Vesti
Hronika

Ljimaj pravosnažno oslobođen optužbi za organizovani kriminal

Apelacioni sud u Prištini odbio je kao neosnovanu žalbu Specijalnog tužilaštva u predmetu protiv Fatmira Ljimaja i drugih za organizovani kriminal i zloupotrebu službenog položaja u periodu dok je Ljimaj bio ministar kosovskog ministarstva transporta, pošte i telekomunikacija (MTPT).
Ljimaj pravosnažno oslobođen optužbi za organizovani kriminal
Fatmir Ljimaj (Foto Kim arhiva)

Tom odlukom Apelacioni sud je potvrdio oslobađajuću presudu osnovnog prištinskog suda, kojom se Ljimaj i ostali oslobađaju svih optužbi.

U predmetu "MTPT", Fatmir Ljimaj, Endrit Šalja, aktuelni ministar za trgovinu i industriju, Nedžat Krasnići, Šeptim Telaku i Florim Zuka bili su optuženi za krivična dela organizovaog kriminala, zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, primanje mita, podmićivanje, zloupotreba ovlašćenja u privredi, sprečavanje pranja novca i druga krivična dela.

"Apelacioni sud je utvrdio da prvostepeni pravosudni organ nije počinio značajnije proceduralne povrede, da je pravilno primenio krivični zakon, ka i da je potpuno ispravno utvrdio činjenično stanje", saopšteno je iz tog suda, prenela je prištinska Bota sot.

Optužnicu protiv Ljimaja i drugih, spajajući slučajeve poznate pod nazivom "MTPT 1" i "MTPT2", podneo je tužilac Euleksa 30. oktobra 2015. godine.

Ljimaj je aktuelni zamenik kosovskog premijera i lider Nisme.

Bivši visoki komandant Oslobodilačke vojske Kosova, takođe je oslobođen i pred Haškim tribunalom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i bio je oslobođen optužbi za ratne zločine od sudskog veća Euleksa.Ostale vesti

Godišnjica zločina u Goraždevcu
Parastosom u crkvi Presvete Bogorodice i obilaskom grobova ubijenih dečaka obeležena je još jedna godišnjica zločina nad srpskom decom u Goraždevcu.
  • 13.08.2020
Milisav Dakić: Zločin van zločina
"Voleo bih da podsetim sve koji znaju za ovo da je bilo 97-8 dece, a da je ispaljeno 87 metaka u decu. To je zločin van zločina, to može samo bolesni um da uradi", rekao je u Goraždevcu Milisav Dakić, otac ubijenog Panta.
  • 13.08.2020
Navršava se 17 godina od ubistva srpske dece na Bistrici
Danas će u Goraždevcu biti obeležena 17. godišnjica od ubistva Ivana Jovovića i Panta Dakića i ranjavanja još četvoro dece na reci Bistrici u Goraždevcu.
  • 13.08.2020
Sutra se navršava 17 godina od ubistva dece na Bistrici
U Goraždevcu će sutra biti obežena sedamnaesta godišnjica napada u kome su na obali reke Bistrice na kupanju ubijena dva srpska dečaka, a ranjeno još četvoro dece.
  • 12.08.2020
Namerna dramatizacija rutinske akcije?
Žustra reakcija kosovskih političara povodom ulaska srpskih vojnika na kosovsku teritoriju ima negativan odjek na nastavak dijaloga, smatra Beljuj Bećaj. Sa druge strane, Dušan Janjić navodi da je Priština bila obaveštena o saradnji KFOR-a i vojske Srbije.
  • 10.08.2020
Izdat nalog za hapšenje poslanika Etema Arifija

Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje poslanika, Etema Arifija.

  • 04.08.2020