Vesti
Hronika

Mirjana Srbljak: Zločin koji se desio nad decom u Goraždevcu više nikoga ne zanima

„U poslednjih pet - šest godina mislim da ova priča nikog ne zanima. Počevši od političara pa do najobičnijeg građanina, jednostavno ne znaju za taj datum. To nama  teško pada, samo kada pomislimo na one sirene i na taj događaj, onda možete da zamislite kako je nama, a da ne pričam za sahrane“, kaže Mirjana Srbljak, čija je ćerka Dragana ranjena na Pećkoj Bistrici 13. avgusta 2003. godine.

Mirjana Srbljak: Zločin koji se desio nad decom u Goraždevcu više nikoga ne zanima
Mirjana Srbljak (Foto Radio Goraždevac)

„Stvarno jako boli da ova priča bude zaboravljena i zapostavljena. Za mene je ovo istorijska priča. Da tako mlada i nevina deca stradaju, ispred svih nas, ispred KFOR-a, nama ispred kuće“, kazala je Mirjana.

Mladi sve više odlaze i budućnost ovde je neizvesna, dodala je Mirjana. 

„Ja sam majka četvoro dece, ona su se školovala, završila fakultete. Ja sam pokušavala ovde da ih zadržim, što je najgore i deca su to htela“, gotovo kroz plač priča Mirjana, čija su deca otišla iz Goraždevca, a kako kaže polako odlaze i iz Srbije.

„Nikada nam niko nije dao priliku, išli smo svuda, oni su još nezaposleni. Sad mi nije žao što su napustili Goraždevac, ali sad se dešava nešto najstrašnije za mene, oni napustaju Srbiju. To je nešto što će mene sada da…“, nije mogla da završi rečenicu Mirjana Srbljak.

„Ja sam patrijarhalno vaspitavana, da volim svoju porodicu, svoju zemlju, svoju crkvu. Volim svoj narod, svoju zemlju, volim Goraždevac, a najviše volim crkvu, jer da nije bilo tih manastira, nas danas ne bi ni bilo ovde. Mnogo puta razmišljam što sam se vratila te 1999-te, jer sam tada stvarno preživela veliki pakao. Kad sve to prođe, odškolujete decu, radite, mučite se, i onda razmišljate, sada bi trebalo da se stvara porodica, sad će da se zaposli i vi naiđete na, znate kakve neprijatnosti, to je strašno za pričati. Onda se razočaraju i deca, ajde da probamo da živimo negde drugo, ajmo u Beograd, onda idete od vrata do vrata, zapošljavaju se u neke privatne firme gde ne mogu dugo da ostaju. I onda dolaze do zaključka da oni ne pripadaju više ni Goraždevcu, ni Metohiji, jednostavno ni Srbiji. Mi smo do te priče došli“, kaže Mirjana, koja u Goraždevcu živi sa suprugom.

„Nas nikad niko nije pitao, počevši od Goraždevca i opštine, do vrha, da li nama nešto treba. Nama nije ni trebalo, jer ja i moj muž radimo puno i živimo onako solidno, ali nam je bilo potrebno da tu decu, ako već nismo uspeli da ih zadržimo u Goraždevcu, da ih barem zadržimo u Srbiji“, kaže Mirjana Srbljak.

Pre osamnaest godina kada se desio zločin na Bistrici, Goraždevac je brojao oko 250 đaka i više od 1200 stanovnika. Danas u Goraždevcu živi oko 700, a škola jedva da ima nešto više od 80 đaka.

„Mene je jeza da prođem kroz selo i zato izbegavam, tiha jeza. Kada čujem da je neko upisao prvi razred i kad mi kažu da ih ima pet, verujte srce me boli. A to nije bilo davno, pre dvadeset godina bilo je  60 prvaka, to je nešto što je najteže sada. A mi nismo uradili ništa. Ja sam se trudila, ali taj trud je bio neizvodljiv. Ja sam se samo istrošila vreme, energiju, zdravlje“, kaže Mirjana Srbljak.

