Vesti
Hronika

Mitrovica: Sukob oko izgradnje pešačkog mosta

U severnom delu Mitrovice, u blizini puta ka Suvom Dolu, na reci Ibar, došlo je do incidenta u kome su se sukobile dve grupe građana, iz južnog i severnog dela grada, a zbog neslaganja oko izgradnje tzv. pešačkog mosta.
Mitrovica: Sukob oko izgradnje pešačkog mosta
Ilustracija (Foto Kontakt)

I dok u policiji tvrde da nije bilo većih problema i da nije došlo ni do kakvog posebnog sukoba, te da je u pitanju neslaganje oko nadležnosti severnog i južnog dela grada, gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić tvrdi da je grupa huligana iz južnog dela Mitrovice, uz pomoć građevinskih mašina nasrnula na policijske službenike koji su asistirali opštinskim organima u vezi sa odlukom opštinske inspekcije o uklanjanju nelegalog improvizovanog objekta kojim se zaprečava tok reke Ibar.

Regionalni portparol Kosovske policije poručnik Branislav Radović kaže za Kontakt Plus da ne zna detalje, ali da mu je od strane nadležnih policajaca rečeno da su se stanovnici sa južne strane pobunili, jer je trebalo nešto da se sređuje na severnoj strani.

“Valjda da se poruši deo, da se nešto napravi, međutim, oni su mislili da je to zajednički problem, da to treba neko drugi da rešava, tako da je dogovorno ostalo da to reše više instance” – rekao je Radović.

Prema njegovim rečima, incident do koga je došlo oko 12.30h nije zaveden ni kao nekakav slučaj, jer, kako kaže, po informacijama koje ima, nije bilo nikakvih problema.

Radović je rekao i da ne zna da li je bager sa severne strane krenuo da ruši ili popravlja most, ali, kako ima informacije, trebalo je da se nešto sređuje na severnoj strani, kej i deo mosta.

“Međutim, sa južne strane oni su se pokupili, stanovništvo, bili su malo žešći, grublji, ali u celini nije došlo ni do kakvog posebnog sukoba, inače bi to moralo da bude evidentirano. To je rešeno na način da su se razišle sukobljene strane, pošto nije bilo nikakvih žešćih problema, bilo je malo verbalnih itd.” – kazao je Radović.

Sa druge strane, gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, saopštio je da je grupa huligana iz Južne Mitrovice uz pomoć građevinskih mašina nasrnula na policijske službenike srpske nacionalnosti iz policijske stanice Severna Mitrovica, koji su pružali asistenciju opštinskim organima u skladu sa zakonom a u vezi sa odlukom opštinske inspekcije da se ukloni nelegalni improvizovani objekat kojim se zaprečava reka Ibar, i realizuje najavljena namera Agima Bahtirija o nekakvom zauzimanju Severne Mitrovice.

I iako policijski portparol za region Sever, kako je sam rekao, nije dobio nikakav izveštaj o današnjem događaju, već da je samo informisan od strane, kako se izrazio, nadležnih policajaca, gradonačelnik Rakić se u saopštenju zahvalio upravo policajcima iz stanice Severna Mitrovica na “profesionalnosti i ozbiljnosti koju su pokazali prilikom današnje intervencije čime su stali u zaštitu zakona i svojih građana”.

Rakić u saopštenju navodi da policajci iz Severne Mitrovice, u želji da izbegnu veći sukob, nisu primenili ovlašćenja i sredstva prinude prema izgrednicima koji su došli iz južnog dela grada.

“U ime opštine Severna Mitrovica najoštrije osuđujem izgradnju ovog nelegalnog nasipa koju, po našim informacijama sprovodi opština Južna Mitrovica, protivzakonito i bez ikakvih dozvola. Takođe, osuđujem i brutalni napad na srpske policajce od strane huligana koji moraju najhitnije biti uhapšeni i procesuirani” - ističe se u Rakićevom saopštenju.

On je pozvao međunarodnu zajednicu i predstavnike Vlade iz Prištine da najhitnije narede opštini Južna Mitrovica da prestane sa ilegalnim radovima kojima se zaprečava reka Ibar i podižu tenzije, da na delu pokažu koliko im je stalo do vladavine prava, ali i da najhitnije liše slobode ekstremiste iz opštine Južna Mitrovica koji su napali policajce prilikom sprovođenja zakona.

“Nažalost, tužno je i nedopustivo da se u danu kada se srpski narod priseća strašnog pogroma kojim je etnički očišćeno desetak srpskih sela, a uništeno na stotine srpskih svetinja ni ponovo nasrće na mir i naš narod” – naveo je Rakić.

Rakić je istovremeno pozvao građane opštine Severna Mitrovica da ostanu mirni i suzdržani, i dodao da će opština Severna Mitrovica, u skladu sa zakonom “u potpunosti primenjivati svoja ovlašćenja, ma koliko se to nekome ne sviđa od predstavnika Albanaca iz Južne Mitrovice”.Ostale vesti

Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022
Požar u stambenoj zgradi u Lapljem Selu
U jednoj od stambenih zgrada u Lapljem Selu izbio je požar. Kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, vatrogasci pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila dva stana i krov ove zgrade. Pričinjena je velika materijalna šteta.
  • 20.01.2022
Nesreća u Bugarskoj, povređeno 29 putnika sa Kosova
U saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj povređeno je 29 putnika sa Kosova, od kojih je šestoro dece, kada se autobus u kome su bili sudario sa kamionom u gradu Ćustendil.
  • 18.01.2022