Vesti
Hronika

Montgomeri: Predugo se čeka pravda

Porodice žrtava zločina na Kosovu predugo čekaju pravdu i istinu o sudbini svojih najmilijih, kaže Majkl Montgomeri, američki novinar koji je otkrio “Žutu kuću”.
Montgomeri: Predugo se čeka pravda
Majkl Montgomeri, prvi s leva (Foto thirdcoastfestival.org)

Klint Vilijamson je ozbiljan tužilac i vodio je ozbiljnu istragu”, kaže Montgomeri, osvrćući se na izveštaj o trogodišnjoj istrazi o Martijevim navodima koji je specijalni Euleksov tužilac juče predstavio u Briselu, ali dodaje da rezultati te istrage nisu otkrili ništa suštinski novo.

UNMIK je još od 2003. znao za optuzbe o vađenju organa, ali nikada nije sproveo ozbiljnu istragu o tome, a time se do formiranja Vilijamsonovog tima 2011. nije bavio ni Euleks”, podseća ovaj novinar.

On dodaje da su podaci o tajnim logorima u Albaniji u kojima su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) držali kidnapovane civile odavno navedeni u izveštajima brojnih medija i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Montgomeri je u svojstvu izveštača britanskog “Dejli Telegrafa” zajedno sa kolegom Stivenom Smitom istraživao ratne zločine na Kosovu nakon okončanja sukoba 1999. godine i prvi skrenuo pažnju istražiteljima Ujedinjenih nacija i Haškog tribunala na postojanje “Žute kuće” u mestu Burel u centralnoj Albaniji.

Porodice žrtava predugo čekaju na istinu i pravdu”, ističe Montgomeri za Tanjug, dodajući da će i suđenje na osnovu rezultata Vilijamsonove istrage biti veliki izazov za međunarodnu pravdu.

Vilijamson je juče u Briselu saopštio da je našao brojne dokaze da su visoki oficiri OVK tokom 1999. i 2000. sprovodili sistematsku kampanju etničkog čišćenja čija su meta bili kosovski Srbi i Romi, ali da nema dovoljno jakih dokaza za optužnicu zbog vađenja organa.

Vilijamsonov tim se izvesno sretao sa brojnim preprekama na koje smo i mi nailazili”, kaže Montgomeri, koji se tokom novinarske istrage o zločinima OVK i sam suočavao sa pretnjama i slučajevima zastrašivanja svedoka.

“Kako da dokažete zločin koji se dogodio pre 15 godina, a ne znate imena žrtava ni počinlaca, niti imate ozbiljne materijalne dokaze?” pita se on, ističući da je međunarodna zajednica reagovala nedopustivo kasno.

Montgomeri, koji danas radi za američki Nacionalni javni radio (NPR) u San Francisku, ukazuje da je priča o trgovini organima, koja predstavlja tek mali deo zločina nad civilima nakon kosovskog rata, odvukla pažnju javnosti od velikog broja “običnih” slučajeva kidnapovanja, mučenja i ubistava u režiji OVK.

Ono što je motivisalo našu istragu, koja ni do danas nije zaključena, je sudbina stotina ljudi koji su nestali nakon ulaska NATO trupa i UN na Kosovo”, kaže Montgomeri i ističe da predstavnici međunarodne zajednice godinama ignorisali zločine OVK, a da privođenje zločinaca pravdi ostaje izazov punih 15 godina nakon rata.Ostale vesti

Policija uhapsila neke od demonstranata, pendrecima i na devojke

Policija je sinoć ispred Skupštine, kako je objavio KRIK, uhapsila neke od demonstranata koji su nakon što je protest završen, i dalje bili na stepenicama zgrade parlamenta.

  • 12.07.2020
“Vreme prolazi tragovi na duši ostaju večno”
Navršene su 22 godine od početka kidnapovanja Srba iz Retimlja kod Orahovca. Najpre je otet Jugoslav Kostić na imanju "Orvina" 10. jula 1998. godine. Tada je počela tragedija ove porodice. Sedam dana potom, 17. jula je iz Retimlja oteto još 14 Kostića, a stari Anđelкo je ubijen na кućnom pragu.
  • 11.07.2020
Policija razbija demonstracije u Beogradu
Policija je krenula ka demonstrantima nakon što je pristiglo pojačanje. Posle kamenovanja koje je trajalo više desetine minuta na pripadnike policije, oni su krenuli da razbijaju demonstracije u centru Beograda i ispred Skupštine Srbije.
  • 10.07.2020
Neredi u Beogradu, protesti i u drugim gradovima
Ispred Narodne skupštine u Beogradu okupilo se nekoliko hiljada ljudi, a tu je i grupa bliska bišem članu Dveri Srđanu Nogu, javlja reporter N1. Došlo je do incidenata, razbijeni su prozori na Skupštini, novinarima nije dozvoljeno da snimaju u blizini parlamenta.
  • 10.07.2020
Tači u ponedeljak u Hagu
Predsednik Кosova Hašim Tači će u ponedeljak otputovati u Hag. Poziv na razgovor usledio je nešto manje od 20 dana od obelodanjivanja još uvek nepotvrđene optužnice protiv njega i Кadrija Veseljija za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti, progone, maltretiranja i ubistva skoro 100 ljudi.
  • 08.07.2020
Nakon protesta u Beogradu 20 povređenih, policija oko skupštine
Trinaest policajaca i sedam civila povređeno je tokom protesta posle najave ponovnog uvođenja policijskog sata u Beogradu u pokušaju da se zaustavi dalje širenje koronavirusa.
  • 08.07.2020