Vesti
Hronika

Mandat Specijalnog suda nije vremenski ograničen

Iako se u javnosti sve češće čuju zahtevi za reviziju mandata Specijalnog suda, njegovi zvaničnici kažu da mandat tog suda nije vremenski ograničen, piše Koha.
Mandat Specijalnog suda nije vremenski ograničen
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto RSE)

Predstavnici organizacija veterana najavili su povratak Specijalnog suda na dnevni red novog saziva skupštine i vlade, dok se političke stranke nisu izjašnjavale po tom pitanju.

Zvaničnici Specijalnog suda su podsetili da njihov mandat nije vremenski ograničen i da će trajati dok Savet EU ne bude doneo odluku da je tom sudu istekao mandat.

To se odnosi i na Specijalno tužilaštvo, koje do sada nije podiglo nijednu optužnicu, mada je više od 250 osoba saslušano u svojstvu svedoka ili osumnjičenih, većinom iz redova OVK.

Portparolka Specijalnih veća Angela Griep rekla je da je produženje mandata nakon juna sledeće godine definisao zakon, a odborila Skupština Kosova.Ostale vesti

Policija pronašla i vratila ukradenu stoku u selu Crepulja
Krađa dva grla stoke, od strane nepoznatih lica, izvršena je noćas nešto posle ponoći u selu Crepulja u opštini Zubin Potok, potvrdio je za Radio Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.
  • 04.07.2020
Priština: Preminulo šest osoba od koronavirusa
U Prištini je danas od posledica koronavirusa preminulo šest pacijenata, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
  • 04.07.2020
Zvaničnik DPK pretio političarima i novinarima
Kosovska policija pokrenula je istragu posle pretnji koje je nekolicini političara i novinara uputio zvaničnik Demokratske partije Kosova Gani Koči. Bivši zamenik ministra je na Fejsbuku napisao da ih ”treba zaliti betonom”, jer su deo ”srpske septičke jame”.
  • 04.07.2020
Komšijski obračun kod Lipljana – jedna žrtva, petoro ranjenih
Jedna osoba je podlegla ranama dobijenim iz vatrenog oružja, a petoro ranjenih je prebačeno u Klinički centar u Prištini nakon pucnjave koja se danas dogodila u selu Veliki Alas kod Lipljana.
  • 03.07.2020
Gračanica: Opljačkana porodica Andrejević
Nepoznati počinioci opljačkali su kuću Nikole i Milice Andrejević u ulici Arsenija Čarnojevića u Gračanici i iz nje ukrali određenu svotu novca i nakita. Porodicu Andrejević posetio je gradonačelnik Srđan Popović koji je kazao da će opština sazvati Odbor za bezbednost povodom sve učestalijih krađa.
  • 03.07.2020
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Danas je nastavljeno suđenje Zlatanu Krstiću i Destanu Šabaniju za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca tokom ratnih sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 02.07.2020