Vesti
Hronika

Maksimović uhapšen i upućen na izdržavanje kazne

U Badovcu je prekjuče uhapšen Milovan Maksimović (53) zbog, kako nam je potvrđeno iz policije u Gračanici, upućivanja na izdržavanje kazne po presudi za učestvovanje u razbojništvu. Porodica, međutim, nije upoznata sa razlogom Maksimovićevog hapšenja, a da je pravosnažno osuđen potvrdio je za RTV Kim njegov branilac Živojin Jokanović.
Maksimović uhapšen i upućen na izdržavanje kazne
Ilustracija (Foto Pixabay)

Milovanov brat Živorad Maksimović je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da porodica ne zna šta je razlog hapšenja.

“Prekjuče su ga uhapsili, niko nam nije rekao zbog čega. Samo su nam rekli da imaju sudski nalog za privođenje i odveli ga. Od ranije su ga teretili za neki auto, kao da ga je on uzeo. Međutim, to je vojska uzela za svoje potrebe, a on je samo viđen u blizini”, kazao je Živorad i dodao da će slučaj njegovog brata preuzeti advokat Živojin Jokanović.

Jokanović je za RTV Kim potvrdio da će braniti Maksimovića.

„On je bio dva puta oslobađan i konačno je pravosnažno osuđen. Osuđen je za neko pomaganje u toku rata. Međutim, uložili smo zahtev za odlaganje izvršenja kazne. Kako mi je Milovan rekao da nije dobio nikakav odgovor, to bi znači bilo prevremeno izvršenje kazne, a presuda je pravosnažna. Moram da proverim da li je on to stvarno dobio ili je nešto prevideo, ili je neko potpisao umesto njega“, naveo je Živorad Jokanović najavljujući preduzimanje daljih mera u skladu sa zakonom.

Iz policije u Gračanici je potvrđeno da je Milovan Maksimović odveden na izdržavanje kazne u trajanju od godinu i po dana zbog učestvovanja u razbojništvu.

Iz Direkcije Policije Kosova je za RTV Kim saopšteno da im je 22. juna stigla navedena naredba suda za izvršavanje kazne zatvora, te da su je oni sproveli. "Stanica Policije Gračanica je samo realizovala naredbu nadležnog suda", navodi se u kratkom odgovoru.

Milovan Maksimović je zajedno sa bratom Slobodanom i ujakom Ljubišom Perićem hapšen i 2005. godine, zbog sumnje da su 1999. godine počinili ratni zločin u selu Slovinje kod Prištine. Njima je tada, nakon više meseci koje su proveli u zatvoru, omogućeno da se brane sa slobode.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je 2005. garantovalo, u slučaju pokušaja da braća Maksimović i Perić izbegnu krivično gonjenje i da pobegnu na teritoriju uže Srbije, da će odmah biti uhapšeni, vraćeni na Kosovo i predati pravosudnim organima. Kao garanciju da će se oni odazvati pozivu suda i da će ispoštovati sve uslove koji se od njih traže, rodbina Ljubiše Perića i braće Maksimović sakupila je i predala sudu po 4 hiljade evra.

Advokat Ljubimir Pantović, koji je 2005. godine branio Ljubišu Perića, je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da je teoretski moguće da se završena istraga ponovo aktivira, ukoliko se pojave dokazi koji opravdavaju tu procesnu radnju.

„Bojim se da je to moguće, iz razloga što je tu istragu tada vodio UNMIK, tužilac UNMIK-a, i istraga je trajala dugo. Saslušano je puno svedoka. Zatim su Maksimović i ostala trojica okrivljenih pušteni iz pritovra. Ali mi nije poznato, moguće da se varam, da je istraga obustavljena, odnosno završena. Tako da je istraga, koliko se sećam ostala otvorena i moguće je da su se sada odlučili da ga ponovo pritvore, da mu sude, iako je tada UNMIK procenio da tu nema dovoljno dokaza za optuženje i zato ga je pustio iz pritvora“, kazao je Pantović.

Različite informacije o razlozima hapšenja Milovana Maksimovića u protekla dva dana kruže društvenim mrežama.Ostale vesti

Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022
Požar u stambenoj zgradi u Lapljem Selu
U jednoj od stambenih zgrada u Lapljem Selu izbio je požar. Kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, vatrogasci pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila dva stana i krov ove zgrade. Pričinjena je velika materijalna šteta.
  • 20.01.2022
Nesreća u Bugarskoj, povređeno 29 putnika sa Kosova
U saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj povređeno je 29 putnika sa Kosova, od kojih je šestoro dece, kada se autobus u kome su bili sudario sa kamionom u gradu Ćustendil.
  • 18.01.2022