Vesti
Hronika

"Mustafina jedinica OVK bila nenaoružana i zadužena za logistiku"

Svedok odbrane N. I. tvrdio je danas, na haškom procesu Saljihu Mustafi , da je Mustafina jedinica BIA 1998-99 bila „nenaoružana“ i zadužena za logističku i obaveštajnu podršku u sastavu OVK.

Saljih Mustafa (Foto Indeksonline, AP)

Tužioci suda za zločine OVK u Hagu terete Mustafu (50), tadašnjeg komandanta BIA, za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo Albanaca u bazi BIA u selu Zlaš na planini Goljak, istočno od Prištine, od 1. do 19. aprila 1999.

Ibiši, koji je 1998-99 bio komandant, a zatim načelnik štaba „151. brigade OVK“, posvedočio je da je „gerilska jedinica BIA“ bila zadužena za nabavku hrane, odeće i lekova u Prištini, kao i za zbrinjavanje raseljenog civilnog stanovništva.

Ta formacija je, po svedoku, još prikupljala obaveštajne podatke o srpskim snagama bezbednosti u Prištini.

U jednom trenutku, Ibiši je u iskazu, po zvaničnom prevodu sa albanskog, jedinicu BIA nazvao i „civilnom“.

Potvrdio je, medjutim, da je komandant BIA bio optuženi Mustafa i da je jedinica delovala u sastavu „operativne zone Lab“ OVK.

N. I. je izjavio da je imao tek nekoliko kontakata sa pripadnicima te formacije u vezi sa nabavljanjem hrane, odeće i lekova za pripadnike brigade kojom je on zapovedao.

Svedok, kako je rekao, nije lično poznavao Mustafu, ali je znao za njegov položaj i ulogu u OVK.

U selu Zlaš, N. I. je, po sopstvenim rečima, bio u maju 1999. kao ranjenik, tokom evakuacije u Makedoniju.

N. I. je kazao i da je za pritvaranje i oslobadjanje civila u zoni odgovornosti njegove brigade bila nadležna isključivo vojna policija OVK.

On je precizirao da se seća jednog slučaja kada je civil bio pritvoren pošto je u borce OVK uperio oružje.

Jedini pritvor vojne policije OVK, za koji svedok zna, bio je u selu Lapaštica.

Mustafina odbrana nastavlja svoj dokazni postupak.

Po optužnici, Mustafina jedinica je u Zlašu, u aprilu 1999. pritvorila šestoricu Albanaca koje je smatrala „kolaborantima“ sa srpskim vlastima, „špijunima“ ili političkim protivnicima.

Jedan od pritvorenih ubijen je u Zlašu, a petorica su puštena na slobodu, sredinom aprila te godine.

Mustafu su 24. septembra 2020. u Prištini uhapsile snage EULEX-a. Sutradan je Mustafa bio prebačen u Hag i od tada je u sudskom pritvoru.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, Mustafa je izjavio da nije kriv.Ostale vesti

Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022
Filipović: Nikoli se stavljaju na teret reči za koje tvrdi da nije izgovorio
Nikola Nedeljković koji je juče uhapšen na Gazimestanu tereti se da je počinio krivično "raspirivanja razdora i netrpeljivosti". Trenutno se nalazi u Policijskoj stanici u Prištini gde je i saslušan. Još uvek se ne zna da li postoji osnov za odrđivanje pritvora.
  • 29.06.2022
Određen pritvor osumnjičenom za nanošenje teških telesnih povreda u tuči kod picerija
Iz Kosovske policije je saopšteno da je U.M. (1998) saslušan u prisustvu advokata zbog sumnje da je počinio krivično delo “Nanošenje teških telesnih povreda”, tokom tuče koja se dogodila 28. juna u blizini picerije “Mrvica” u severnom delu Mitrovice.
  • 29.06.2022