Vesti
Hronika

Kurti: Dve ostavke nisu dovoljne

Slabe optužnice tužilaca omogućavaju počiniocima da često ostanu nekažnjeni, poručio je kosovski premijer Aljbin Kurti povodom slučaja silovanja jedanaestogodišnje devojčice u Prištini.
Kurti: Dve ostavke nisu dovoljne
Premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto Kim)

Kosovski premijer oglasio se sa novim detaljima u vezi sa ovim slučajem. Kurti je u objavi na Fejsbuku potvrdio da su petorica osumnjičenih za ovo krivično delo uhapšena i izneo tvrdnju da je jedan od njih na izdržavanju kazne zbog više krivičnih dela prethodno izvršenih.

Upravo zbog toga je, odnosno iz moralnih razloga, kako kaže Kurti, direktor uprave za postupanje sa zatvorenicima i maloletnicima i dao ostavku. Podsetivši da je ostavku dao i generalni direktor Kosovske policije, takođe iz moralnih razloga, a samo dan nakon što je javnost upoznata sa ovim slučajem, Kurti sada poručuje: "Dve ostavke nisu dovoljne".

On je otkrio i da su zbog ovog istog slučaja dužnosti razrešeni direktor regionalne policije u Prištini i direktor operative u regionalnoj direkciji Prištine.

Uz pitanje "gde je moral sudija i tužilaca", Kurti je naglasio da upravo njihove slabe optužnice omogućavaju počiniocima da često ostanu nekažnjeni.

"Sudovi ne sude u slučajevima silovanja u skladu sa zakonima na snazi koji predviđaju kaznu od najmanje 10 godina za seksualno nasilje nad osobom mlađom od 14 godina", napisao je on u objavi na Fejsbuku.

Nekažnjavanje počinilaca, ali i onih koji donose odluke, ocenio je kao neprihvatljivo.

"Naše društvo i država ne mogu da podnesu cenu nerada i neodgovornosti tužilaca i sudija", zaključio je Kurti.

Najavio je i bližu saradnju Kosovske policije sa građanima.

Kurti je podsetio i da se u sredu okupilo, kako navodi, hiljade građana tražeći razrešenje sudija koje su za slučajeve seksualnog nasilja izrekle kazne ispod zakonski dozvoljenih, kao i razrešenje tužilaca zbog zanemarivanja ovih slučajeva.

Ujedno, kazao je i da se istog dana kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju sastala sa predsedavajućim Sudskog saveta, predsednikom Vrhovnog suda i v.d. glavnog tužioca, ali da je "danas treći dan kako ove institucije ćute", odnosno da za sada nisu precizirali šta će preduzeti.Ostale vesti

Petorici osumnjičenih za silovanje 11-godišnjakinje produžen pritvor na još dva meseca

Osnovni sud u Prištini usvojio je zahtev Osnovnog tužilaštva za nastavak primene pritvora petorici osumnjičenih E. R, Š (Sh) J, G. R, Dž (Xh) S i G. J, pod sumnjom da su silovali 11-godišnju devojčicu u Prištini.

  • 29.09.2022
Sahranjen novinar Časlav Milisavljević
Novinar, nekadašnji rukovodilac Radija Kosovska Mitrovica u penziji i umetnik Časlav Milisavljević sahranjen je danas na groblju u selu Srbovac, na području opštine Zvečan.
  • 27.09.2022
Nova spomen-ploča i skulptura u čast braći Milić
Nova spomen-ploča posvećena braći Milić, otkrivena je danas u Kosovskoj Mitrovici. Trg braće Milić ujedno krasi i skulptura "Kosovski božur".
  • 27.09.2022
Uložena žalba na presudu Nikoli Nedeljkoviću
Branilac Nikole Nedeljlkovića advokatica Jovana Filipović uložila je žalbu Apelacionom sudu u Prištini na prvostepenu presudu Osnovnog suda od osam meseci zatvora, zbog navodnog izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti.
  • 27.09.2022
Komemoracija Časlavu Milisavljeviću: Prepoznatljiv glas radijskih talasa
Komemorativni skup povodom smrti Časlava Milisavljevića održan je danas u Kosovskoj Mitrovici.
  • 26.09.2022
Preminuo Časlav Milisavljević
Časlav Milisavljević, novinar Radio Kosovske Mitrovice u penziji, preminuo je posle kraće i teške bolesti 26. septembra u Kosovskoj Mitrovici, u 76. godini.
  • 26.09.2022