Vesti
Hronika

Mladi na Ibarskom mostu: „Kosovo je srce Srbije“, „Velika Albanija“

Kraj je školske godine za maturante. Usled pandemije, izostale su maturske večeri, ali su mladi pronašli način da proslave. U severnom delu Kosovske Mitrovice u više navrata igralo se kolo oko spomenika Knezu Lazaru. Međutim, jedan odlazak sa srpskim zastavama u utorak do sredine glavnog mosta i skandiranje poznatog slogana „Kosovo je srce Srbije“, izazvalo je povratnu reakciju – grupu mladih Albanaca da juče pređe most i da svoje nacionalne simbole, uključujući i zastavu „Velike Albanije“, pokaže na početku severne strane. Oba događaja zabeležili su kosovski mediji.
Mladi na Ibarskom mostu: „Kosovo je srce Srbije“, „Velika Albanija“
Ibarski most (Foto Kontakt plus)

Što se tiče događaja od utorka, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović, potvrdio je za KoSSev da se radi o maturantima medicinske škole u Kosovskoj Mitrovici koji su slavili završetak srednjoškolskog obrazovanja.

Kako je kazao, bilo je oko 50 učenika, sve je trajalo desetak minuta, nakon čega je policija izašla na teren i sprečila bilo kakav mogući incident na vreme.

„Odmah su se pojavile dve patrole čim smo obavešteni, oni (učenici) nisu ni prelazili most, samo je bilo malo bučnije muzike, oni su pevali, to je poslednji dan u školi, a onda su upućeni prema spomeniku Cara Lazara gde su se razišli“, kazao Radović.

Radović ponavlja da nije bilo incidenata, ali i da je cela situacija bila „malo provokativna“ usled čega je policija i reagovala.

Više medija objavio je ranije ove nedelje klipove sa mosta na Ibru na kom se vidi veća grupa mladića koji u rukama drže srpske zastave i baklje i pevaju „Kosovo je srce Srbije“. Među njima je i Kallxo, ali i stranica „Jepi zë“.

Ova stranica čak piše da su maturanti napali Kosovsku policiju, ali i prenosi navode policije da je situacija bila pod kontrolom.

Ista Fejsbuk stranica kasno sinoć je objavila da je u povratnoj reakciji grupa Albanaca obučena u crveno i crno, došla do severne strane mosta i fotografilasala se pokazujući znak albanskog orla.

 Ostale vesti

Otkrivena laboratorija za proizvodnju narkotika nedaleko od Banjske
Laboratorija za proizvodnju narkotika otkrivena je u selu Izvore iznad Banjske, saopštila je Kosovska policija. Tokom izvođenja akcije bilo je i pucnjave. Srpska lista pozdravlja angažovanje policajaca.
  • 23.05.2022
Dojave o bombama u 134 škole u Srbiji
Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle su na elektronske adrese 134 osnovne škole na teritoriji Školske uprave Novi Sad, kao i u nekim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.
  • 20.05.2022
Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na zahteve

Pre osam dana počela je pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica. Veljko Odalović, predsednik Kosmisije za nestala lica Srbije, kaže da je ovo poslednji zahtev Prištine i da srpska stana želi da se pretraga obavi transparentno, ali apeluje na Prištinu da se odgovornije odnosi prema zahtevima Beograda za pretragom masovnih grobnica.

  • 18.05.2022
Još jedna dojava o bombi u Prištini
Policija Kosova je 18. maja saopštila da je ponovo dobila dojavu o podmetnutoj bombi, ovoga puta u jednoj srednjoj školi u Prištini.
  • 18.05.2022
Pretnja bombom u Rektoratu Univerziteta u Prištini

U popodnevnim časovima Rektorat prištinskog Univerziteta "Hasan Priština" dobio je pretnju bombom, a potom su službenici ove institucije pozvali policiju.

  • 17.05.2022
Reagovala porodica Ljubomira Lainovića povodom navoda Bogdanovića o Ivanoviću
Porodica nestalog Ljubomira Lainovića, koga je Boban Bogdanović u intervjuu za KRIK optužio za ubistvo kosovskog političara Olivera Ivanovića, oglasila se za portal Nova.rs i list "Nova" povodom pomenutih navoda, tvrdeći da oni nisu istiniti.
  • 17.05.2022