Muzički spot u hramu Svetog Nikole u Novom Brdu

Albanska pevačica Aljbana Azizi snimila je video spot za svoju pesmu na ostacima pravoslavnog hrama Svetog Nikole u Novom Brdu. Spot je snimljen nakon brojnih pokušaja da se ova srednjovekovna pravoslavna crkva pretvori u rimokatoličku.

Podeli ovaj članak sa:
  • Kadar iz spota (Youtube)

Spot koji je premijeru imao krajem oktobra, snimljen je na temeljima crkve Svetog Nikole gde je poslednjih meseci održana katolička misa, postavljena kosovska zastava i održan festival albanskog kulturnog stvaralaštva Dani Artana.

Neposredno pred ove događaje u medijima je objavljena vest da kosovske vlasti počinju sa izvođenjem konzervatorskih radova na bazilici, dok je na društvenoj mreži Fejsbuk kosovski premijer Ramuš Haradinaj objavio da će radove finasirati Nemačka ambasada.

Srpska pravoslavna crkva i Eparhija raško prizrenska je više puta oštro reagovala.

Povodom spota Aljbane Azizi koji je nedavno snimljen saopštenjem se oglasila Srpska lista.

Navodi da “skrnavljenje svetinja i objekata Srpske pravoslavne crkve pokazuje bestidno ponašanje kojima se na krajnje uvredljiv način tretira srpska kulturna baština na Кosovu i Metohiji”.

Ovim putej je apelovala na međunarodnu zajednicu da najodlučnije stane u zaštitu srpskih bogomolja.

“Mi ćemo preko nadležnih institucija informisati UNESКO i ostale međunarodne organizacije koje se bave zaštitom kulturnih i verskih spomenika, kao i čitav hrišćanski svet, kako bi se upoznali sa ovim vandalskim napadima na istorijske i verske objekte našeg naroda”, stoji u saopštenju Srpske liste.

Inače, ovo nije prvi slučaj da je pravoslavni hram iskorišćen za snimanje spotova albanskih muzičkih zvezda. Pre četiri godine popularna albanska pevačica Era Istrefi snimila je spot u hramu Hrista Spasitelja u Prištini. 

Ovaj hram je korišćen i kao sklonište za beskućnike i nužnik, a godinama unazad je postojao veliki pritisak albanske javnosti i studenata da se on pretvori u "muzej genocida".

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane