Vesti
Hronika

Muškarac i žena s Kosova planirali teroristički napad u Italiji

Italijanska policija uhapsila je muškarca i ženu, poreklom s Kosova, nakon što su optuženi da su planirali teroristički napad u ime ISIS.
Muškarac i žena s Kosova planirali teroristički napad u Italiji
Karabinjeri, ilustracija (Foto electomagazine.it)

Porodica kosovskog porekla krenula je putem džihadističke propagande na internetu i obučena je da izvodi terorističke napade, objavili su prištinski mediji.

Kako prenose italijanski mediji, oni su planirali napad eksplozivnim napravama u Italiji, a tamošnje pravosuđe ih istražuje zbog saradnje u cilju terorizma ili rušenja demokratskog poretka, regrutovanja i obuke u terorističke svrhe, uključujući i međunarodne.

Muškarac i žena privedeni su 15. juna po nalogu tužilaštva u Trentu, a sud je izrekao meru kućnog pritvora 18. juna.

Odluka o bezbednosnoj meri, prema rečima karabinjera, određena je potrebom da italijanski pravosudni organi garantuju deradikalizaciju dvoje osumnjičenih i njihove porodice.

Prema istražiteljima, oni bi nakon terorističkog napada u Italiji pobegli u Afriku, gde bi se pridružili terorističkoj organizaciji Islamska država – ISIS.

Tokom akcije oduzeta je računarska oprema i hemijski proizvodi, materijal za izradu eksplozivnih naprava, koji su odneti na tehnički uviđaj.Ostale vesti

Ruska novinarka proterana sa Kosova
Kosovske vlasti uhapsile su tokom vikenda rusku novinarku Dariju Aslamovu i proterale je, pod optužbom da je špijunirala za Moskvu, uz zabranu ulaska na Kosovo u trajanju od pet godina.
  • 08.08.2022
Šumski požar u okolini Kline

Šumski požar koji je danas oko podneva izbio nadomak Kline, preti da ugrozi povratničko selo Drenovac, a vatra se širi i prema selima Bokšić, Petrič i Duge Njive, saznaje Riznica.

  • 08.08.2022
Tužilaštvo: Optužnica protiv tri osobe osumnjičene za krijumčarenje migranata
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv kosovskih državljana B.B, B.S, i DŽ.K. za krivična dela povezana sa „krijumčarenjem migrantima“.
  • 08.08.2022
Donja Brnjica: Uvredljivi grafiti i psovke

Na zidu kuće Stanoja Dimitrijevića iz Donje Brnjice kod Prištine sinoć su ispisani uvredljivi grafiti i psovke na albanskom jeziku. Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković osudio je najnoviji incident uz ocenu da je ovaj čin zapravo „lice vlasti u Prištini“.

  • 07.08.2022
Oslobođena ruska novinarka privedena na KiM

Novinarka ruske "Komsomoljske pravde" Darija Aslamova puštena je iz pritvora na Kosovu u noći između subote i nedelje, gde je zadržana kada je  pokušala da pređe administrativni prelaz, preneo je taj list.

  • 07.08.2022
Gazivode: Pucano na jedinicu Kosovske policije

Nepoznate osobe pucale su danas oko 11.25 časova u pravcu jedinice stanice za pogranični nadzor u Zubinom Potoku, saopšteno je iz Kosovske policije, uz naznaku da nema povređenih.

  • 06.08.2022