teški teret i nesreću. Ovog dana, mi se sećamo stotine pretučeih i hiljada progranih i želimo da im kažemo da nikada njihova žrtva i muka neće biti zaboravljena. Ona je ugrađena u naše živote, ona je deo zajedničkih ožiljaka i ljubavi koja nam govori: `Vi ste tu da obnavljate, da stvarate i radite, nama da budete podstrek, da na vas nikada ne zaboravimo i nikada ne odemo`“, istakao je Popović.

Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu 2019“ je umetnički i stvaralački odgovor na martovski pogrom 2004. godine. Umetnici iz Srbije i Crne Gore su sedam dana stvarali u kompleksu manastira Svetih Arhangela kod Prizrena suočeni sa posledicama razaranja i obnove.

“Sve što smo imali tog dana je pogođeno u srce i to srce kuca i dan danas”, kazao je novinar i direktor Doma kulture “Gračanica” Živojin Rakočević.

“Sve što smo imali doživelo je težak udarac i sve što smo imali se obnavlja. Kolonija organizovana peti put u Prizrenu je dokaz da se na ruševinama rađa život i da taj život daje svoj stvaralački i kreativni odgovor”, istakao je Rakočević.

Parastosu i polaganju ruža prisustvovali su i predsednik Privremenog organa Opštine Priština Ljubinko Karadžić i sekretar u Ministarstvu privrede Republike Srbije Branimir Stojanović.

Organizatori programa su Eparhija raško-prizrenska i kosovskometohijska, Dom kulture „Gračanica“ i Udruženje porodica kosmetskih stradalnika.

 Ostale vesti

Pronađene tri eksplozivne naprave na severu Kosova
Tri sumnjive eksplozivne naprave pronađene su u opštinama na severu Kosova, koje je uklonio Specijalni tim za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD).
  • 04.04.2020
Lepina: Pokušaj krađe ili noćna šetnja po dvorištima meštana?
Više meštana Lepine, u opštini Gračanica, tvrdi da su četiri lica noćas pokušala da opljačkaju nekoliko domaćinstava u tom selu. Kažu da su nadzorne kamere zabeležile pokušaj krađe i da je on dat policiji na uvid. Međutim, komandir Policijske stanice u Gračanici je za RTV Kim izjavio da „nije bilo krađe, a ni pokušaja, već da su samo viđena četiri lica“.
  • 03.04.2020
KM: Priveden muškarac zbog napada na novinara
Srbin M.Dž. (1988) iz Kosovske Mitrovice priveden je zbog napada na novinara Blic Media iz Prištine 23.marta, koji je tom prilikom zadobio lake telesne povrede, potvrdio je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.
  • 03.04.2020
Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020