Vesti
Hronika

“Na ruševinama se rađa život”

Parastosom žrtvama martovskog pogroma koji je u manastiru Gračanica služio Vladika Teodosije obeležena je šesnaesta godina od najvećeg posleratnog napada i stradanja srpskog naroda, kulture i nasleđa na Kosovu.
“Na ruševinama se rađa život”
Parastos stradalima u martovskom pogromu (Foto Kim)

Jevtić: Nasilje se nije završilo 2004. godine

"Nasilje nad Srbima i drugim nevećinskim stanovništvom nije se završilo 2004. godine već ono i dalje traje", navodi se u saopštenju ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibora Jevtića.

„Martovski pogrom danas je i napad na Srbe u Кlini, nemogućnost odlaska i povratka u Đakovicu i Mušutište, obijanje kuće povratnika u Osojanu, prebijanje porodice Đokić iz sela Grizime, prebijnje Srba iz Prekovca, spaljivanje kuće porodice Кonić u Кlini, nesprovoÄ‘enje pravosnažnih sudskih odluka i svi drugi etnički motivisani incidenti na Кosovu“, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da Ministarstvo za povratak i zajednice, ali i svi politički predstavnici Srba i drugih nevećinskih zajednica na Кosovu intenzivno rade na poboljšanju života i obezbeÄ‘ivanju neophodnih uslova za opstanak Srba i drugih nevećinskih zajednica na Kosovu.

U pogromu 17. marta 2004. godine na Kosovu i Metohiji je stradalo 19 osoba, uništeno je oko 900 kuća, proterano 4.000 Srba, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira.

Ove godine je, zbog epidemije koronavirusa, obeležavanje proteklo bez većeg okupljanja.

Vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije je tokom parastosa podsetio na sve stradale u martovskom pogromu 17. marta 2004. godine.

“Mi se danas molitvama sećamo svih njih posle 16. godina od martovskog pogroma kada su naši neprijatelji, zločinci, koji su ono što nisu uspeli da urade 1998. i 1999. godine i kasnije, pokušali 2004. godine - da proteraju, da unište i spale sve ono što je srpsko. Hvala Bogu, u tome nisu uspeli. Kao i mnogi pre toga, nisu uspeli do kraja u svojim namerama, ali je naneta bol, naneta je rana našem biću”, kazao je vladika Teodosije.

Nakon parastosa, usledlo je polaganje belih ruža ispred instalacije “Missing” u dvorištu Doma kulture Gračanica i otvaranje izložbe radova sa Likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2019“.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović je pročitao imena stradalih tokom martovskog nasilja i istakao da su ona (imena) “molitva i opomena da se nikada i nigde takvo zlo ne ponovi”.

“Želim da se poklonimo pred njihovim porodicama koje tako dostojanstveno i trpeljivo nose svoj teški teret i nesreću. Ovog dana, mi se sećamo stotine pretučeih i hiljada progranih i želimo da im kažemo da nikada njihova žrtva i muka neće biti zaboravljena. Ona je ugrađena u naše živote, ona je deo zajedničkih ožiljaka i ljubavi koja nam govori: `Vi ste tu da obnavljate, da stvarate i radite, nama da budete podstrek, da na vas nikada ne zaboravimo i nikada ne odemo`“, istakao je Popović.

Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu 2019“ je umetnički i stvaralački odgovor na martovski pogrom 2004. godine. Umetnici iz Srbije i Crne Gore su sedam dana stvarali u kompleksu manastira Svetih Arhangela kod Prizrena suočeni sa posledicama razaranja i obnove.

“Sve što smo imali tog dana je pogođeno u srce i to srce kuca i dan danas”, kazao je novinar i direktor Doma kulture “Gračanica” Živojin Rakočević.

“Sve što smo imali doživelo je težak udarac i sve što smo imali se obnavlja. Kolonija organizovana peti put u Prizrenu je dokaz da se na ruševinama rađa život i da taj život daje svoj stvaralački i kreativni odgovor”, istakao je Rakočević.

Parastosu i polaganju ruža prisustvovali su i predsednik Privremenog organa Opštine Priština Ljubinko Karadžić i sekretar u Ministarstvu privrede Republike Srbije Branimir Stojanović.

Organizatori programa su Eparhija raško-prizrenska i kosovskometohijska, Dom kulture „Gračanica“ i Udruženje porodica kosmetskih stradalnika.

 Ostale vesti

Donja Brnjica: Uvredljivi grafiti i psovke

Na zidu kuće Stanoja Dimitrijevića iz Donje Brnjice kod Prištine sinoć su ispisani uvredljivi grafiti i psovke na albanskom jeziku. Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković osudio je najnoviji incident uz ocenu da je ovaj čin zapravo „lice vlasti u Prištini“.

  • 07.08.2022
Oslobođena ruska novinarka privedena na KiM

Novinarka ruske "Komsomoljske pravde" Darija Aslamova puštena je iz pritvora na Kosovu u noći između subote i nedelje, gde je zadržana kada je  pokušala da pređe administrativni prelaz, preneo je taj list.

  • 07.08.2022
Gazivode: Pucano na jedinicu Kosovske policije

Nepoznate osobe pucale su danas oko 11.25 časova u pravcu jedinice stanice za pogranični nadzor u Zubinom Potoku, saopšteno je iz Kosovske policije, uz naznaku da nema povređenih.

  • 06.08.2022
Na prelazu Preševo zaplenjeno više od 1.7 kilograma droge
Srpski carinici su u saradnji sa policijom na graničnom prelazu Preševo otkrili i zaplenili više od 1,7 kilograma psihoaktivne supstance, koja će nakon laboratorijskih analiza biti precizno identifikovana.
  • 05.08.2022
Preminula Bratislava Buba Morina
Nekadašnja ministarka za izbeglice i interno raseljena lica Bratislava Buba Morina preminula je noćas u Nišu u 76. godini. Telegram saučešća povodom njene smrti uputio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 02.08.2022
Blokada puteva kod Rudara i Zupča, policija zatvorila Jarinje i Brnjak
Blokirani su putevi kod Rudara i Zupča - potvrdio je za Radio Kontakt Plus zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Besim Hoti.
  • 31.07.2022