Vesti
Hronika

Mitrovica: Sukob oko izgradnje pešačkog mosta

U severnom delu Mitrovice, u blizini puta ka Suvom Dolu, na reci Ibar, došlo je do incidenta u kome su se sukobile dve grupe građana, iz južnog i severnog dela grada, a zbog neslaganja oko izgradnje tzv. pešačkog mosta.
Mitrovica: Sukob oko izgradnje pešačkog mosta
Ilustracija (Foto Kontakt)

I dok u policiji tvrde da nije bilo većih problema i da nije došlo ni do kakvog posebnog sukoba, te da je u pitanju neslaganje oko nadležnosti severnog i južnog dela grada, gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić tvrdi da je grupa huligana iz južnog dela Mitrovice, uz pomoć građevinskih mašina nasrnula na policijske službenike koji su asistirali opštinskim organima u vezi sa odlukom opštinske inspekcije o uklanjanju nelegalog improvizovanog objekta kojim se zaprečava tok reke Ibar.

Regionalni portparol Kosovske policije poručnik Branislav Radović kaže za Kontakt Plus da ne zna detalje, ali da mu je od strane nadležnih policajaca rečeno da su se stanovnici sa južne strane pobunili, jer je trebalo nešto da se sređuje na severnoj strani.

“Valjda da se poruši deo, da se nešto napravi, međutim, oni su mislili da je to zajednički problem, da to treba neko drugi da rešava, tako da je dogovorno ostalo da to reše više instance” – rekao je Radović.

Prema njegovim rečima, incident do koga je došlo oko 12.30h nije zaveden ni kao nekakav slučaj, jer, kako kaže, po informacijama koje ima, nije bilo nikakvih problema.

Radović je rekao i da ne zna da li je bager sa severne strane krenuo da ruši ili popravlja most, ali, kako ima informacije, trebalo je da se nešto sređuje na severnoj strani, kej i deo mosta.

“Međutim, sa južne strane oni su se pokupili, stanovništvo, bili su malo žešći, grublji, ali u celini nije došlo ni do kakvog posebnog sukoba, inače bi to moralo da bude evidentirano. To je rešeno na način da su se razišle sukobljene strane, pošto nije bilo nikakvih žešćih problema, bilo je malo verbalnih itd.” – kazao je Radović.

Sa druge strane, gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, saopštio je da je grupa huligana iz Južne Mitrovice uz pomoć građevinskih mašina nasrnula na policijske službenike srpske nacionalnosti iz policijske stanice Severna Mitrovica, koji su pružali asistenciju opštinskim organima u skladu sa zakonom a u vezi sa odlukom opštinske inspekcije da se ukloni nelegalni improvizovani objekat kojim se zaprečava reka Ibar, i realizuje najavljena namera Agima Bahtirija o nekakvom zauzimanju Severne Mitrovice.

I iako policijski portparol za region Sever, kako je sam rekao, nije dobio nikakav izveštaj o današnjem događaju, već da je samo informisan od strane, kako se izrazio, nadležnih policajaca, gradonačelnik Rakić se u saopštenju zahvalio upravo policajcima iz stanice Severna Mitrovica na “profesionalnosti i ozbiljnosti koju su pokazali prilikom današnje intervencije čime su stali u zaštitu zakona i svojih građana”.

Rakić u saopštenju navodi da policajci iz Severne Mitrovice, u želji da izbegnu veći sukob, nisu primenili ovlašćenja i sredstva prinude prema izgrednicima koji su došli iz južnog dela grada.

“U ime opštine Severna Mitrovica najoštrije osuđujem izgradnju ovog nelegalnog nasipa koju, po našim informacijama sprovodi opština Južna Mitrovica, protivzakonito i bez ikakvih dozvola. Takođe, osuđujem i brutalni napad na srpske policajce od strane huligana koji moraju najhitnije biti uhapšeni i procesuirani” - ističe se u Rakićevom saopštenju.

On je pozvao međunarodnu zajednicu i predstavnike Vlade iz Prištine da najhitnije narede opštini Južna Mitrovica da prestane sa ilegalnim radovima kojima se zaprečava reka Ibar i podižu tenzije, da na delu pokažu koliko im je stalo do vladavine prava, ali i da najhitnije liše slobode ekstremiste iz opštine Južna Mitrovica koji su napali policajce prilikom sprovođenja zakona.

“Nažalost, tužno je i nedopustivo da se u danu kada se srpski narod priseća strašnog pogroma kojim je etnički očišćeno desetak srpskih sela, a uništeno na stotine srpskih svetinja ni ponovo nasrće na mir i naš narod” – naveo je Rakić.

Rakić je istovremeno pozvao građane opštine Severna Mitrovica da ostanu mirni i suzdržani, i dodao da će opština Severna Mitrovica, u skladu sa zakonom “u potpunosti primenjivati svoja ovlašćenja, ma koliko se to nekome ne sviđa od predstavnika Albanaca iz Južne Mitrovice”.Ostale vesti

Pronađene tri eksplozivne naprave na severu Kosova
Tri sumnjive eksplozivne naprave pronađene su u opštinama na severu Kosova, koje je uklonio Specijalni tim za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD).
  • 04.04.2020
Lepina: Pokušaj krađe ili noćna šetnja po dvorištima meštana?
Više meštana Lepine, u opštini Gračanica, tvrdi da su četiri lica noćas pokušala da opljačkaju nekoliko domaćinstava u tom selu. Kažu da su nadzorne kamere zabeležile pokušaj krađe i da je on dat policiji na uvid. Međutim, komandir Policijske stanice u Gračanici je za RTV Kim izjavio da „nije bilo krađe, a ni pokušaja, već da su samo viđena četiri lica“.
  • 03.04.2020
KM: Priveden muškarac zbog napada na novinara
Srbin M.Dž. (1988) iz Kosovske Mitrovice priveden je zbog napada na novinara Blic Media iz Prištine 23.marta, koji je tom prilikom zadobio lake telesne povrede, potvrdio je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.
  • 03.04.2020
Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020