Vesti
Hronika

Ministarstvo pravde: Manipulacije Specijalnog tužilaštva u slučaju Dehari

Ministarstvo pravde je iznelo ozbiljne optužbe na račun Specijalnog tužilaštva Kosova navodeći da širi propagandu i manipuliše u slučaju Astrita Deharija, bivšeg aktiviste pokreta Samoopredeljenja koji je pronađen mrtav 5. novembra 2016. godine u zatvoru u Prizrenu.
Ministarstvo pravde: Manipulacije Specijalnog tužilaštva u slučaju Dehari
Astrit Dehari (Foto Insajderi)

Ministarstvo pravde je u saopštenju istaklo da Specijalno tužilaštvo manipuliše objavljivanjem delimičnih zaključaka dopunskog veštačenja švajcarskog instituta i da "pokušava da ubije utvrđivanje pravde".

Specijalno tužilaštvo je u utorak saopštilo da je 1. aprila primilo izveštaj Instituta za sudsku medicinu u Lozani, u vezi sa slučajem Astrita Deharija. Kako se navodi u saopštenju, "DNK analiza, sa predmeta koji su bili u kontaktu sa Deharijem, u trenucima blizu smrti (žilet, olovka pričvršćena za pertlu i komad metala) nije pokazala DNK profil, osim profila Astrita Deharija".

Takođe, u izveštaju se, prema navodima Specijalnog tužilaštva, pominje da su dodatne toksikološke analize periferne krvi Deharija pokazale prisustvo kofeina, a ne etanola.

"Građanski pozivi ’Pravda za Astrita’, pozivi su na trijumf pravde. Pravda mora biti potpuna, nikako manjkava. Jasna, nikako zbunjujuća. Tačna, sa potpunim istraživanjima koje treba sprovesti i sa naučnom ekspertizom", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo pravde je saopštilo da je Specijalno tužilaštvo, nakon dobijanja dodatnog veštačenja, "potrčalo da jednostrano propagira rezultat ovog izveštaja, putem saopštenja, koji svedoči o značajnim intelektualnim nedostacima, potpunom nedostatku naučnih saznanja, potpuno nestručnom jeziku, čak zlonamernom".

"Razočarani smo ovim pristupom! I pre nego što je porodica Astrita Deharija prihvatila izveštaj švajcarskog instituta, Specijalno tužilaštvo objavljuje dva zaključka, a ne pet, koliko ih je ukupno", dodali su iz Ministarstva pravde.

Ovo ministarstvo je saopštilo i da se "žurba sa saopštenjem Specijalnog tužilaštva, poput neposrednih izjava tadašnjeg načelnika policije i Osnovnog tužilaštva u Prizrenu, na sličan način ponavlja i u izjavama Specijalnog tužilaštva".

"Kome doprinosi takva manipulacija, gde se objavljuju delimični zaključci? Kako pravosuđe može biti toliko pristrasno i selektivno, a posebno telo kao što je tužilaštvo, koje ne sme da zanemari nijednu istragu koja se vodi u bilo kom konkretnom slučaju. Astrit Dehari je umro zahvaljujući državi. Neodgovornost državnih organa je takođe proizvela ovu strašnu situaciju. Neodgovornost organa i ovaj slučaj Specijalnog tužilaštva, imaju tendenciju da ubiju utvrđivanje pravde", saopštilo je kosovsko Ministarstvo pravde.

Nakon optužbi na račun Specijalnog tužilaštva, Ministarstvo pravde je navelo da će u okviru svojih nadležnosti preduzeti svaki korak, svaku akciju na jačanju pravosudnog sistema i da će odgovarati na svaki zahtev za punu pravdu za Astrita Deharija.

Podsetimo, aktivista pokreta Samoopredeljenje Astrit Dehari pronađen je mrtav u zatvorskoj ćeliji u Prizrenu 5. novembra 2016. godine, gde je bio zatvoren zbog sumnje da je, zajedno sa još nekoliko aktivista, "napao zgradu Skupštine Kosova".Ostale vesti

MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022
Rada Trajković zadržana na beogradskom aerodromu
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je na Tviteru da je zadržana danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu od strane pogranične policije.
  • 24.06.2022
Niče nova građevina nedaleko od Gazimestana
Na oko 150 metara od ulaska u spomen kompleks na Gazimestanu u toku su građevinski radovi. Sa leve stane pristupnog puta je nasuta i betonirana podloga, a gradilište nije označeno imenom investitora, niti izvođača radova.
  • 24.06.2022
Muškarac i žena s Kosova planirali teroristički napad u Italiji
Italijanska policija uhapsila je muškarca i ženu, poreklom s Kosova, nakon što su optuženi da su planirali teroristički napad u ime ISIS.
  • 24.06.2022
Mitrovica: Bačena ručna granata na zgradu Elektrodistribucije
Ručna granata bačena je sinoć u krugu Elektrodistribucije u Kosovskoj Mitrovici, usled čega je oštećeno više službenih vozila, visokonaponski kabl i spoljni zid objekta. Povređenih nije bilo, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.
  • 24.06.2022