Sva deca iz Goraždevca zaslužiju da imaju radna mesta

U poslednjih deset godina Goraždevac je napustilo najviše mladih. Mnoge generacije su ti uradile isključivo zbog posla i životne egzistencije. „Da ste me pitali pre osam godina, ja sam stvarno videla ovde život. Mi svi znamo šta smo sve ovde preživeli. Kojekakva granatiranja, napade, presretanje (autobuskog) konvoja, to treba pet dana da se objasni. Ali sam videla život. Čim vidim ja kao majka, onda vide i moja deca, i ne samo moja, mnoga deca su htela da ostanu i da žive u Goraždevcu. Ali deca od po 25-30 godina, koja su fakultetski obrazovana, ne mogu da žive tako što će tražiti roditeljima novac. To je nešto što nije moglo da se podnese i to je razlog što su moja deca otišla odvade. Mislim da su sva deca iz Goraždevca zaslužila da imaju neka solidna radna mesta koja pripadaju državnim institucijama“ kaže Mirjana.

Nepravda najviše boli i ništa je ne može nadoknaditi

Istraga o zločinu nad decom u Goraždevcu odavno je obustavljena. Oni koji ovde žive gotovo da su izgubili veru u institucije. „Znate kad nešto prođe i vi stalno idete na taj trnovit put i svaki dan preživljavate pakao, ali verujete u svoju državu, u svoje ljude. I kada naiđete na tu nevericu, to je nešto najteže“, nastavlja priču Mirjana Srbljak.

Misija EULEX na Kosovu obustavila je 2011. godine istragu o zločinu u Goraždevcu uz obrazloženje „da se ne bi mogli pronaći dokazi koji bi se korisno mogli istražiti, pa nije u mogućnosti da nastavi krivično gonjenje.Ostale vesti

Obeležena godišnjica ubistva dečaka na Bistrici
Pomenom u crkvi Rođenja presvete Bogorodice i obilaskom grobova ubijenih dečaka obeležena je još jedna godišnjica zločina nad srpskom decom u Goraždevcu. 
  • 13.08.2022
Godišnjica zločina u Goraždevcu. Petković: Tuga i bol za ubijenom decom
Prošlo je devetnaest godina od terorističkog napada u Goraždevcu u kome je, iz automatskog oružja, ubijeno dvoje, a teško ranjeno četvoro srpske dece koja su se kupala na reci. "Deca su simbol mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Кosovu i Metohiji", poručuje Petar Petković.
  • 13.08.2022
Na Cetinju ubijeno 11 osoba, među njima i dvoje dece, napadača ubio sugrađanin
Na Cetinju u petak iz vatrenog oružja ubijeno 11 osoba, zajedno sa ubicom, kojeg je usmrtio sugrađanin, kazala je dežurna tužiteljka Andrijana Nastić nakon okončanog uviđaja. Rekla je i da je od 11 stradalih lica - dvoje dece.
  • 12.08.2022
Skulanevo: Albanac prijavio decu zbog natpisa „CZV“. Meštanin novčano kažnjen

Nekoliko dečaka iz Skulaneva kredom je na improvizovanom igralištu ispisivalo „CZV“, odnosno skraćenicu za njihov omiljeni fudbalski klub Crvenu Zvezdu. Međutim, dok su to pisali, automobilom je, kako tvrde meštani, kroz selo prošao nepoznati Albanac koji je decu opsovao i produžio. Nešto kasnije se, kako objašnjavaju za RTV Kim, isti vratio u pratnji Kosovske policije kojoj je prijavio srpske mališane da su ispisivali „Z“ simbol ruske vojne akcije u Ukrajini.

  • 12.08.2022
Sutra se navršava 19 godina od zločina nad decom u Goraždevcu
Sutra se navršava 19 godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu kod Peći. Za taj zločin još uvek niko nije odgovarao.
  • 12.08.2022
Pucnjava ispred diskoteke u Gračanici
Kosovska policija izvestila je danas da je ovog četvrtka u 03.05 u Gračanici registrovala slučaj upotrebe oružja ili opasnog sredstva.
  • 12.08.2022