Vesti
Hronika

Marti: Vilijamsonov izveštaj iznenađenje

Izveštaj tužioca Klinta Vilijamsona predstavlja iznenađenje za zapadne vlade koje nisu očekivale da će izaći sa pozitivnim rezultatima, rekao je Dik Marti.
Marti: Vilijamsonov izveštaj iznenađenje
Dik Marti (Foto slobodnaevropa.org)

Bivši izvestilac Saveta Evrope Dik Marti je u intervjuu za švajcarski radio SRF rekao da juče predstavljen izveštaj glavnog tužioca za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji 1999. godine Klinta Vilijamsona, predstavlja prijatno iznenađenje jer "nije mnogo ljudi očekivalo ovako pozitivne rezultate".

Vilijamson govori o zločinima protiv čovečnosti i on to ne govori olako već zna šta to podrazumeva, kaže Marti ukazujući da je zato njegov izveštaj od izuzetnog značaja.

"Dokaze je bilo teško izneti jer svedoci nemaju poverenje u kosovsko pravosuđe i međunarodno sudstvo, a za to postoje razlozi", kaže on i podseća da su svedoci u nekim slučajevima zastrašivani, da im se pretilo, a neki su i nestali.

Marti kaže da deli optimizam Klinta Vilijamsona da će biti pronađeni i dokazi za trgovinu organima koji nedostaju.

"On govori i o zločinima protiv čovečnosti, mučenjima. Ja nikad nisam u prvi plan stavio trgovinu organima. Govorio sam o nekim slučajevima, a Vilijamson je došao do istog rezultata", kaže on.

Marti ističe da su "evropske vlade kao i američka vlada danas iznenađene jer nisu očekivale da će Vilijamson izaći sa pozitivnim rezultatima".

Pre tri godine, kada je istraga počela, nije se ni pomišljalo da će se formirati sud koji treba da ispita navode.

"To znači da su svi bili uvereni da Vilijamson neće pronaći potvrdu Martijevog izveštaja. Danas se dogodilo suprotno i mislim da su diplomatski gledano, oni su u teškoj situaciji jer sud sada mora da se formira".

Iako Vilijamson nije naveo imena, već je rekao da se radi o nekadašnjim visokim kadrovima OVK, za Martija je sasvim jasno ko su oni.

Bivši izvestilac EU je izrazio nadu da će oni biti privedeni pravdi jer građani Kosova, po njegovom mišljenju, zaslužuju da konačno u kosovskoj politici budu lideri čistih ruku.

"Dosad su veze između visoke politike i organizovanog kriminala bile toliko velike da nije mogla da se izgradi normalna vlast, a za to veliku odgovornost snosi i međunarodna zajednica", zaključio je Marti.Ostale vesti

Policija pronašla i vratila ukradenu stoku u selu Crepulja
Krađa dva grla stoke, od strane nepoznatih lica, izvršena je noćas nešto posle ponoći u selu Crepulja u opštini Zubin Potok, potvrdio je za Radio Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.
  • 04.07.2020
Priština: Preminulo šest osoba od koronavirusa
U Prištini je danas od posledica koronavirusa preminulo šest pacijenata, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
  • 04.07.2020
Zvaničnik DPK pretio političarima i novinarima
Kosovska policija pokrenula je istragu posle pretnji koje je nekolicini političara i novinara uputio zvaničnik Demokratske partije Kosova Gani Koči. Bivši zamenik ministra je na Fejsbuku napisao da ih ”treba zaliti betonom”, jer su deo ”srpske septičke jame”.
  • 04.07.2020
Komšijski obračun kod Lipljana – jedna žrtva, petoro ranjenih
Jedna osoba je podlegla ranama dobijenim iz vatrenog oružja, a petoro ranjenih je prebačeno u Klinički centar u Prištini nakon pucnjave koja se danas dogodila u selu Veliki Alas kod Lipljana.
  • 03.07.2020
Gračanica: Opljačkana porodica Andrejević
Nepoznati počinioci opljačkali su kuću Nikole i Milice Andrejević u ulici Arsenija Čarnojevića u Gračanici i iz nje ukrali određenu svotu novca i nakita. Porodicu Andrejević posetio je gradonačelnik Srđan Popović koji je kazao da će opština sazvati Odbor za bezbednost povodom sve učestalijih krađa.
  • 03.07.2020
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Danas je nastavljeno suđenje Zlatanu Krstiću i Destanu Šabaniju za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca tokom ratnih sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 02.07.2020