Vesti
Hronika

Maksimović uhapšen i upućen na izdržavanje kazne

U Badovcu je prekjuče uhapšen Milovan Maksimović (53) zbog, kako nam je potvrđeno iz policije u Gračanici, upućivanja na izdržavanje kazne po presudi za učestvovanje u razbojništvu. Porodica, međutim, nije upoznata sa razlogom Maksimovićevog hapšenja, a da je pravosnažno osuđen potvrdio je za RTV Kim njegov branilac Živojin Jokanović.
Maksimović uhapšen i upućen na izdržavanje kazne
Ilustracija (Foto Pixabay)

Milovanov brat Živorad Maksimović je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da porodica ne zna šta je razlog hapšenja.

“Prekjuče su ga uhapsili, niko nam nije rekao zbog čega. Samo su nam rekli da imaju sudski nalog za privođenje i odveli ga. Od ranije su ga teretili za neki auto, kao da ga je on uzeo. Međutim, to je vojska uzela za svoje potrebe, a on je samo viđen u blizini”, kazao je Živorad i dodao da će slučaj njegovog brata preuzeti advokat Živojin Jokanović.

Jokanović je za RTV Kim potvrdio da će braniti Maksimovića.

„On je bio dva puta oslobađan i konačno je pravosnažno osuđen. Osuđen je za neko pomaganje u toku rata. Međutim, uložili smo zahtev za odlaganje izvršenja kazne. Kako mi je Milovan rekao da nije dobio nikakav odgovor, to bi znači bilo prevremeno izvršenje kazne, a presuda je pravosnažna. Moram da proverim da li je on to stvarno dobio ili je nešto prevideo, ili je neko potpisao umesto njega“, naveo je Živorad Jokanović najavljujući preduzimanje daljih mera u skladu sa zakonom.

Iz policije u Gračanici je potvrđeno da je Milovan Maksimović odveden na izdržavanje kazne u trajanju od godinu i po dana zbog učestvovanja u razbojništvu.

Iz Direkcije Policije Kosova je za RTV Kim saopšteno da im je 22. juna stigla navedena naredba suda za izvršavanje kazne zatvora, te da su je oni sproveli. "Stanica Policije Gračanica je samo realizovala naredbu nadležnog suda", navodi se u kratkom odgovoru.

Milovan Maksimović je zajedno sa bratom Slobodanom i ujakom Ljubišom Perićem hapšen i 2005. godine, zbog sumnje da su 1999. godine počinili ratni zločin u selu Slovinje kod Prištine. Njima je tada, nakon više meseci koje su proveli u zatvoru, omogućeno da se brane sa slobode.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je 2005. garantovalo, u slučaju pokušaja da braća Maksimović i Perić izbegnu krivično gonjenje i da pobegnu na teritoriju uže Srbije, da će odmah biti uhapšeni, vraćeni na Kosovo i predati pravosudnim organima. Kao garanciju da će se oni odazvati pozivu suda i da će ispoštovati sve uslove koji se od njih traže, rodbina Ljubiše Perića i braće Maksimović sakupila je i predala sudu po 4 hiljade evra.

Advokat Ljubimir Pantović, koji je 2005. godine branio Ljubišu Perića, je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da je teoretski moguće da se završena istraga ponovo aktivira, ukoliko se pojave dokazi koji opravdavaju tu procesnu radnju.

„Bojim se da je to moguće, iz razloga što je tu istragu tada vodio UNMIK, tužilac UNMIK-a, i istraga je trajala dugo. Saslušano je puno svedoka. Zatim su Maksimović i ostala trojica okrivljenih pušteni iz pritovra. Ali mi nije poznato, moguće da se varam, da je istraga obustavljena, odnosno završena. Tako da je istraga, koliko se sećam ostala otvorena i moguće je da su se sada odlučili da ga ponovo pritvore, da mu sude, iako je tada UNMIK procenio da tu nema dovoljno dokaza za optuženje i zato ga je pustio iz pritvora“, kazao je Pantović.

Različite informacije o razlozima hapšenja Milovana Maksimovića u protekla dva dana kruže društvenim mrežama.Ostale vesti

Uhapšeni članovi kriminalne grupe u Prištini i Mitrovici
U Prištini i Kosovskoj Mitrovici policija je uhapsila osam osoba osumnjičenih za podmetanje požara, napade ručnim bombama i prinudu, odredivši im pritvor od 30 dana.
  • 04.07.2022
Dvanaest godina od ubistva dr Meska

Danas se navršava dvanaest godina od smrti mitrovičkog pedijatra, dr Mesuda Džekovića, koji je stradao u eksploziji ručne bombe, u severnom delu Mitrovice.

  • 02.07.2022
Nikoli Nedeljkoviću određen pritvor od 30 dana

Dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

  • 30.06.2022
Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022