Vesti
Hronika

Na Kosovu tokom pandemije povećano nasilje u porodici

Tokom pandemije koronavirusa na Kosovu je za 30 odsto povećan broj slučajeva nasilja u porodici, podaci su kosovskog Ministarstva pravde. Međutim, iz organizacija koje se bave slučajevima porodičnog nasilja poručuju da je broj znatno veći, jer žrtve često ne prijavljuju nasilje.
Na Kosovu tokom pandemije povećano nasilje u porodici
Ilustracija (Foto iStockphoto.com)

Ministarka pravde u Vladi Kosova Aljbuljena Hadžiu napisala je pre nekoliko dana na svojoj Fejsbuk stranici da se u periodu trajanja pandemije koronavirusa na Kosovu broj slučajeva nasilja u porodici povećao za 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ona je precizirala da se radi o bazi podataka koju, kako je kazala, poseduje Ministarstvo pravde.

„To je zabrinjavajuće i zahteva podizanje nivoa odgovornosti institucija, posebno onih koje su zadužene za sigurnost i pravdu. Psihološko, fizičko, materijalno i seksualno nasilje su krivična dela i svaki nasilnik treba da bude kažnjen u skladu sa zakonom“, napisala je Aljbuljena Hadžiu.

Trend porasta slučajeva nasilja u porodici beleži i kosovska policija. Prema njihovim podacima tokom 2018. godine zabeležen je 1.541 slučaj, prošle godine evidentirano je 1.915 , a samo u prvom kvartalu ove godine, zabeležen je 481 slučaj nasilja u porodici.

Međutim, iz NVO “Žensko pravo” smatraju da je porodično nasilje mnogo zastupljenije, u odnosu na zvanične podatke, jer mnoge žrtve ne prijavljuju te slučajeve nadležnim organima. Tijana Simić Lavali, programska direktorka ove organizacije, smatra da su mere ograničenog kretanja najviše doprinele tome da se tenzije unutar porodica povećaju, pa samim tim i nasilje.

„Sama izolacija znači da su te žene bukvalno 24 sata izložene nasilju, a onda su i deca svedoci izloženi nasilju, jer u normalanim okolnostima nasilje se ne odvija uvek pred decom“, rekla je Tijana Simić Lavali.
NVO “Žensko parvo” od početka pandemije putem Fejsbuk naloga i telefona pruža besplatnu psihološku i pravnu pomoć osobama kojima je potrebna.

„Mi smo zaista prvih 15 dana radili isključivo telefonom i tada je bilo raznih poziva, raznih zahteva, ne samo u vezi nasilja već i drugih potreba žena. Poslednjih 10 dana ukoliko ima potrebe i ukoliko je to neophodno mi žrtve primamo ovde. Takođe, naš psiholog putem telefona pruža usluge psihološkog savetovanja“, kazala je TIjana Simić Lavali.

Zbog povećanog broja porodičnog nasilja usled pandemije koronavirusa, posebno nad ženama, organizacija Un Women na Kosovu je početkom aprila pokrenula kampanju pod nazivom “Ako ste žrtva porodičnog nasilja, nemojte ćutati, prijavite to”. Kampanji se priključio i veliki broj domaćih i međunarodnih zvaničnika.

„Nasilje nikada nije opravdano. Za nas je nasilje neprihvatljivo i kažnjivo. Razmatramo načine za povećanje finansiranja programa protiv nasilja u porodici, bez obzira na oblik: fizičko, psihičko ili seksualno", rekao je Aljbin Kurti vršilac dužnosti premijera Kosova.

Kampanju protiv porodičnog nasilja pokrenule su i pojedine organizacije u većinski srpskim sredinama.

„Mi smo krenuli u jednu kampanju kako bi ohrabrili žrtve da prijavljuju nasilje, da znaju da je to krivično delo i za vreme pandemije. Napravili smo i saradnju sa sigrunom kućom u Novom Brdu da ukoliko bude slučajeva u toku pandemije, koji moraju da se izmeštaju u sigurnu kuću, da ih policija tamo vozi“, kaže Simić Lavali.

„Mi smo obavestile policiju u opštinama u kojima živi većinski srpsko stanovništvo da mogu da pošalju žrtve kod nas, naravno poštujući protokol koje je propisalo Ministarstvo zdravlja. Mi se sad trudimo da to ispoštujemo i da obavestimo žrtve da prijem u prihvatilište može da se uradi samo uz posredstvo Policije Kosova i Centra za socijalni rad“, rekla je Nevenka Rikalo iz NVO “Ruka ruci”.

Na Kosovu postoji sedam sigurnih kuća za žrtve nasilja u porodici. Šest je u većinski albanskim sedinama, a jedna u većinski srpskoj opštini Novo Brdo, koja je sa radom počela prošle godine, a kojom rukovodi NVO “Ženski inkluzivni centar”.

Ovu reportažu realizovao je Medija centar u Čaglavici uz pomoć Kosovske fonacije za otvoreno društvo u okviru projekta “Život i rad u dobra korone”.

 

 

 

 Ostale vesti

Policija razbija demonstracije u Beogradu
Policija je krenula ka demonstrantima nakon što je pristiglo pojačanje. Posle kamenovanja koje je trajalo više desetine minuta na pripadnike policije, oni su krenuli da razbijaju demonstracije u centru Beograda i ispred Skupštine Srbije.
  • 10.07.2020
Neredi u Beogradu, protesti i u drugim gradovima
Ispred Narodne skupštine u Beogradu okupilo se nekoliko hiljada ljudi, a tu je i grupa bliska bišem članu Dveri Srđanu Nogu, javlja reporter N1. Došlo je do incidenata, razbijeni su prozori na Skupštini, novinarima nije dozvoljeno da snimaju u blizini parlamenta.
  • 10.07.2020
Tači u ponedeljak u Hagu
Predsednik Кosova Hašim Tači će u ponedeljak otputovati u Hag. Poziv na razgovor usledio je nešto manje od 20 dana od obelodanjivanja još uvek nepotvrđene optužnice protiv njega i Кadrija Veseljija za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti, progone, maltretiranja i ubistva skoro 100 ljudi.
  • 08.07.2020
Nakon protesta u Beogradu 20 povređenih, policija oko skupštine
Trinaest policajaca i sedam civila povređeno je tokom protesta posle najave ponovnog uvođenja policijskog sata u Beogradu u pokušaju da se zaustavi dalje širenje koronavirusa.
  • 08.07.2020
Stradao američki vojnik na Kosovu
Američki Sekretarijat za odbranu saopštio je u ponedeljak da je dvadesetogodišnji pripadnik američke vojske, koji je služio u mirovnoj misiji na Kosovu, izgubio život.
  • 07.07.2020
Policija pronašla i vratila ukradenu stoku u selu Crepulja
Krađa dva grla stoke, od strane nepoznatih lica, izvršena je noćas nešto posle ponoći u selu Crepulja u opštini Zubin Potok, potvrdio je za Radio Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.
  • 04.07.2020