Vesti
Hronika

’’Milan Radojičić se bavi biznisom’’

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je za Insajder da postoji trend kriminalizacije severa Kosova, kao i da se Milan Radojičić "bavi biznisom".
’’Milan Radojičić se bavi biznisom’’
Milan Radojičić, Marko Đurić i Goran Rakić (Foto JuTjub printskrin)

Kako je Marko Đurić naveo "često se potencira problem navodnog bujanja kriminala na severu".

"Svako ko je počinio krivično delo treba da odgovara, bez obzira da li je Srbin ili Albanac", rekao je Đurić novinarima, odgovarajući na pitanje o ulozi Milana Radojičića na Kosovu.

Prema njegovim rečima, Radojičić se "bavi biznisom".

"Upoznao sam ga i video u više navrata. Ne znam šta vas tačno interesuje vezano za njegov posao. Ja nisam adresa koja je nadležna i dužna da daje tu vrstu odgovora. Ponavljam, sve insinuacije koje dolaze i za njegov rad i za bilo koga drugog, svako ko je kriv treba da odgovara. Ako nema dokaza, nije zaslužio da se protiv njega vodi neutemeljena kampanja", naveo je Đurić za "Insajder".

Osim toga, Đurić je istakao da srpske sredine na Kosovu imaju manje kriminala od drugih, uz konstataciju da ne može da daje odgovore na pitanje da li su nečiji poslovi na Kosovu legalni.

"Ja nisam ni policija, ni tužilaštvo, ni bilo koji drugi organ, pa da odgovaram kakvi su čiji poslovi, da li su legalni ili nisu legalni", naveo je Đurić.

"Postoji politički konktekst koji želi da kriminalizuje Srbe na Kosovu. Cilj je da se srpske institucije oslabe i proglase nepostojećim. Branićemo naše institucije i narod", dodao je on.

Novinar "Insajdera" je tokom razgovora sa Đurićem istakao da je Đurić viđen sa Radojičićem u nekoliko navrata, da su otvarali šampanjac na proslavi pobede Srpske liste, kao i da je on sedeo u prvom redu sa njim na jednom mitingu Srpske liste.

"Predsednik Srpske liste je Goran Rakić. Izabrani predstavnici Srba na Kosovu imaju svoje ime i prezime. Oni su ti koji predstavljaju i koji pregovaraju u ime Srpske liste. Mi smo sa njima u koordinaciji i komunikaciji svaki dan. Oni izabrani srpski predstavnici su ti koji i pregovaraju i potpisuju koalicioni sporazume, to uostalom možete da vidite po koalicionim sporazumima", rekao je Đurić.

Na pitanje kakva je zvanična uloga Milana Radojičića, kao i da li je član Srpske liste ili SNS, odgovorio je: "Mislim da sam odgovorio na sva vaša pitanja vezano za gospodina Radojičića, čak i na ona koja me niste pitali..."

Podsećamo, srpska političarka sa Kosova Rada Trajković istakla je ranije da "Milan Radojičić na severu Kosova odlučuje o svemu i o dobrom i o lošem", dok je kosovski premijer Ramuš Haradinaj naveo da je pregovarao sa Radojičićem kao s "jednim od istaknutih Srba na Kosovu".

U intervjuu u emisiji "Slobodno srpski" 24. decembra prošle godine Haradinaj je rekao da "veoma dobro sarađuje sa kolegama Srbima“, među kojima je i Radojičić, a na pitanje ko je taj čovek, rekao je: "Neki sa severa, koji je bitan za sve i ja pričam i sa njim."

Osim toga, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je pre nekoliko nedelja za "Insajder" da Milan Radojičić nema nikakvu ulogu u toj stranci.

"U SNS-u nema nikakvu ulogu. Ne znam kakvu ulogu ima na Kosovu. Ne bavim se tim delom posla. Ali ako insinuirate da Milan Radojičić ima neku odgovornost za bilo šta, molimo vas da to kažete“, rekao je Stefanović.

Na pitanje novinara Insajdera po kom osnovu Radojičić pregovara sa kosovskim zvaničnicima, Stefanović je rekao da ne zna "za tu konkretnu činjenicu", da je za to čuo iz medija, kao i da "nikada u životu ranije nije čuo za tog čoveka".

