Vesti
Hronika

“Mitropolit Amfilohije najveći sledbenik Kosovskog zaveta”

“Na Kosovu i Metohiji mitropolit Amfilohije je prepoznat kao patrijarh Pavle, kao čovek koji je u svakoj našoj kući, kao čovek čiju ljubav nećemo moći da zaboravimo i ona će biti naša nada u opstanak”, kazao je književnik i novinar Živojin Rakočević.
“Mitropolit Amfilohije najveći sledbenik Kosovskog zaveta”
Detalj sa dodele nagrade (Foto Mitropolija Crnogorsko-primorska)

“Mitropolit je uvek bio u srcu problema Kosova, nikada ga nije izdao, niti je mogao pomisliti da ga može izdati”, kazao je povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića, novinar i književnik Živojin Rakočević.

Po njegovim rečima, mitropolit Amfilohije je prepoznat kao najodaniiji i najveći sledbenik Kosovskog zaveta i kosovskih vrednosti.

“Sve što je radio je zasnovano na Kosovskom i Novom zavetu, i taj model je doveo do toga da se Crna Gora oslobodi. On je čovek koji je pobedio komunizam, pobedio je kleptomontenegrine i nije ga mogla zaobići korona. Potpuno je jasno da je i sa koronom podelio sve muke, sve strahove i sva nadanja svoga naroda”, rekao je Rakočević, ovogodišnji dobitnik nagrade Pečat hercega Šćepana.

Govoreći o njegovom odnosu prema Kosovu, Rakočević je istakao da je “mitropolit na Kosovu i Metohiji  prepoznat kao patrijarh Pavle”. On je, kaže bio “oslobodilac od straha”, čovek čija se ljubav neće zaboraviti.

“On je na Kosovu pevao pesme svadbarske, on je na Kosovu pevao pesme o povratku, on je bio taj čovek koji se u svakom trenutku naših velikih problema našao da bude, kako sa onima koji dele odgovornost, tako i sa najprostijim seljacima i ljudima našeg doba”.

Kazao je da je mitropolit Amfilohije “završio sve velike poslove u svom životu”, te da svojim životom i narodu poručuje: ”Uradite i vi onoliko koliko možete u svojim životima, završite svoje poslove”.

“On je taman, u neku ruku, u najvećoj mogućoj meri oslobodio Crnu Goru i pozdravio se sa njom i svima nama Srbima bilo gde, ostavio taj model da branimo veru, naciju, slobodu i demokratiju”, zaključio je Rakočević.

Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“, čiji je jedan od članova bio i mitropolit Amfilohije, nagradio je sredinom avgusta Živojina Rakočevića nagradom “Pečat hercega Šćepana”.Ostale vesti

Susret Rade Trajković i Milana Radoičića na sudu
U Palati pravde u Beogradu nastavljeno je suđenje po tužbi Milana Radoičića protiv Rade Trajković.
  • 04.12.2020
Odložen pripremni pretres u slučaju Olivera Ivanovića
Zbog nejasnoća oko toga ko je advokat Radeta Basare koji je osumnjičen za ubistvo Olivera Ivanovića, Tom Gaši ili Faruk Korenica, odložen je pripremni pretres za 11. decembar u 13 časova.
  • 04.12.2020
Gračanica: Pretnja ubistvom zbog novčanog duga
Kosovska policije saopštila je da je u Gračanici prijavljen slučaj pretnje ubistvom zbog „nesporazuma u vezi sa novčanim dugom“.
  • 03.12.2020
Krivična prijava protiv gradonačenika Gračanice
Zamenik predsednika Skupštine opštine Gračanica, Granit Gaši, podneo je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika ove lokalne samouprave Srđana Popovića.
  • 01.12.2020
KP: U okolini Vrbnice zaplenjeno blizu 30 kg marihuane
Kosovska policija zaplenila je oko 30 kg marihuane u blizini mesta Vrbnica, u opštini Prizren.
  • 30.11.2020
Preminuo novinar Borivoje Ugrinović
Borivoje Bora Ugrinović novinar, književnik i televizijski stvaralac koji je ostavio traga u TV redakcijama u Prizrenu, Prištini, Beogradu, Nišu, Prokuplju i Gnjilanu preminuo je juče u Nišu. "Tokom ratnih godina 1998-1999. bio je izveštač sa Kosova i Metohije i juga centralne Srbije", podseća UNS.
  • 30.11.2020