Vesti
Hronika

Maksimović uhapšen i upućen na izdržavanje kazne

U Badovcu je prekjuče uhapšen Milovan Maksimović (53) zbog, kako nam je potvrđeno iz policije u Gračanici, upućivanja na izdržavanje kazne po presudi za učestvovanje u razbojništvu. Porodica, međutim, nije upoznata sa razlogom Maksimovićevog hapšenja, a da je pravosnažno osuđen potvrdio je za RTV Kim njegov branilac Živojin Jokanović.
Maksimović uhapšen i upućen na izdržavanje kazne
Ilustracija (Foto Pixabay)

Milovanov brat Živorad Maksimović je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da porodica ne zna šta je razlog hapšenja.

“Prekjuče su ga uhapsili, niko nam nije rekao zbog čega. Samo su nam rekli da imaju sudski nalog za privođenje i odveli ga. Od ranije su ga teretili za neki auto, kao da ga je on uzeo. Međutim, to je vojska uzela za svoje potrebe, a on je samo viđen u blizini”, kazao je Živorad i dodao da će slučaj njegovog brata preuzeti advokat Živojin Jokanović.

Jokanović je za RTV Kim potvrdio da će braniti Maksimovića.

„On je bio dva puta oslobađan i konačno je pravosnažno osuđen. Osuđen je za neko pomaganje u toku rata. Međutim, uložili smo zahtev za odlaganje izvršenja kazne. Kako mi je Milovan rekao da nije dobio nikakav odgovor, to bi znači bilo prevremeno izvršenje kazne, a presuda je pravosnažna. Moram da proverim da li je on to stvarno dobio ili je nešto prevideo, ili je neko potpisao umesto njega“, naveo je Živorad Jokanović najavljujući preduzimanje daljih mera u skladu sa zakonom.

Iz policije u Gračanici je potvrđeno da je Milovan Maksimović odveden na izdržavanje kazne u trajanju od godinu i po dana zbog učestvovanja u razbojništvu.

Iz Direkcije Policije Kosova je za RTV Kim saopšteno da im je 22. juna stigla navedena naredba suda za izvršavanje kazne zatvora, te da su je oni sproveli. "Stanica Policije Gračanica je samo realizovala naredbu nadležnog suda", navodi se u kratkom odgovoru.

Milovan Maksimović je zajedno sa bratom Slobodanom i ujakom Ljubišom Perićem hapšen i 2005. godine, zbog sumnje da su 1999. godine počinili ratni zločin u selu Slovinje kod Prištine. Njima je tada, nakon više meseci koje su proveli u zatvoru, omogućeno da se brane sa slobode.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je 2005. garantovalo, u slučaju pokušaja da braća Maksimović i Perić izbegnu krivično gonjenje i da pobegnu na teritoriju uže Srbije, da će odmah biti uhapšeni, vraćeni na Kosovo i predati pravosudnim organima. Kao garanciju da će se oni odazvati pozivu suda i da će ispoštovati sve uslove koji se od njih traže, rodbina Ljubiše Perića i braće Maksimović sakupila je i predala sudu po 4 hiljade evra.

Advokat Ljubimir Pantović, koji je 2005. godine branio Ljubišu Perića, je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da je teoretski moguće da se završena istraga ponovo aktivira, ukoliko se pojave dokazi koji opravdavaju tu procesnu radnju.

„Bojim se da je to moguće, iz razloga što je tu istragu tada vodio UNMIK, tužilac UNMIK-a, i istraga je trajala dugo. Saslušano je puno svedoka. Zatim su Maksimović i ostala trojica okrivljenih pušteni iz pritovra. Ali mi nije poznato, moguće da se varam, da je istraga obustavljena, odnosno završena. Tako da je istraga, koliko se sećam ostala otvorena i moguće je da su se sada odlučili da ga ponovo pritvore, da mu sude, iako je tada UNMIK procenio da tu nema dovoljno dokaza za optuženje i zato ga je pustio iz pritvora“, kazao je Pantović.

Različite informacije o razlozima hapšenja Milovana Maksimovića u protekla dva dana kruže društvenim mrežama.Ostale vesti

Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Danas je nastavljeno suđenje Zlatanu Krstiću i Destanu Šabaniju za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca tokom ratnih sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 02.07.2020
“Điđa je bio pravedan i slobodan čovek”
Prijatelji, pojedine kolege i nekadašnji učenici oprostili su se na komemorativnom skupu od profesora Živorada Điđe Lazića koji je nedavno preminuo. Predloženo je da Ekonomsko-trgovinska škola u kojoj je Lazić proveo čitav radni vek ponese njegovo ime.
  • 01.07.2020
Optužnica protiv kosovskog Albanca zbog sumnje na ratni zločin
Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv kosovskog Albanca N. M. kojom ga tereti da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji sela Rudnice, opština Klina, na Kosovu tokom juna i jula 1999. godine.
  • 01.07.2020
Bez povećanja plata u javnom sektoru, Ustavni sud proglasio Zakon nevažećim
Kosovski Ustavni sud proglasio je u celini nevažećim Zakon o platama u javnom sektoru, odnosno jednoglasno prihvatio zahtev Ombudsmana koji se ticao usklađenosti ovog zakona sa Ustavom, saopštili su iz ovog suda.
  • 30.06.2020
Kosovo: Kome i zašto smeta srpska zastava?
Ako je sudeći po istaknutim zastavama različitih zemalja širom Kosova, moglo bi se reći da je ovo društvo vrlo otvoreno prema drugima. Međutim, isticanje srpske zastave, posebno na Vidovdan, nije poželjno, pa ni pred predstavnicima zakona.
  • 29.06.2020
Opljačkana kuća srpske porodice u Gračanici
Nepoznati počinionici opljačkali su u subotu oko 22 sata kuću Ljubiše Andrejevića u Gračanici i ukrali drogecene stvari.
  • 28.06.2020