Vesti
Hronika

Na Kosovu aktivno devet požara, i dalje najteže na Prokletijama

Požari na Kosovu ne jenjavaju već sedam dana. U tom periodu registrovano je više od 473 požara, a prema zvaničnim podacima Agencije za upravljanje vanrednim situacijama, najteži je onaj u blizini Nacionalnog parka „Prokletije„, koji traje nedelju dana.
Na Kosovu aktivno devet požara, i dalje najteže na Prokletijama
Ilustracija (Foto Kosovapress)

Agencija za upravljanje vanrednim situacijama (AVS) pri kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova poručila je sinoć da je broj požara počeo da se smanjuje, a da ih je na Kosovu trenutno aktivno devet.

Ipak, AVS ukazuje da je situacija i dalje kritična u blizini Nacionalnog parka Prokletije, jer požar traje već sedam dana i na njemu se neprekidno interveniše, a vremenski uslovi – jak vetar i izrazito neprikladan teren, otežavaju i gotovo onemogućavaju gašenje vatre sa tla.

Zbog toga, ova Agencija je u koordinaciji sa Operativnim centrom kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova, zatražila vazdušnu podršku od KFOR-a, koji je, kako se navodi, dao na raspolaganje dva helikoptera, sa mogućnošću da se obezbedi i treći helikopter.

A zahvaljujući angažovanju profesionalnih vatrogasnih i spasilačkih jedinica, kapacitetu i podršci KBS, policije, i KFOR-a iz vazduha, u drugim delovima Kosova situacija je relativno stabilna, poručuje AVS.

Tokom proteklih sedam dana, na Kosovu je registrovano više od 473 požara, a, kako se navodi, ukupno je bilo 600 hitnih intervencija, u kojima su telesne povrede zadobijali i vatrogasci.

Osim na Prokletijama, opasnost od novih požara i dalje postoji u regionu opština Suva Reka i Prizren.

Agencija za upravljanje vanrednim situacijama apeluje na sve građane za dodatnu opreznost u periodima porasta temperatura i da na izazivaju požare, kao i da ih što pre prijave.Ostale vesti

Gradonačelnik Kline osuđen zbog sukoba interesa, zaposlio ćerku
Osnovni sud u Peći proglasio je gradonačelnika Kline Zenuna Eljezaja krivim za sukob interesa, osudivši ga na plaćanje kazne od 4.000 evra nakon što je svojoj ćerki omogućio da se zaposli u Glavnom centru porodične medicine (GCPM) u Klini.
  • 01.12.2021
Osojane: Pronađeno beživotno telo povratnika u selu Koš
U povratničkom selu Koš kod Osojana u jutrarnjim časovima je pronađeno beživotno telo povratnika Velimira Popovića (1951) ispred porodične kuće. Srčani udar je najverovatniji uzrok njegove smrti.
  • 30.11.2021
KM: Danas saslušanje učesnika sinoćnjeg incidenta
Učesnici sinoćnje tuče i pucnjave koja se oko 23 sata dogodila u kafiću „Amnezija“ u Kosovskoj Mitrovici biće saslušani danas zbog alkoholisanog stanja u kome su se nalazili, rekao je za RTV Kim portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Bratislav Radović. 
  • 30.11.2021
Pucnjava i tuča u centru Kosovske Mitrovice, ranjene dve osobe
Portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović, potvrdio je oko ponoći za KoSSev da je nešto ranije došlo do incidenta u ulici Vardarskoj.
  • 30.11.2021
Uklonjeno 70 eksplozivnih naprava u šumi kod Đakovice

Pripadnici kosovskih snaga bezbednosti uklonili su 70 neeksplodiranih eksplozivnih naprava, otkrivenih prethodnih dana u okolini Đakovice.

  • 29.11.2021
Eksplodirala ručna bomba u Kosovu Polju, nema povređenih
U Kosovu Polju je jutros oko 6 sati eksplodirala ručna bomba ispred jednog bara u centru grada, ali niko nije povređen.
  • 29.11.2021