Vesti
Hronika

Mladi na Ibarskom mostu: „Kosovo je srce Srbije“, „Velika Albanija“

Kraj je školske godine za maturante. Usled pandemije, izostale su maturske večeri, ali su mladi pronašli način da proslave. U severnom delu Kosovske Mitrovice u više navrata igralo se kolo oko spomenika Knezu Lazaru. Međutim, jedan odlazak sa srpskim zastavama u utorak do sredine glavnog mosta i skandiranje poznatog slogana „Kosovo je srce Srbije“, izazvalo je povratnu reakciju – grupu mladih Albanaca da juče pređe most i da svoje nacionalne simbole, uključujući i zastavu „Velike Albanije“, pokaže na početku severne strane. Oba događaja zabeležili su kosovski mediji.
Mladi na Ibarskom mostu: „Kosovo je srce Srbije“, „Velika Albanija“
Ibarski most (Foto Kontakt plus)

Što se tiče događaja od utorka, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović, potvrdio je za KoSSev da se radi o maturantima medicinske škole u Kosovskoj Mitrovici koji su slavili završetak srednjoškolskog obrazovanja.

Kako je kazao, bilo je oko 50 učenika, sve je trajalo desetak minuta, nakon čega je policija izašla na teren i sprečila bilo kakav mogući incident na vreme.

„Odmah su se pojavile dve patrole čim smo obavešteni, oni (učenici) nisu ni prelazili most, samo je bilo malo bučnije muzike, oni su pevali, to je poslednji dan u školi, a onda su upućeni prema spomeniku Cara Lazara gde su se razišli“, kazao Radović.

Radović ponavlja da nije bilo incidenata, ali i da je cela situacija bila „malo provokativna“ usled čega je policija i reagovala.

Više medija objavio je ranije ove nedelje klipove sa mosta na Ibru na kom se vidi veća grupa mladića koji u rukama drže srpske zastave i baklje i pevaju „Kosovo je srce Srbije“. Među njima je i Kallxo, ali i stranica „Jepi zë“.

Ova stranica čak piše da su maturanti napali Kosovsku policiju, ali i prenosi navode policije da je situacija bila pod kontrolom.

Ista Fejsbuk stranica kasno sinoć je objavila da je u povratnoj reakciji grupa Albanaca obučena u crveno i crno, došla do severne strane mosta i fotografilasala se pokazujući znak albanskog orla.

 Ostale vesti

KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021
Gradonačelnik Kline osuđen zbog sukoba interesa, zaposlio ćerku
Osnovni sud u Peći proglasio je gradonačelnika Kline Zenuna Eljezaja krivim za sukob interesa, osudivši ga na plaćanje kazne od 4.000 evra nakon što je svojoj ćerki omogućio da se zaposli u Glavnom centru porodične medicine (GCPM) u Klini.
  • 01.12.2021
Osojane: Pronađeno beživotno telo povratnika u selu Koš
U povratničkom selu Koš kod Osojana u jutrarnjim časovima je pronađeno beživotno telo povratnika Velimira Popovića (1951) ispred porodične kuće. Srčani udar je najverovatniji uzrok njegove smrti.
  • 30.11.2021
KM: Danas saslušanje učesnika sinoćnjeg incidenta
Učesnici sinoćnje tuče i pucnjave koja se oko 23 sata dogodila u kafiću „Amnezija“ u Kosovskoj Mitrovici biće saslušani danas zbog alkoholisanog stanja u kome su se nalazili, rekao je za RTV Kim portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Bratislav Radović. 
  • 30.11.2021