Vučić: Sukob Ivanovića i Radojičića trajao 10-15 godina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sukob ubijenog lidera GI SDP Olivera Ivanovića i Milana Radojičića trajao od 2000. godine.

Kako je rekao, nikada sa Radojičićem nije razgovarao, niti telefonom, niti uživo: “Možda je Radojičić bio na nekom sastanku na kojem sam ja bio“.

“Ne odbacujem mogućnost da je on učestvovao u tome, ali taj čovek je znao da će svi da upere prstom u njega. Pa 10-15 godina njihov sukob traje… Od 2000. godine. Da li je on glup ili lud ili šta je u pitanju? Možda i jeste, dovoljno bahat, ali nadležni organi će to da utvrde”, naveo je Vučić tokom gostovanja u emisiji "Ćirilica" na Hepiju.

Prema njegovim rečima, istraga se ne sprovodi u svim pravcima, nego samo onako kako bi to nekome odgovaralo.

“Ne odbacujem mogućnost krivice ni na jednoj strani. Imamo određene sumnje, a da imamo prave podatke izašli bismo sa njima. Siguran sam da su u to upleteni ljudi sa različitih strana. Onda sam zvao Milenu (Ivanovićevu ženu)”, naveo je Vučić.

Kako kaže, srpske službe tražile su od stranih službi satelitske snimke Kosovske Mitrovice iz dana ubistva Ivanovića, ali su dobili odgovor da nemaju ništa jer je tog dana u Mitrovici bila magla.

On je tu naveo da su strane službe pojedine ljude primoravale da kažu da su za ubistvo Ivanovića odgovorni Srbi sa severa Mitrovice: “Govoriće o tome svi za 10-15 dana kada sve prođe. Govoriće i Milena o tome”

Vučić je tu istakao da je to sve organizovano sa “zaključnim ciljem da se sever Kosova otme od Srba”, kao i da ga ne interesuje "ko je pucač, već samo ko je nalogodavac".

“Uhapšeni su policajci sa severa Kosova. Kao, krili su nešto, muljali i posle su pušteni. Crtana je meta, nacrtan je Srbin i samo se čeka da neko kaže ime”, naveo je Vučić.

Podsećamo, Oliver Ivanović ubijen je 16. januara u Kosovskoj Mitrovici, ispred kancelarije svoje građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda". Prema podacima sa obdukcije, Ivanović je pogođen sa šest metaka iz "duge devetke", a nedaleko od mesta ubistva pronađeno je zapaljeno vozilo.Ostale vesti

Kosovska policija pretresla Milana Radojevića

Bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević objavio je snimak sa novog kontrolnog punkta koji je na severu uspostavila kosovska policija i pozvao predstavnike međunarodne zajednice, koji ne veruju da kosovska policija tamo svakog dana povećava prisustvo, da dođu i sami se uvere u pravo stanje.

  • 31.01.2023
Obijena porodična kuća u Dobrotinu
Tokom prethodne večeri u Dobrotinu je obijena porodična kuća Velike Mihajlović.
  • 30.01.2023
U Kraljevu održan skup podrške uhapšenom Slađanu Trajkoviću
U Kraljevu kod Duhovnog centra "Sveti vladika Nikolaj Velimirović" danas je održan skup podrške uhapšenom bivšem policajcu Slađanu Trajkoviću iz Kosovske Mitrovice. 
  • 28.01.2023
Kancelarija za KiM: Kamenovano vozilo KG tablica u Suvom Dolu

U naselju Suvi Do kod Kosovske Mitrovice sinoć je kamenovano vozilo kragujevačkih registarskih tablica kojim je upravljao Saša Blažić, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 28.01.2023
KP: Pucano na patrolno vozilo policije kod Zvečana
Na lokaciji Banjska-Izvor u opštini Zvečan danas je pucano iz vatrenog oružja na patrolu Kosovske policije koja je bila na dužnosti. Povređenih nema, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 27.01.2023
ERP potvrdila tragičnu smrt sveštenika u Vučitrnu
"Sa dubokom tugom osećamo potrebu da obavestimo javnost o nesrećnom slučaju koji se dogodio sinoć u Vučitrnu", saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske (ERP).
  • 27.01.2023