Na Kosovu za terorizam optužene 32 osobe

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv 32 osobe za krivična dela regrutacije za terorizam, organizovanje i učešće u terorističkim grupama i za neovlašećeno posedovanje i korišćenje oružja.

Podeli ovaj članak sa:
  • Priština (Foto arhiva Kim)

Kako prenose prištinski mediji, od 32 optužene osobe, njih 27 je optuženo za krivično delo organizovanja i učešća u terorističkim grupama po članu 143 Krivičnog zakona Kosova (KZK), a nekoliko njih za neovlašćeno posedovanje i korišćenje oružja.

Dve osobe optužene su za krivično delo regrutovanja za terorizam, a trojica su optuženi za neovlašćeno posedovanje i korišćenje oružja.

Za nekoliko optuženih postoji osnovana sumnja da su organizovani za borbu u okviru Islamske države, odnosno u terorističkoj grupi Islamska država (IS) u Siriji.

Nekoliko osoba pozivalo je građane da se pridruze IS i jedan deo optuženih je regrutovao građane za rat u Siriji.

Ujedno su, kako pišu prištinski mediji, prikupljali finasije i fondove za organizaciju terorističke grupe u okviru Islamske države.

Specijalno tužilaštvo Kosova je 9. avgusta 2014. donelo odluku o početku istrage protiv 57 osoba i tada je zbog terorističkog organizovanja bilo uhapšeno njih 40.

Od ove grupe 32 osobe su optužene dok se za 18 osoba pokazalo da je istraga bez osnova, a sedam osoba se nalazi u bekstvu.

Optužnicu je podigao lokalni tužilac Specijalnog tužilaštava Kosova koji je predložio sudu da nakon iznetih dokaza i okončanja procesa, optuženi budu proglašeni krivim za krivično delo terorizam, regrutaciju za terorizam i neovlašćeno posedovanje i upotrebu oružja.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane