Vesti
Hronika

Majka Nikole Nedeljkovića: Moje dete ne mrzi nikoga

Majka Nikole Nedeljkovića, mladića koji je osuđen na osam meseci zatvora zbog krivičnog dela raspirivanja etničke mržnje i netrpeljivosti, kazala je novinarima nakon izlaska iz sudnice da je odluka skandalozna i politička.
Majka Nikole Nedeljkovića: Moje dete ne mrzi nikoga
Roditelji Nikole Nedeljkovića sa njegovom braniteljkom Jovanom Filipović (Foto Kim)

"Nismo se nadali ovome. Ovo je čisto politički slučaj. Osuđeno je dete bez ikakve krivice, ništa uradio nije. Ovo što se njemu stavlja na teret to je moglo da se desi stavi na teret bilo kome na Gazimestanu. Znači, svih hiljadu ljudi, možda i više koliko je bilo, svakome je ovo moglo da se kaže. Doveli su lažne svedoke koji su očigledno lagali. Sve je namešteno", rekla je Slobodanka Nedeljković.

Vidno potreseni roditelji su očekivali oslobađajuću presudu za njihovog sina koji je uhapšen na Gazimestanu 28. juna ove godine. Naime, njega su trojica kosovskih policajaca uhapsila zbog, kako su istakli na sudu, uzvikivanja - "Ubij, ubij Šiptara", "Kosovo je Srbija", "Sve je Rusija, Kosovo je Srbija", ali i zbog nošenja zastave na kojoj je pisalo "Nema predaje".

Nikola je inače, prvi put boravio na Gazimestanu ove godine tokom obeležavanja Vidovdana. Kako je i sam rekao danas pred sudijom, pomenutu zastavu je kratko držao zbog fotografisanja, a jedino što je govorio je "Kosovo", "Srbija" zajedno i sa osatlim okupljenima koji su skandirali nakon parastosa na Gazimestanu.

Majka Slobodanka napominje da je njen sin redovan student, uzoran mladić koji nikada nije osuđivan, niti je počinio ikakvo krivično delo.

"Ne vidim razolg da ga osudi samo zato što je držao zastavu. Tih zastava sam videla po Kosovu bezbroj. Da je on rekao "Ubij Šiptara"... Mi imamo prijatelje Albance kojima smo pomagali, koje je moj muž vozio, ne zna se koliko puta za ovih pet, šest godina svugde po Beogradu, po bolnicama. Pomagali smo detetu od dve godine, albanskom detetu, da se leči u Beogradu. Svake nedelje smo albanskim autobusom slali lekove za to dete i hvala Bogu da se izlečilo. Mi ne mrzimo Albance, nemamo ništa protiv albanskog naroda. Moraju da me razumeju sve majke, i albanske i naše, kako je meni, sada, u ovom trenutku. Moje dete ne mrzi nikoga. Došao je da obiđe manastire ovde na Kosovu i da pruži podršku našem narodu na Kosovu. Ne mrzi nikoga. Ovo je skandal. Čisto ispolitizovan slučaj. Svako njegovo ročište je bilo povezano sa pregovima u Briselu. Da li se na ovaj način svete svim Srbima, ne znam, ali moje dete ispašta za sve Srbe očigledno. Ne znam stvarno, stvarno je skandalozno", ponavlja majka.

Na kraju, dodaje da Nikolino suđenje pokazuje odnos kosovskog pravosuđa prema Srbima na Kosovu.

"Ovo pokazuje da svaki Srbin može biti osuđen, eto zato što je neki policajac rekao da je nešto video. Prošle godine su ova tri policajca rekla isto za Ristu Jovanovića iz Crne Gore, da je rekao "Ubij Šiptara". Isto nisu imali dokaza. On je osuđen na šest meseci zatvora i preinačeno je u novčanu kaznu", kazala je Slobodanka.Ostale vesti

Petorici osumnjičenih za silovanje 11-godišnjakinje produžen pritvor na još dva meseca

Osnovni sud u Prištini usvojio je zahtev Osnovnog tužilaštva za nastavak primene pritvora petorici osumnjičenih E. R, Š (Sh) J, G. R, Dž (Xh) S i G. J, pod sumnjom da su silovali 11-godišnju devojčicu u Prištini.

  • 29.09.2022
Sahranjen novinar Časlav Milisavljević
Novinar, nekadašnji rukovodilac Radija Kosovska Mitrovica u penziji i umetnik Časlav Milisavljević sahranjen je danas na groblju u selu Srbovac, na području opštine Zvečan.
  • 27.09.2022
Nova spomen-ploča i skulptura u čast braći Milić
Nova spomen-ploča posvećena braći Milić, otkrivena je danas u Kosovskoj Mitrovici. Trg braće Milić ujedno krasi i skulptura "Kosovski božur".
  • 27.09.2022
Uložena žalba na presudu Nikoli Nedeljkoviću
Branilac Nikole Nedeljlkovića advokatica Jovana Filipović uložila je žalbu Apelacionom sudu u Prištini na prvostepenu presudu Osnovnog suda od osam meseci zatvora, zbog navodnog izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti.
  • 27.09.2022
Komemoracija Časlavu Milisavljeviću: Prepoznatljiv glas radijskih talasa
Komemorativni skup povodom smrti Časlava Milisavljevića održan je danas u Kosovskoj Mitrovici.
  • 26.09.2022
Preminuo Časlav Milisavljević
Časlav Milisavljević, novinar Radio Kosovske Mitrovice u penziji, preminuo je posle kraće i teške bolesti 26. septembra u Kosovskoj Mitrovici, u 76. godini.
  • 26.09.2022