Vesti
Hronika

Lipljan: "Grupa Albanaca" ispisala “UČK” na srpskoj školi i kući

U Lipljanu je danas grupa mladića preskočila ogradu Osnovne škole „Braća Aksić“, koju pohađaju srpska deca, i na zidu ispisala „UČК“. Predsednik Privremenog organa u Lipljanu Zlatko Lazić kaže za RTV Kim da su u pitanju albanski mladići i da je ovakav potez uznemirio preostale Srbe u Lipljanu.
Lipljan:
Škola u Lipljanu (Foto Kancelarja za KiM)

Predsednik privremnog organa u Lipljanu Zlatko Lazić u izjavi za RTV Kim kaže da su se slične stvari dešavale i ranije u Lipljanu, ali preko noći.

“Danas oko 10:45 časova desilo se to da je grupa mladih Albanaca preskočilo ogradu OŠ “Braća Aksić” u Lipljanu i ispisali grafit UČK. Ovakvih događaja je bilo i nekoliko godina unazad, ali preko noći. Ovo što se danas desilo dodatno je uznemirili meštane Lipljana i okoline, a samim tim i decu i nastavnike, jer se desilo u prepodnevnim časovima kada su deca bila u školi”, kazao je Lazić za RTV Kim.

Lazić smatra da je ovo pritisak na Srbe koji žive u Lipljanu.

“Osuđujem ovaj vandalizam i nadam se da će organi policije rešiti ovaj slučaj i obezbediti ovu škole dodatnim policijskim patrolama kako se ovako nešto ne bi ponovilo”, rekao je Lazić.

On smatra da je povod ovakvog delovanja trenutna situacija, a da za dugoročni cilj ima iseljavanje preostalih Srba sa svojih vekovnih ognjišta.

Pored škole, grafiti su ispisani i na jednoj srpskoj kući preko puta crkve u Lipljanu.

Đurić: Ispisivanje slogana pretnja srpskom narodu

Direktor Kancelarije za KiM osudio je ovakav postupak i naveo da je to izazvalo veliku uznemirenost među učenicima i nastavnicima u Lipljanu.

“Nacionalistička i šovinistička histerija među pojedinim Albancima već nedeljama se generiše iz Prištine najavama formiranja takozvane `vojske Кosova`, i ispisivanje slogana ove vrste ne može se shvatiti drugačije nego kao pretnja čitavom srpskom narodu na Кosovu i Metohiji”, stoji u saopštenju Marka Đurića.

Đurić je ovakav potez povezao sa početkom rada Specijalnog suda za zločine OVK što je, kako kaže, očigledno, uplašilo i onespokojilo "zločince" koji su na Кosovu i Metohiji često "slavljeni kao heroji". 

On je apelovao na međunarodnu zajednicu da preduzme hitne korake kako bi “neprijatelji stabilnosti i mira u Prištini bili obuzdani i sprečeni u nameri da destabilizuju čitav region”.

 Ostale vesti

Svećlja: Osumnjičeni za ubistvo trudnice izvršio samoubistvo
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja saopštio je da je osumnjičeni za ubistvo trudnice u dvorištu Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova izvršio samoubistvo.
  • 02.12.2022
Đokoviću produžen pritvor za još 60 dana
Miloradu Đokoviću (62) koji je 26. juna ove godine uhapšen u Vitomirici kod Peći zbog navodnog ratnog zločina, produžen je pritvor na još 60 dana.
  • 02.12.2022
U Istoku uhapšen Srbin osumnjičen za ratni zločin

U toku jučerašnjeg dana u opštini Istok uhapšen je Gavrilo Milosavljević (63) kada je išao da prijavi uzurpiranu imovinu, a priveden je pod sumnjom za navodno učešće u ratnom zločinu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Kosovska policija navodi da je uhapšen muškarac G.M. osumnjičen za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u periodu 1998-1999. godine u Dubravi.

  • 02.12.2022
Ubistvo trudnice ispred KBC u Prištini, zvaničnici osudili ovaj zločin
Tridesetpetogodišnja trudnica ubijena je sinoć u Prištini ispred ginekološke klinike Univerzitetskog kliničkog centra. Vest je potvrdio i kosovski premijer Aljbin Kurti.
  • 01.12.2022
U Badovcu napadnute dve osobe, napadači privedeni
Kosovska policija saopštila je u svom dvadesetčetvoročasovnom izveštaju da su juče u Novom Badovcu kod Gračanice dvojica muškaraca kosovskih državljana privedena zbog napada na dva lica.
  • 29.11.2022
Fizički napad u severnom delu Mitrovice, povređene dve osobe

U severnom delu Mitrovice dogodio se fizički napad u kojem su povređene dve osobe, saopšteno je iz Kosovske policije.

  • 29.11.2022