Vesti
Hronika

Ljajić u suzama zbog ubistva Ivanovića

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić kaže za RTS da nije mogao da veruje kada je čuo da je Oliver Ivanović ubijen, kao i da je sada jedino važno da se otkrije ko je počinilac ubistva, mada ne veruje da će se to dogoditi.
Ljajić u suzama zbog ubistva Ivanovića
Rasim Ljajić (Foto RTS)

Rasim Ljajić, gostujući u Dnevniku RTS-a, nije mogao da sakrije emocije zbog ubistva Ivanovića.

Ukazao je da je često Ivanovića pitao zašto ostaje u Kosovskoj Mitrovici posle svega što mu se dogodilo.

"On je govorio da bi ga bilo sramota da posle toliko godina borbe napusti Mitrovicu i da dođe da živi u Beogradu, plašio se kako bi to drugi ljudi komentarisali, na to reagovali. Platio je to uverenje životom", istakao je Ljajić.

"Uhapšen je na pravdi boga, a sada je i ubijen, ispada da je bio slobodniji u zatvoru i sigurniji nego na slobodi. Tako da svaka priča je apsolutno suvišna, suština je ovde da li će se otkriti onaj ko je ubio Olivera Ivanovića ili ne, jedino je to važno, ako je uopšte više išta važno", rekao je Ljajić.

Naglasio je da je, razgovarajući sa nekim zajedničkim prijateljima, saznao da je poslednjih dana Ivanović bio veoma zabrinut.

Istakao je da je suština da se otkrije ko su počinioci ubistva, ali je na pitanje da li veruje da će se to dogoditi, rekao da ne veruje.

"Ako me pitate iskreno, ne verujem", dodao je Ljajić.

Ukazao je da "treba da učinimo da apsolutno sve, da sve službe i institucije moraju biti uključene u rasvetljavanje ubistva, kao i da je veoma važno da tražimo podršku međunarodnih institucija na KiM".

"Biće velika sramota za sve ako se ovo ne rasvetli", naglasio je Ljajić.

Na pitanje da kaže kako pamti Ivanovića, Ljajić je istakao da je on bio najbolji političar sa Kosova, koji je razumeo politiku, umeren čovek, koji nije bio podoban ni Srbima ni Albancima upravo zbog umerenosti, normalnosti i traženja kompromisa.

"Zato je često bio meta napada i kritika sa svih strana", naveo je Ljajić.

Ukazao je da je sate provodio sa njim razgovarajući o političkim temama.

"On je savršeno razumeo situaciju, uvažavao je realnost i tu realnost je hteo da menja na jedan demokratski način i u tome je razlika Olivera u odnosu na sve ostale i otuda je on bio smetnja svima", rekao je Ljajić.

Na pitanje kako će ubistvo Ivanovića uticati na ionako napetu atmosferu na KiM, Ljajić kaže da će teška situacija biti još teža.

"Nažalost, i ovo treba da nas opameti da se vidi koliko bi bilo važno da se taj problem reši na ovaj ili onaj način, ali ovo stanje je, pre svega za ljude koji dole žive, neodrživo", rekao je Ljajić.

Naveo je da je svaka demokratska debata korisna, ali da "ne treba postavljati tako visok cilj da ćemo se oko nečeg dogovoriti ili postići visoku saglasnost".

"Mislim da mi ne možemo da se dogovorimo ni oko datuma u kalendaru, a kamoli da se dogovorimo oko Kosova. To je iluzija, ali dijalog je potreban da se čuju različita mišljenja, da se čuju različite opcije, to je legitimna i demokratska stvar, a iluzija je da ćemo se mi sad složiti oko nekog rešenja, ali je dijalog potrebna i korisna stvar", naveo je Ljajić.

Odgovarajući na pitanje da li međunarodna zajednica dobro razume koliki su problemi na Kosovu, Ljajić kaže da ne razume.

"Međunarodna zajednica sada se bavi težim problemima, svojim problemima, većim problemima. Za njih je ovo neki 99. problem, zapravo ne žele da se u ovom trenutku tim problemom bave. Na svu sreću, mi treba da iniciramo i da imamo proaktivnu ulogu. Ne može ovaj problem da se reši bez međunarodne zajednice, da se razumemo, i zato ovako slaba međunarodna zajednica u ovom trenutku nema unutrašnje demokratske kapacitete da se bavi ovim problemom", zaključio je Ljajić.Ostale vesti

Nastavlja se protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića
Četvrti dan za redom u Gračanici su mirno protestovali roditelji, prijatelji i meštani zbog prebijanja mladića Luke Dimitrijevića, zahtevajući da se obavi ponovna istraga i da se napad Albanaca okarakteriše i tretira drugačije od nesporazuma.
  • 17.04.2021
Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Mitrovici

Kosovska policija privela je u Kosovskoj Mitrovici dvojicu mlađih Albanaca i napisala im prekršajne prijave zbog kretanja u vreme policijskog časa. Pri tom, tokom kretanja delom Mitrovice u kojem žive većinom Srbi, privedeni su mahali zastavom Albanije, prenosi RTS.

  • 15.04.2021
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su svakodnevne provokacije u srpskim sredinama na Kosovu postale realnost sa kojom živi i suočava srpski narod.
  • 15.04.2021
Protest zbog prebijanja mladića u Gračanici. Etnički motivisani napad ili nesporazum?

Zbog napada i prebijanja devetnaestogodišnjeg Luke Dimitrijevića u Gračanici je održan protest roditelja, prijatelja i meštana. Ispred policijske stanice okupilo se tridesetak ljudi. I dok roditelji i predstavnici lokalne vlasti u Gračanici tvrde da se radi o etnički motivisanom napadu, iz Policije tvrde da je u pitanju nesporazum.

  • 14.04.2021
U Gračanici napadnut i pretučen srpski mladić
Devetnaestogodišnji L.D. iz Gračanice napadnut je i pretučen sinoć od strane trojice Albanaca ispred Centra građanske energije (CEC). L.D. je u trenutku napada bio u društvu devojke i sestre, ali one nisu povređene, saznaje RTV Kim
  • 14.04.2021
Gračanica: Uhapšen zbog krađe

Jedno lice, čiji podaci nisu objavljeni, uhapšeno je tokom jučerašnjeg dana zbog krađe.

  • 12.04.2021