Vesti
Hronika

Ministar sa optužnicom

Protiv novoizabranog kosovskog ministra za infrastrukturu Ljiburna Aljiua u vladi Aljbina Kurtija, podignuta je optužnica.
Ministar sa optužnicom
Ljiburn Aljiu (Foto kallxo.com)

Ta optužnica je podignuta prošle godine jer se on tereti za zloupotrebu službenog položaja tokom angažovanja na mestu direktora u opštini Priština, potvrđeno je iz opštinskog Osnovnog tužilaštva.

Aljiu je pokušao da demantuje te navode, rekavši da nikada nije primio takvu optužnicu.

Prema saopštenju tužilaštva, tužilac je 17. aprila 2019. godine doneo odluku o započinjanju istrage i sproveo je sve radnje u vezi sa slučajem, te odvojeno saslušao sve optužene.

Prema saopštenju, a kako prenosi RTS, navodi se da je Aljiju saslušan 5. avgusta 2019. i da je na osnovu sakupljenih dokaza 24. jula 2020. tužilac podigao optužnicu za krivično delo "zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja".

"Navodi da optuženi Ljiburn Aljiu nije dobio optužnicu od strane tužilaštva ne stoje, jer se optužnica dostavlja nadležnom sudu. U trenutku kada se optužnica uputi sudu isti je dužan da strankama u postupku dostavi optužnicu. Tokom početnog ročišta, sudija pojedinac ili predsednik veća dostavlja kopiju optužnice okrivljenom ili okrivljenima, ako prethodno nisu dobili kopije optužnice, što znači da je strankama optužnicu dostavio nadležni sud", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Aljiu je, iako protiv njega postoji optužnica, učestvovao na izborima prošlog meseca i izabran je za poslanika pokreta Samoopredeljenje, a potom i za ministra.Ostale vesti

Tamara Grujić demantuje da je bila privedena. KP: Bila je samo provera identiteta
Policija u Vučitrnu naišla je na nekoliko ljudi koji su fotografisali tvrđavu, sprovela ih u policijsku stanicu, a zatim pustila, navodi se u saopštenju kosovske policije. Tamara Grujić za RTS kaže da je reč o nesporazumu i da ona i njena ekipa nisu privedeni.
  • 18.04.2021
Nastavlja se protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića
Četvrti dan za redom u Gračanici su mirno protestovali roditelji, prijatelji i meštani zbog prebijanja mladića Luke Dimitrijevića, zahtevajući da se obavi ponovna istraga i da se napad Albanaca okarakteriše i tretira drugačije od nesporazuma.
  • 17.04.2021
Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Mitrovici

Kosovska policija privela je u Kosovskoj Mitrovici dvojicu mlađih Albanaca i napisala im prekršajne prijave zbog kretanja u vreme policijskog časa. Pri tom, tokom kretanja delom Mitrovice u kojem žive većinom Srbi, privedeni su mahali zastavom Albanije, prenosi RTS.

  • 15.04.2021
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su svakodnevne provokacije u srpskim sredinama na Kosovu postale realnost sa kojom živi i suočava srpski narod.
  • 15.04.2021
Protest zbog prebijanja mladića u Gračanici. Etnički motivisani napad ili nesporazum?

Zbog napada i prebijanja devetnaestogodišnjeg Luke Dimitrijevića u Gračanici je održan protest roditelja, prijatelja i meštana. Ispred policijske stanice okupilo se tridesetak ljudi. I dok roditelji i predstavnici lokalne vlasti u Gračanici tvrde da se radi o etnički motivisanom napadu, iz Policije tvrde da je u pitanju nesporazum.

  • 14.04.2021
U Gračanici napadnut i pretučen srpski mladić
Devetnaestogodišnji L.D. iz Gračanice napadnut je i pretučen sinoć od strane trojice Albanaca ispred Centra građanske energije (CEC). L.D. je u trenutku napada bio u društvu devojke i sestre, ali one nisu povređene, saznaje RTV Kim
  • 14.04.2021