Vesti
Hronika

Na Kosovu ove godine otkriveni posmrtni ostaci 11 osoba

Tokom ove godine na više lokacija na Kosovu otkriveno je 11 posmrtnih ostataka osoba za koje se veruje da su stradale tokom sukoba pre 21 godinu, a ostaci četiri osobe predati su porodicama.
Na Kosovu ove godine otkriveni posmrtni ostaci 11 osoba
Iskopavanje na kopu Kiževak (Foto RSE)

Predsedavajući komisije za rasvetljavanje sudbine nestalih i ubijenih kosovske vlade Ram Manaj rekao je na godišnjoj konferenciji za medije u Prištini da je 11 ostataka tela pronađeno na devet lokacija na Kosovu.

"Proces traženja i pronalaska nestalih je osetljiv i vrlo složen. U ovom periodu, posebno u drugoj polovini godine koju smo imali na terenu. Kiževik je peto mesto gde su pronađeni ostaci. Na Kosovu smo ove godine imali iskopavanja na devet mesta koja su rezultirala sa 11 ostataka tela", rekao je Manaj.

Direktor Instituta za sudsku medicinu Arsim Grdžaliu rekao je da su u centralnoj Srbiji tokom ove godine proverili tri lokacije, najavljujući da će nakon Kiževka biti iskopavanja i u Štavalju.

Predstavnik vladine komisije Kuštrim Gara rekao da su posmrtni ostaci četiri osobe vraćeni njihovim porodicama.

"Svi uzorci sa posmrtnih ostataka sada su poslati Institutu i čekamo prve rezultate za njihovu identifikaciju", dodao je Gara.

Od sukoba na Kosovu nije rasvetljena sudbina više od 1.600 osoba.Ostale vesti

Da li je
Ostaje trajna sramota, na celoj Srbiji, a pre svega na vlasti, zato što to gnusno ubistvo, sa očiglednom političkom pozadinom, nikada nije rasvetljeno do kraja, kaže za RTV Kim Borko Stefanović povodom tri godine od egzekucije Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici. Sve što je bilo do Srbije, uradila je, smatra Veljko Odalović.
  • 16.01.2021
Skupovi za Olivera ispred SDP-a
Ispred prostorija SDP-a u Kosovskoj Mitrovici, na mestu gde je pre tri godine ubijen Oliver Ivanović, nekadašnji saradnici ubijenog lidera kosovskih Srba pale sveće.
  • 16.01.2021
Prijatelji, poznanici i nekadašnji saradnici pokojnog Olivera Ivanovića smatraju da je njegovo ubistvo političko i da sudski proces na Kosovu ne teče kako treba. Ksenija Božović kaže da bi Oliver, "da je prihvatio neke savete, možda danas bio među nama", a meštani Gračanice sumnjaju da će se odgovorni za njegovu smrt ikada pronaći.
  • 16.01.2021
Pronađeno telo muškarca kod Gračaničkog jezera
Bivši policijski službenik na Kosovu Fadilj Suljević pronađen je mrtav u blizini Gračaničkog jezera, javljaju prištinski mediji i dodaju da se radi o osobi koja je kao svedok bila pozvana u Specijalni sud za zločine pripadnika nekadašnje OVK.
  • 15.01.2021
Kosovski političari na godišnjici u Račku
Kosovski političari odali su danas počast stradalima ispred Memorijalnog kompleksa u Račku.
  • 15.01.2021
Miroslav Ivanović: Oliverovo ime nekome para uši
"Nažalost, sve moje reči se obistinjuju. Prolazi i treća godina i pravog rezultata istrage za izvršiteljem i nalogodavcem nema. Nema pomaka", rekao je za RTV Kim Miroslav Ivanović, brat ubijenog Olivera.
  • 15.01.2021