Vesti
Hronika

“Na ruševinama se rađa život”

Parastosom žrtvama martovskog pogroma koji je u manastiru Gračanica služio Vladika Teodosije obeležena je šesnaesta godina od najvećeg posleratnog napada i stradanja srpskog naroda, kulture i nasleđa na Kosovu.
“Na ruševinama se rađa život”
Parastos stradalima u martovskom pogromu (Foto Kim)

Jevtić: Nasilje se nije završilo 2004. godine

"Nasilje nad Srbima i drugim nevećinskim stanovništvom nije se završilo 2004. godine već ono i dalje traje", navodi se u saopštenju ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibora Jevtića.

„Martovski pogrom danas je i napad na Srbe u Кlini, nemogućnost odlaska i povratka u Đakovicu i Mušutište, obijanje kuće povratnika u Osojanu, prebijanje porodice Đokić iz sela Grizime, prebijnje Srba iz Prekovca, spaljivanje kuće porodice Кonić u Кlini, nesprovođenje pravosnažnih sudskih odluka i svi drugi etnički motivisani incidenti na Кosovu“, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da Ministarstvo za povratak i zajednice, ali i svi politički predstavnici Srba i drugih nevećinskih zajednica na Кosovu intenzivno rade na poboljšanju života i obezbeđivanju neophodnih uslova za opstanak Srba i drugih nevećinskih zajednica na Kosovu.

U pogromu 17. marta 2004. godine na Kosovu i Metohiji je stradalo 19 osoba, uništeno je oko 900 kuća, proterano 4.000 Srba, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira.

Ove godine je, zbog epidemije koronavirusa, obeležavanje proteklo bez većeg okupljanja.

Vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije je tokom parastosa podsetio na sve stradale u martovskom pogromu 17. marta 2004. godine.

“Mi se danas molitvama sećamo svih njih posle 16. godina od martovskog pogroma kada su naši neprijatelji, zločinci, koji su ono što nisu uspeli da urade 1998. i 1999. godine i kasnije, pokušali 2004. godine - da proteraju, da unište i spale sve ono što je srpsko. Hvala Bogu, u tome nisu uspeli. Kao i mnogi pre toga, nisu uspeli do kraja u svojim namerama, ali je naneta bol, naneta je rana našem biću”, kazao je vladika Teodosije.

Nakon parastosa, usledlo je polaganje belih ruža ispred instalacije “Missing” u dvorištu Doma kulture Gračanica i otvaranje izložbe radova sa Likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2019“.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović je pročitao imena stradalih tokom martovskog nasilja i istakao da su ona (imena) “molitva i opomena da se nikada i nigde takvo zlo ne ponovi”.

“Želim da se poklonimo pred njihovim porodicama koje tako dostojanstveno i trpeljivo nose svoj teški teret i nesreću. Ovog dana, mi se sećamo stotine pretučeih i hiljada progranih i želimo da im kažemo da nikada njihova žrtva i muka neće biti zaboravljena. Ona je ugrađena u naše živote, ona je deo zajedničkih ožiljaka i ljubavi koja nam govori: `Vi ste tu da obnavljate, da stvarate i radite, nama da budete podstrek, da na vas nikada ne zaboravimo i nikada ne odemo`“, istakao je Popović.

Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu 2019“ je umetnički i stvaralački odgovor na martovski pogrom 2004. godine. Umetnici iz Srbije i Crne Gore su sedam dana stvarali u kompleksu manastira Svetih Arhangela kod Prizrena suočeni sa posledicama razaranja i obnove.

“Sve što smo imali tog dana je pogođeno u srce i to srce kuca i dan danas”, kazao je novinar i direktor Doma kulture “Gračanica” Živojin Rakočević.

“Sve što smo imali doživelo je težak udarac i sve što smo imali se obnavlja. Kolonija organizovana peti put u Prizrenu je dokaz da se na ruševinama rađa život i da taj život daje svoj stvaralački i kreativni odgovor”, istakao je Rakočević.

Parastosu i polaganju ruža prisustvovali su i predsednik Privremenog organa Opštine Priština Ljubinko Karadžić i sekretar u Ministarstvu privrede Republike Srbije Branimir Stojanović.

Organizatori programa su Eparhija raško-prizrenska i kosovskometohijska, Dom kulture „Gračanica“ i Udruženje porodica kosmetskih stradalnika.

 Ostale vesti

Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022
Požar u stambenoj zgradi u Lapljem Selu
U jednoj od stambenih zgrada u Lapljem Selu izbio je požar. Kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, vatrogasci pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila dva stana i krov ove zgrade. Pričinjena je velika materijalna šteta.
  • 20.01.2022
Nesreća u Bugarskoj, povređeno 29 putnika sa Kosova
U saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj povređeno je 29 putnika sa Kosova, od kojih je šestoro dece, kada se autobus u kome su bili sudario sa kamionom u gradu Ćustendil.
  • 18.01.2022