Vesti
Hronika

Ministarstvo za povratak: Napadnut povratnik u selu Dubrava

Nepoznato lice provalilo je u kući Radoja Pumpalovića, povratnika u selu Dubrava kod Istoka i nasrnulo na njega nožem, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak. Povratnik nije povređen.
Ministarstvo za povratak: Napadnut povratnik u selu Dubrava
Kuća Pumpalovića (Foto Ministarstvo za povratak)

Kako navode iz ovog ministarstva, nepoznati provalnik je tražio novac od povratnika ali nakon što je utvđeno da Pumpalović nema novca, napadač je otišao.

"Provalnik je nakon kraće prepirke ukrao mobilni telefon i nestao u nepoznatom pravcu. Nakon napada, Pumpalović je obavestio svoje komšije rođake i policiju, koja je od njega u Policijskoj stanici uzela izjavu i pokrenula istragu".

Radoje Pumpalović u selu Dubrava kod Istoka živi sa svojom suprugom Desankom, koja u momentu napada nije bila kod kuće. Ovo nije prvi napad ove godine na Pumpaloviće i njihovu imovinu u selu Dubrava kod Istoka, navode u ministarstvu.

Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić poručio je da "svaki bezbednosni incident usmeren prema povratnicima i njihovoj imovini mora biti tretiran sa posebnom pažnjom i razrešen u najkraćem roku od strane nadležnih organa".

„Povratnici predstavljaju najranjiviju grupu stanovnika kojima je potrebna institucionalana zaštita zbog učestalih napada na njih“, izjavio je ministar Jevtić.

Predstavnici ministarstva danas nisu zatekli Pumpalovića u svojoj kući, a komšije su im, kako se navodi u saopštenju, rekle da je Radoje rano jutros napustio selo i otišao u Beograd kod svoje dece.

Kancelarija za KiM: Srbi južno od Ibra najugroženija zajednica u Evropi

Kacelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da izražava zabrinutost zbog napada na srpske povratnike u opštini Istok, a posebno "zbog drskosti i smelosti provalnika koji je upao u kuću Radoja Pumpalovića, u selu Dubrava kod Istoka".

"Oni koji nasrću na Srbe i njihovu imovinu očigledno su ohrabreni stvaranjem atmosfere nekažnjivosti takvih delikata, i bivaju inspirisani porukama mržnje koje sve češće i otvorenije dolaze iz albanskog političkog miljea", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Kancelarija za KiM ističe da su Srbi južno od Ibra "najugroženija nacionalna zajednica u Evropi", te da se trebaju preduzeti adekvatne mere "kako bi se bezbednosna situacija, posebno u povratničkim sredinama u Metohiji, unapredila".

"Policijski organi na Kosovu i Metohiji moraju sa posebnom ozbiljnošću i pažnjom da reaguju na sve kriminalne akte čija su meta Srbi u enklavama, jer njihov položaj je prava i najmerodavnija slika situacije na terenu".

U saopštenju se zaključuje da "dok se Srbima upućuju pretnje i napadi na njih ostaju nekažnjeni, neće biti osnova da se u Prištini govori o postojanju nekakvog demokratskog i građanskog društva na Kosovu i Metohiji".

 Ostale vesti

Određen pritvor osumnjičenom za nanošenje teških telesnih povreda u tuči kod picerija
Iz Kosovske policije je saopšteno da je U.M. (1998) saslušan u prisustvu advokata zbog sumnje da je počinio krivično delo “Nanošenje teških telesnih povreda”, tokom tuče koja se dogodila 28. juna u blizini picerije “Mrvica” u severnom delu Mitrovice.
  • 29.06.2022
Kancelarija za KiM: Načelniku Kosovsko-pomoravskog okruga oštećen automobil
Načelniku Кosovsko-pomoravskog okruga Davoru Petkoviću nepoznate osobe noćas su razbile staklo na privatnom automobilu, soapštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 29.06.2022
Kosovska Policija: Uhapšen državljanin Srbije
Kosovska policija je potvrdila da je na Gazimestanu priveden državljanin Srbije i da je sproveden u stanicu Policije.
  • 28.06.2022
Mladić iz Beograda uhapšen nakon parastosa na Gazimestanu
Nikola Nedeljković iz Beograda (2002. godište) uhapšen je na Gazimestanu, javlja RTS. Policajci su mu, pošto je završen parastos stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici, golom do pojasa stavili lisice na ruke i odveli ga džipom u pravcu Prištine.
  • 28.06.2022
MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022