Vesti
Hronika

Ljimaj pravosnažno oslobođen optužbi za organizovani kriminal

Apelacioni sud u Prištini odbio je kao neosnovanu žalbu Specijalnog tužilaštva u predmetu protiv Fatmira Ljimaja i drugih za organizovani kriminal i zloupotrebu službenog položaja u periodu dok je Ljimaj bio ministar kosovskog ministarstva transporta, pošte i telekomunikacija (MTPT).
Ljimaj pravosnažno oslobođen optužbi za organizovani kriminal
Fatmir Ljimaj (Foto Kim arhiva)

Tom odlukom Apelacioni sud je potvrdio oslobađajuću presudu osnovnog prištinskog suda, kojom se Ljimaj i ostali oslobađaju svih optužbi.

U predmetu "MTPT", Fatmir Ljimaj, Endrit Šalja, aktuelni ministar za trgovinu i industriju, Nedžat Krasnići, Šeptim Telaku i Florim Zuka bili su optuženi za krivična dela organizovaog kriminala, zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, primanje mita, podmićivanje, zloupotreba ovlašćenja u privredi, sprečavanje pranja novca i druga krivična dela.

"Apelacioni sud je utvrdio da prvostepeni pravosudni organ nije počinio značajnije proceduralne povrede, da je pravilno primenio krivični zakon, ka i da je potpuno ispravno utvrdio činjenično stanje", saopšteno je iz tog suda, prenela je prištinska Bota sot.

Optužnicu protiv Ljimaja i drugih, spajajući slučajeve poznate pod nazivom "MTPT 1" i "MTPT2", podneo je tužilac Euleksa 30. oktobra 2015. godine.

Ljimaj je aktuelni zamenik kosovskog premijera i lider Nisme.

Bivši visoki komandant Oslobodilačke vojske Kosova, takođe je oslobođen i pred Haškim tribunalom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i bio je oslobođen optužbi za ratne zločine od sudskog veća Euleksa.Ostale vesti

Pronađene tri eksplozivne naprave na severu Kosova
Tri sumnjive eksplozivne naprave pronađene su u opštinama na severu Kosova, koje je uklonio Specijalni tim za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD).
  • 04.04.2020
Lepina: Pokušaj krađe ili noćna šetnja po dvorištima meštana?
Više meštana Lepine, u opštini Gračanica, tvrdi da su četiri lica noćas pokušala da opljačkaju nekoliko domaćinstava u tom selu. Kažu da su nadzorne kamere zabeležile pokušaj krađe i da je on dat policiji na uvid. Međutim, komandir Policijske stanice u Gračanici je za RTV Kim izjavio da „nije bilo krađe, a ni pokušaja, već da su samo viđena četiri lica“.
  • 03.04.2020
KM: Priveden muškarac zbog napada na novinara
Srbin M.Dž. (1988) iz Kosovske Mitrovice priveden je zbog napada na novinara Blic Media iz Prištine 23.marta, koji je tom prilikom zadobio lake telesne povrede, potvrdio je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.
  • 03.04.2020
Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020