Vesti
Hronika

Muzički spot u hramu Svetog Nikole u Novom Brdu

Albanska pevačica Aljbana Azizi snimila je video spot za svoju pesmu na ostacima pravoslavnog hrama Svetog Nikole u Novom Brdu. Spot je snimljen nakon brojnih pokušaja da se ova srednjovekovna pravoslavna crkva pretvori u rimokatoličku.
Muzički spot u hramu Svetog Nikole u Novom Brdu
Kadar iz spota (Youtube)

Spot koji je premijeru imao krajem oktobra, snimljen je na temeljima crkve Svetog Nikole gde je poslednjih meseci održana katolička misa, postavljena kosovska zastava i održan festival albanskog kulturnog stvaralaštva Dani Artana.

Neposredno pred ove događaje u medijima je objavljena vest da kosovske vlasti počinju sa izvođenjem konzervatorskih radova na bazilici, dok je na društvenoj mreži Fejsbuk kosovski premijer Ramuš Haradinaj objavio da će radove finasirati Nemačka ambasada.

Srpska pravoslavna crkva i Eparhija raško prizrenska je više puta oštro reagovala.

Povodom spota Aljbane Azizi koji je nedavno snimljen saopštenjem se oglasila Srpska lista.

Navodi da “skrnavljenje svetinja i objekata Srpske pravoslavne crkve pokazuje bestidno ponašanje kojima se na krajnje uvredljiv način tretira srpska kulturna baština na Кosovu i Metohiji”.

Ovim putej je apelovala na međunarodnu zajednicu da najodlučnije stane u zaštitu srpskih bogomolja.

“Mi ćemo preko nadležnih institucija informisati UNESКO i ostale međunarodne organizacije koje se bave zaštitom kulturnih i verskih spomenika, kao i čitav hrišćanski svet, kako bi se upoznali sa ovim vandalskim napadima na istorijske i verske objekte našeg naroda”, stoji u saopštenju Srpske liste.

Inače, ovo nije prvi slučaj da je pravoslavni hram iskorišćen za snimanje spotova albanskih muzičkih zvezda. Pre četiri godine popularna albanska pevačica Era Istrefi snimila je spot u hramu Hrista Spasitelja u Prištini. 

Ovaj hram je korišćen i kao sklonište za beskućnike i nužnik, a godinama unazad je postojao veliki pritisak albanske javnosti i studenata da se on pretvori u "muzej genocida".Ostale vesti

“Vreme prolazi tragovi na duši ostaju večno”
Navršene su 22 godine od početka kidnapovanja Srba iz Retimlja kod Orahovca. Najpre je otet Jugoslav Kostić na imanju "Orvina" 10. jula 1998. godine. Tada je počela tragedija ove porodice. Sedam dana potom, 17. jula je iz Retimlja oteto još 14 Kostića, a stari Anđelкo je ubijen na кućnom pragu.
  • 11.07.2020
Policija razbija demonstracije u Beogradu
Policija je krenula ka demonstrantima nakon što je pristiglo pojačanje. Posle kamenovanja koje je trajalo više desetine minuta na pripadnike policije, oni su krenuli da razbijaju demonstracije u centru Beograda i ispred Skupštine Srbije.
  • 10.07.2020
Neredi u Beogradu, protesti i u drugim gradovima
Ispred Narodne skupštine u Beogradu okupilo se nekoliko hiljada ljudi, a tu je i grupa bliska bišem članu Dveri Srđanu Nogu, javlja reporter N1. Došlo je do incidenata, razbijeni su prozori na Skupštini, novinarima nije dozvoljeno da snimaju u blizini parlamenta.
  • 10.07.2020
Tači u ponedeljak u Hagu
Predsednik Кosova Hašim Tači će u ponedeljak otputovati u Hag. Poziv na razgovor usledio je nešto manje od 20 dana od obelodanjivanja još uvek nepotvrđene optužnice protiv njega i Кadrija Veseljija za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti, progone, maltretiranja i ubistva skoro 100 ljudi.
  • 08.07.2020
Nakon protesta u Beogradu 20 povređenih, policija oko skupštine
Trinaest policajaca i sedam civila povređeno je tokom protesta posle najave ponovnog uvođenja policijskog sata u Beogradu u pokušaju da se zaustavi dalje širenje koronavirusa.
  • 08.07.2020
Stradao američki vojnik na Kosovu
Američki Sekretarijat za odbranu saopštio je u ponedeljak da je dvadesetogodišnji pripadnik američke vojske, koji je služio u mirovnoj misiji na Kosovu, izgubio život.
  • 07.07.2020