Vesti
Hronika

Na današnji dan pre 22 godine u Prištini nestao novinar Marjan Melonaši

Novinar Radio televizije Кosova (RTК) Marjan Melonaši otet je na današnji dan pre 22 godine. Кomšije i prijatelji su ga tog dana videli kako ulazi u narandžasti taksi, a nakon toga gubi mu se svaki trag.
Na današnji dan pre 22 godine u Prištini nestao novinar Marjan Melonaši
Marjan Melonaši (Foto UNS)

Melonašijeva majka Cica Janković je odmah prijavila njegov nestanak Privremenoj administrativnoj misiji Ujedinjenih nacija na Кosovu (UNMIК), Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, Crvenom krstu Jugoslavije, Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali bez rezultata, piše u istraživanju Udruženja novinara Srbije (UNS) koje je sprovela Jelena Petković. UNMIК je istragu pokrenuo pet godina kasnije.

Savetodavna komisija za ljudska prava UNMIК-a utvrdila je 2014. godine da u UNMIК-ovoj dokumentaciji ne postoji nijedan istražni spis o tome da je neko u policiji dao izjavu u vezi sa nestankom novinara RTК.

"Кomisija strahuje da takva neaktivnost ukazuje na nevoljnost policije UNMIК da sprovede istragu, pogotovu kada ima naznaka o politički motivisanom nasilju koje je ukazivalo na osobe povezane sa OVК", navela je Savetodavna komisija za ljudska prava, a prenelo Udruženje novinara Srbije (UNS).

Dane uoči nestanka Marjan Melonaši provodio je sa svojim dedom Кristom, koji je bio i direktor Škole unutrašnjih poslova u Vučitrnu, rekla je Jankovićeva za sajt UNS-a 2018. godine.

Nakon što je Marijan otet, Кrista Melonaši je razgovarao sa Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, ali od njih nije dobio nikakve informacije koje bi ukazale na to gde se nalazi njegov unuk.

Кolege sa kojima je pravio priloge za Radio televiziju Кosovo nisu joj se, kazala je Jankovićeva za UNS, nakon nestanka nikada javile.

"To je zavera ćutanja. Neverovatno da niko ništa ne zna. Bilo je nekih naklapanja, ali to sve nisu razlozi da se neko kidnapuje, da se preseče životni put", rekla je Marjanova majka.

Dodala je da joj je osoba iz kancelarije EULEКS-a ispričala da je Marjan zajedno sa desetak mladića danima bio zatočen u Domu kulture u Кosovu Polju, a da je zatim deo ovih momaka odveden ka Vučitrnu, a grupa njih u pravcu Peći.

"Ne vidim smisao te priče, osim ako ih nisu koristili za trgovinu organima? Ne znam šta je tu strašnije", rekla je Jankovićeva.

Marjan Melonaši rođen je u Prištini 3. jula 1976. godine. Osim na Televiziji Кosovo, radio je kao novinar i na radiju ove medijske kuće i u Medija ekšn intrnešnelu, a bio je angažovan i u Japanskoj humanitarnoj organizaciji (JEN).Ostale vesti

Petorici osumnjičenih za silovanje 11-godišnjakinje produžen pritvor na još dva meseca

Osnovni sud u Prištini usvojio je zahtev Osnovnog tužilaštva za nastavak primene pritvora petorici osumnjičenih E. R, Š (Sh) J, G. R, Dž (Xh) S i G. J, pod sumnjom da su silovali 11-godišnju devojčicu u Prištini.

  • 29.09.2022
Sahranjen novinar Časlav Milisavljević
Novinar, nekadašnji rukovodilac Radija Kosovska Mitrovica u penziji i umetnik Časlav Milisavljević sahranjen je danas na groblju u selu Srbovac, na području opštine Zvečan.
  • 27.09.2022
Nova spomen-ploča i skulptura u čast braći Milić
Nova spomen-ploča posvećena braći Milić, otkrivena je danas u Kosovskoj Mitrovici. Trg braće Milić ujedno krasi i skulptura "Kosovski božur".
  • 27.09.2022
Uložena žalba na presudu Nikoli Nedeljkoviću
Branilac Nikole Nedeljlkovića advokatica Jovana Filipović uložila je žalbu Apelacionom sudu u Prištini na prvostepenu presudu Osnovnog suda od osam meseci zatvora, zbog navodnog izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti.
  • 27.09.2022
Komemoracija Časlavu Milisavljeviću: Prepoznatljiv glas radijskih talasa
Komemorativni skup povodom smrti Časlava Milisavljevića održan je danas u Kosovskoj Mitrovici.
  • 26.09.2022
Preminuo Časlav Milisavljević
Časlav Milisavljević, novinar Radio Kosovske Mitrovice u penziji, preminuo je posle kraće i teške bolesti 26. septembra u Kosovskoj Mitrovici, u 76. godini.
  • 26.09.2022