Vesti
Hronika

Međunarodni PEN centar: Zaštititi Marka Vidojkovića

Povodom pretnji piscu i novinaru Marku Vidojkoviću izvršni direktor PEN International, svetskog udruženja pisaca posvećenih promociji književnosti i odbrani slobode izražavanja Romana Kakioli uputila je pismo Veranu Matiću predsedniku Komisije za istraživanje ubistava novinara, članu Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Republike Srbije i Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Međunarodni PEN centar: Zaštititi Marka Vidojkovića
Marko Vidojković (Foto Vikipedia)

„Izrazito poštujući vaš angažman, očekujemo pomoć, kako bi srpske vlasti sa dužnom pažnjom razmotrile Vidojkovićev slučaj, pronašle počinioce i osigurale njegovu bezbednost“, navodi se u pismu.

Kako su ocenili, pretnje smrću piscu i novinaru Marku Vidojkoviću intenzivirane su od objavljivanja bestselera „Đubre“, u septembru 2020. godine.

Vidojković je naveo da je 2021. i 2022. dobio preko 50 pretnji smrću, da je više od 20 prijavio nadležnom tužilaštvu (preko pravne službe Nezavisnog udruženja novinara Srbije – NUNS), te da su pravnosnažne presude donete u dva slučaja.

„Pretili su mu da će biti upucan u glavu, spaljen ili pretučen na smrt, obešen, da će mu biti odsečen jezik i slomljene ruke, kako više ne bi mogao da piše. Vidojković je prijavio da su ga pojedini predstavnici vlasti i prorežimski mediji u brojnim prilikama javno blatili, od 2019. nadalje, pri čemu su navedeni mediji koordinisali ciljane kampanje protiv njega – što je dovelo do intenzivnog onlajn zlostavljanja i brojnih pretnji smrću“, piše u obraćanju Romane Kakioli.

Vidojković je za PEN International izjavio i da ga Aleksandar Šapić, potpredsednik vladajuće SNS i gradonačelnik Beograda, pravno uznemirava sa tri sudske tužbe koje dalje „podrivaju njegovu sigurnost i ekonomski položaj“.

„Tereza Ribeiro, predstavnica OEBS-a za slobodu medija je još u junu 2021. godine pozvala na hitnu istragu pretnji smrću upućenih Marku Vidojkoviću, ističući rizike koje nasilje na internetu predstavlja za bezbednost novinara i njihovu sposobnost da rade svoj posao, lišeni autocenzure“, navodi se u pismu.

U januaru 2023, PEN International objavio je saopštenje u kojem oštro osuđuje pretnje Marku Vidojkoviću i poziva srpske vlasti da preduzmu sve neophodne korake da identifikuju odgovorne i pozovu ih na odgovornost.

„S obzirom da je Vidojkovićev život ozbiljno ugrožen, PEN International je pomogao u njegovoj brzoj evakuaciji i preseljenju; on i njegova porodica su trenutno na bezbednoj lokaciji. Neprekidne pretnje Marku Vidojkoviću dolaze u jeku neprestanih napada na pisce i novinare u Srbiji, orkestriranih od strane različitih aktera, koji imaju za cilj da ućutkaju njihov rad i kritičko izveštavanje“, naglašeno je u pismu.

Kao članica Platforme Saveta Evrope za unapređenje zaštite novinarstva i bezbednosti novinara, PEN International je pozdravio osnivanje Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, u decembru 2020. godine.

„Takva inicijativa predstavlja koristan mehanizam kojim bi organizacije civilnog društva uspostavile direktnu vezu sa političkim vođstvom, dajući predloge za adekvatne izmene zakona. Verujemo da Radna grupa čini sve što je u njenoj moći da obezbedi veću bezbednost novinara. Neophodna je, međutim, politička volja i još intenzivnije angažovanje relevantnih državnih institucija da se postojeće stanje na terenu promeni“, piše u pismu upućenom Veranu Matiću.

PEN International je izrazio zabrinutost zbog toga što predstavnici vlasti u Srbiji „ne doprinose u dovoljnoj meri stvaranju okruženja pogodnog za medijski pluralizam, pre svega putem jasnih i doslednih javnih osuda svih pretnji piscima i novinarima i efikasnijim istragama slučajeva ugrožavanja njihove bezbednosti“.

U upravi PEN International su poznati pisci i nobelovci: Mario Vargas Ljosa, Svetlana Aleksievič, Margaret Etvud, J.M. Kuci, Orhan Pamuk, Vida Ognjenović i drugi.Ostale vesti

KP: Uhapšen Srbin za paljenje automobila u Zubinom Potoku

Kosovska policija saopštila je da je uhapsila muškarac M.B. (36) srpske nacionalnosti za koga se sumnja da je zapalio automobile sa "RKS" tablicama u opštini Zubin Potok.

  • 01.04.2023
U Leposaviću zapaljena tri automobila
U Leposaviću su posle ponoći nepoznata lica zapalila tri automobila koja pripadaju građanima srpske nacionalnosti, saopštila je kosovska policija.
  • 01.04.2023
Bivši predsednik opštine Klokot oslobođen optužbi za zloupotrebu službenog položaja
Saša Mirković, bivši predsednik opštine Klokot, zajedno sa Zećirom Seljimijem, Nebahate Pirom i Strahinjom Stevićem, odlukom Vrhovnog suda Kosova, oslobođeni su optužbi za zloupotrebu službenog položaja.
  • 31.03.2023
„Najmanje 158 ubijenih i nestalih novinara 1991-1995. u bivšoj Jugoslaviji“
Na prostoru nekadašnje Jugoslavije ima 158 slučajeva ubijenih i nestalih novinara od od 1991. do 1995. godine, ali podaci novinarskih udruženja pokazuju da to nije konačan broj, rečeno je na Konferenciji Udruženja novinara Srbije (UNS) "Tri decenije posle: šta znamo, a šta otkrivamo o nekažnjenim ubistvima novinara 1991. do 1995. godine".
  • 31.03.2023
Učestale krađe: Ugrožena bezbednost građana, traži se smena komandira
Nakon nekoliko krađa koje su zabeležene tokom prošle i ove nedelje u Opštini Gračanica održana je sednica Odbora za bezbednost. Predsednica opštine Ljiljana Šubarić apelovala je na Policiju, Kfor, Karabinjere ali i Oebs da daju sve od sebe kako bi pljačke prestale a počinioci pronađeni. Zbog nerešenih brojnih slučajeva sa sednice je zatražena smena komandira Policijske stanice Bratislava Trajkovića.
  • 31.03.2023
Opljačkana porodica Milić u Plemetini
Petočlana porodica Milić iz Plemetine, kod Obilića pokradena je sinoć, a za sada nepoznati počinioci su prema rečima vlasnika Nikole odneli vredne alate.
  • 31.03.2023