Vesti
Hronika

Murino: Godišnjica stradanja civila

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je poručio da Vlada iskazuje pijetet prema nevino stradalim sugrađanima i deci tokom NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 30. aprila 1999. godine u Murinu, a njihovim porodicama da pronađu snagu u prevazilaženju bola i tuge koje nose.
Murino: Godišnjica stradanja civila
Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović (Foto FoNet/Vlada Crne Gore)

"Dok se danas prisećamo ovog tužnog događaja za Crnu Goru, važno je poslati poruke o važnosti pomirenja, zajedništva i solidarnosti kako bi izgradili uspešniju budućnost za Crnu Goru i region", napisao je Abazović na Tviteru.

Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje je povodom 23 godine od bombardovanja te varošice, poručila da Murino mora da ima i jasno mesto u crnogorskoj kulturi sećanja

Danas obeležavamo 23 godine od najtragičnijeg događaja koji se dogodio na prostoru Crne Gore tokom NATO bombardovanja. Tog 30 aprila, u bombardovanju varošice Murino stradalo je šest civila, od kojih troje dece, a povređeno je još osam građana, naveo je Centar.

"Država Crna Gora nije pokazala dovoljno razumevanja prema porodicama žrtava i povređenima, što potvrđuju i neadekvatne reparacije. Kao jedan od najosetljivijih događaja iz naše skorije prošlosti, bombardovanje Murina mora da ima i jasno mesto u crnogorskoj kulturi sećanja", poručuju iz Centra.Ostale vesti

Dojave o bombama u 134 škole u Srbiji
Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle su na elektronske adrese 134 osnovne škole na teritoriji Školske uprave Novi Sad, kao i u nekim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.
  • 20.05.2022
Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na zahteve

Pre osam dana počela je pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica. Veljko Odalović, predsednik Kosmisije za nestala lica Srbije, kaže da je ovo poslednji zahtev Prištine i da srpska stana želi da se pretraga obavi transparentno, ali apeluje na Prištinu da se odgovornije odnosi prema zahtevima Beograda za pretragom masovnih grobnica.

  • 18.05.2022
Još jedna dojava o bombi u Prištini
Policija Kosova je 18. maja saopštila da je ponovo dobila dojavu o podmetnutoj bombi, ovoga puta u jednoj srednjoj školi u Prištini.
  • 18.05.2022
Pretnja bombom u Rektoratu Univerziteta u Prištini

U popodnevnim časovima Rektorat prištinskog Univerziteta "Hasan Priština" dobio je pretnju bombom, a potom su službenici ove institucije pozvali policiju.

  • 17.05.2022
Reagovala porodica Ljubomira Lainovića povodom navoda Bogdanovića o Ivanoviću
Porodica nestalog Ljubomira Lainovića, koga je Boban Bogdanović u intervjuu za KRIK optužio za ubistvo kosovskog političara Olivera Ivanovića, oglasila se za portal Nova.rs i list "Nova" povodom pomenutih navoda, tvrdeći da oni nisu istiniti.
  • 17.05.2022
Ministarstvo prosvete: Dojave o bombama u više od 100 škola u Beogradu
Čak 97 osnovnih škola u Beogradu kao i pojedine srednje škole jutros su dobile dojave o bombama, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Kako ističu, nakon detaljne provere kontradiverzionih ekipa MUP-a u velikom broju škola utvrđeno je da su dojave bile lažne.
  • 16.05.2022