Vesti
Hronika

Maksimović uhapšen i upućen na izdržavanje kazne

U Badovcu je prekjuče uhapšen Milovan Maksimović (53) zbog, kako nam je potvrđeno iz policije u Gračanici, upućivanja na izdržavanje kazne po presudi za učestvovanje u razbojništvu. Porodica, međutim, nije upoznata sa razlogom Maksimovićevog hapšenja, a da je pravosnažno osuđen potvrdio je za RTV Kim njegov branilac Živojin Jokanović.
Maksimović uhapšen i upućen na izdržavanje kazne
Ilustracija (Foto Pixabay)

Milovanov brat Živorad Maksimović je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da porodica ne zna šta je razlog hapšenja.

“Prekjuče su ga uhapsili, niko nam nije rekao zbog čega. Samo su nam rekli da imaju sudski nalog za privođenje i odveli ga. Od ranije su ga teretili za neki auto, kao da ga je on uzeo. Međutim, to je vojska uzela za svoje potrebe, a on je samo viđen u blizini”, kazao je Živorad i dodao da će slučaj njegovog brata preuzeti advokat Živojin Jokanović.

Jokanović je za RTV Kim potvrdio da će braniti Maksimovića.

„On je bio dva puta oslobađan i konačno je pravosnažno osuđen. Osuđen je za neko pomaganje u toku rata. Međutim, uložili smo zahtev za odlaganje izvršenja kazne. Kako mi je Milovan rekao da nije dobio nikakav odgovor, to bi znači bilo prevremeno izvršenje kazne, a presuda je pravosnažna. Moram da proverim da li je on to stvarno dobio ili je nešto prevideo, ili je neko potpisao umesto njega“, naveo je Živorad Jokanović najavljujući preduzimanje daljih mera u skladu sa zakonom.

Iz policije u Gračanici je potvrđeno da je Milovan Maksimović odveden na izdržavanje kazne u trajanju od godinu i po dana zbog učestvovanja u razbojništvu.

Iz Direkcije Policije Kosova je za RTV Kim saopšteno da im je 22. juna stigla navedena naredba suda za izvršavanje kazne zatvora, te da su je oni sproveli. "Stanica Policije Gračanica je samo realizovala naredbu nadležnog suda", navodi se u kratkom odgovoru.

Milovan Maksimović je zajedno sa bratom Slobodanom i ujakom Ljubišom Perićem hapšen i 2005. godine, zbog sumnje da su 1999. godine počinili ratni zločin u selu Slovinje kod Prištine. Njima je tada, nakon više meseci koje su proveli u zatvoru, omogućeno da se brane sa slobode.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je 2005. garantovalo, u slučaju pokušaja da braća Maksimović i Perić izbegnu krivično gonjenje i da pobegnu na teritoriju uže Srbije, da će odmah biti uhapšeni, vraćeni na Kosovo i predati pravosudnim organima. Kao garanciju da će se oni odazvati pozivu suda i da će ispoštovati sve uslove koji se od njih traže, rodbina Ljubiše Perića i braće Maksimović sakupila je i predala sudu po 4 hiljade evra.

Advokat Ljubimir Pantović, koji je 2005. godine branio Ljubišu Perića, je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da je teoretski moguće da se završena istraga ponovo aktivira, ukoliko se pojave dokazi koji opravdavaju tu procesnu radnju.

„Bojim se da je to moguće, iz razloga što je tu istragu tada vodio UNMIK, tužilac UNMIK-a, i istraga je trajala dugo. Saslušano je puno svedoka. Zatim su Maksimović i ostala trojica okrivljenih pušteni iz pritovra. Ali mi nije poznato, moguće da se varam, da je istraga obustavljena, odnosno završena. Tako da je istraga, koliko se sećam ostala otvorena i moguće je da su se sada odlučili da ga ponovo pritvore, da mu sude, iako je tada UNMIK procenio da tu nema dovoljno dokaza za optuženje i zato ga je pustio iz pritvora“, kazao je Pantović.

Različite informacije o razlozima hapšenja Milovana Maksimovića u protekla dva dana kruže društvenim mrežama.Ostale vesti

Autobus sa 50 vernika iz Srbije vraćen iz Kosovske Mitrovice
"Autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije koji su krenuli da obeleže Zadušnice i posete hramove Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, vraćen je jutros iz Кosovske Mitrovice za Beograd", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 
  • 19.06.2021
Policija demantuje vest o postavljanju srpske zastave na Košarama

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je prištinskim medijima da su policijski timovi izašli na lice mesta, ali da na karauli Košare nije bilo srpske zastave.

  • 14.06.2021
Jedna osoba povređena u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici
Jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici i smeštena je u bolnicu, prenosi portal Reporteri.
  • 13.06.2021
Osmani, Kurti i Konjufca odali počast palim vojnicima NATO-a

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik parlamenta Gljauk Konjifca odali su počast polaganjem venaca na Spomen-ploču palim NATO vojnicima, povodom 22. godišnjice "Dana mira", prenosi Koha.

  • 12.06.2021
Zabranjen ulazak vernicima iz Beograda na Kosovo
Dva autobusa sa vernicima iz Beograda koji su krenuli u posetu manastirima na Kosovu vraćeni su danas sa prelaza Jarinje, saznaje RTV Kim. Nezadovoljni hodočasnici su neko vreme držali prelaz u blokadi, protestujući zbog zabrane ulaska na Kosovo.
  • 12.06.2021
Priština: Održan protest studenata. Novi grafit i poruke na vratima hrama
Ispred hrama Hrista Spasa u Prištini održan je protest nezadovoljnih albanskih studenata zbog jučerašnje liturgije. Na vratima hrama aktivnisti Socijaldemokratske partije ispisali su novi grafit sa porukom "simbol šovinizma postaje svetinja sa blagoslovom Aljbina Kurtija”.
  • 11.06.2021