Na Kosovu za terorizam optužene 32 osobe

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv 32 osobe za krivična dela regrutacije za terorizam, organizovanje i učešće u terorističkim grupama i za neovlašećeno posedovanje i korišćenje oružja.

Podeli ovaj članak sa:
 • Priština (Foto arhiva Kim)

Kako prenose prištinski mediji, od 32 optužene osobe, njih 27 je optuženo za krivično delo organizovanja i učešća u terorističkim grupama po članu 143 Krivičnog zakona Kosova (KZK), a nekoliko njih za neovlašćeno posedovanje i korišćenje oružja.

Dve osobe optužene su za krivično delo regrutovanja za terorizam, a trojica su optuženi za neovlašćeno posedovanje i korišćenje oružja.

Za nekoliko optuženih postoji osnovana sumnja da su organizovani za borbu u okviru Islamske države, odnosno u terorističkoj grupi Islamska država (IS) u Siriji.

Nekoliko osoba pozivalo je građane da se pridruze IS i jedan deo optuženih je regrutovao građane za rat u Siriji.

Ujedno su, kako pišu prištinski mediji, prikupljali finasije i fondove za organizaciju terorističke grupe u okviru Islamske države.

Specijalno tužilaštvo Kosova je 9. avgusta 2014. donelo odluku o početku istrage protiv 57 osoba i tada je zbog terorističkog organizovanja bilo uhapšeno njih 40.

Od ove grupe 32 osobe su optužene dok se za 18 osoba pokazalo da je istraga bez osnova, a sedam osoba se nalazi u bekstvu.

Optužnicu je podigao lokalni tužilac Specijalnog tužilaštava Kosova koji je predložio sudu da nakon iznetih dokaza i okončanja procesa, optuženi budu proglašeni krivim za krivično delo terorizam, regrutaciju za terorizam i neovlašćeno posedovanje i upotrebu oružja.

Ostale vesti

 • Preminuo glumac Vasilj Adžić

  Preminuo glumac Vasilj Adžić

  Glumac i multimedijalni umetnik iz Kosovske Mitrovice, Vasilj Adžić (1976), preminuo je danas od posledica srčanog udara, objavili su njegovi prijatelji i saradnici.

 • Godišnjica nestanka novinara: Nećemo odustati

  Godišnjica nestanka novinara: Nećemo odustati

  Na mestu gde su poslednji put, pre 21 godinu, viđeni novinari Ranko Perenić i Đuro Slavuj okupili su se novinari, članovi Udruženja novinara Srbije i njegovog ogranka na Kosovu, kako bi još jednom podsetili na njihov nestanak.

 • Uhapšeni Srbin i Albanac, protivnici gradnje mini-hidroelektrane

  Uhapšeni Srbin i Albanac, protivnici gradnje mini-hidroelektrane

  Regionalna istražna jedinica Kosovske policije iz Uroševca juče je u selu Donja Bitinja kod Štrpca, izvršila pretres i privela dvojicu muškaraca – Srbina i Albanca, pod sumnjom da su zapalili dva bagera kojima su vršeni radovi na izgradnji mini-hidrocentrale u ovom mestu.

 • Zeka: I Daut Haradinaj pozvan u Specijalni sud

  Zeka: I Daut Haradinaj pozvan u Specijalni sud

  Specijalni sud pozvao je Dauta Haradinaja da da iskaz, rekao je u intervjuu za T7 predsednik Evroatlantske stranke Kosova, poslanik kosovske skupštine, Miljaim Zeka, prenosi Zeri. Potvrdio je i ranije spekulacije da su prethodno ispitani i Kadri Veselji u Ljubljani, a potom i Hašim Tači u Prištini.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane