Vesti
Hronika

Ministar sa optužnicom

Protiv novoizabranog kosovskog ministra za infrastrukturu Ljiburna Aljiua u vladi Aljbina Kurtija, podignuta je optužnica.
Ministar sa optužnicom
Ljiburn Aljiu (Foto kallxo.com)

Ta optužnica je podignuta prošle godine jer se on tereti za zloupotrebu službenog položaja tokom angažovanja na mestu direktora u opštini Priština, potvrđeno je iz opštinskog Osnovnog tužilaštva.

Aljiu je pokušao da demantuje te navode, rekavši da nikada nije primio takvu optužnicu.

Prema saopštenju tužilaštva, tužilac je 17. aprila 2019. godine doneo odluku o započinjanju istrage i sproveo je sve radnje u vezi sa slučajem, te odvojeno saslušao sve optužene.

Prema saopštenju, a kako prenosi RTS, navodi se da je Aljiju saslušan 5. avgusta 2019. i da je na osnovu sakupljenih dokaza 24. jula 2020. tužilac podigao optužnicu za krivično delo "zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja".

"Navodi da optuženi Ljiburn Aljiu nije dobio optužnicu od strane tužilaštva ne stoje, jer se optužnica dostavlja nadležnom sudu. U trenutku kada se optužnica uputi sudu isti je dužan da strankama u postupku dostavi optužnicu. Tokom početnog ročišta, sudija pojedinac ili predsednik veća dostavlja kopiju optužnice okrivljenom ili okrivljenima, ako prethodno nisu dobili kopije optužnice, što znači da je strankama optužnicu dostavio nadležni sud", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Aljiu je, iako protiv njega postoji optužnica, učestvovao na izborima prošlog meseca i izabran je za poslanika pokreta Samoopredeljenje, a potom i za ministra.Ostale vesti

Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

  • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021