Vesti
Hronika

Kućni pritvor osmorici Albanaca iz Mitrovice za napad na grupu Srba

Osmorici od devet optuženih Albanaca Osnovni sud u Mitrovici je odredio jednomesečni kućni pritvor za krivična dela napad i učestvovanje u tuči koja su se dogodila ove nedelje u južnom delu tog grada ispred kancelarije Ministarstva poljoprivrede.
Kućni pritvor osmorici Albanaca iz Mitrovice za napad na grupu Srba
Osnovni sud u Mitrovici (Foto KoSSev)

Sudija je u obrazloženju odluke navela i da su dela koja im se stavljaju na teret bila usmerena protiv starijih Srba koji su došli da predalju dokumenta za poljoprivredne subvencije, te da su na međuetničkoj osnovi izazvala veliku uznemirenost javnosti. Inače, među okrivljenim je i četvoro sa već postojećim krivičnim dosijeom.

Od 27. septembra do 27.oktobra u kućnom pritvoru će biti: Aljbert Ljutrim, Ćendrim Sumići, Fljamur Šartari, Aljbin Dibrani, Erdin Hasani, Endrit Peci, Mergim Hasani.

Optužnica je podignuta i protiv maloletnog B.S.

Njima se na teret stavlja da su „primenili silu prema drugome“, odnosno da su napali grupu lica srpske nacionalnosti.

„Oštećeni su građani srpske nacionalnosti, koji su došli u prostorije Кancelarije Ministarstva poljoprivrede, kako bi predali zahteve sa dokumentima za dobijenje subvencija. To su bili stariji ljudi, a delo koje je učinjeno prema njima je na međuetničkoj osnovi izazvalo veliku uznemirenost javnosti“, navedeno je u odluci.

„Ovo delo izvršeno je pod naročito teškim okolnostima, a motivisano je na nacionalnoj osnovi. S obzirom na to da je delo učinjeno na međuetničkoj osnovi, izazvalo je veliku uznemirenost u javnosti, a činjenica da je učinjeno ispred Кancelarije u koju dolaze lica svih nacionalnosti. Postoji opasnost da bi okrivljeni mogli ponoviti delo“, istaknuto je.

Četvoro okrivljenih već ima krivični dosije što sugeriše da postoji mogućnost ponavljanja dela.

Sudija je usvojila predlog tužioca, istovremeno izrekavši i „blažu izolacionu meru“, ocenjujući da će se ovom merom postići svrha zaustavljanja eventualnog izvršenja krivičnog dela od strane okrivljenih, a imajući u vidu ozbiljnost krivičnog dela, način i okolnosti pod kojima je ono izvršeno, lične prilike, ponašanje u prošlosti, kao i druge okolnosti koje ukazuju na opasnost ponavljanja krivičnog dela.

Policija je 27. septembra saopštila da je tog dana u Južnoj Mitrovici uhapšeno 10 lica, od kojih su, prema tadašnjim policijskim informacijama dva maloletna, zbog fizičkog napada na 11 osoba u vreme dok su se svi oni nalazili ispred kancelarije kosovskog Ministarstva poljoprivrede.

Uz šture informacije, Kosovska policija navela je tada da je navodnim žrtvama ponuđena medicinska pomoć, ali da su napadnuta lica to odbila.

Ne navodeći nacionalnost uključenih u incident tada, u policiji su samo potvrdili da se predmet nalazio kod dva srpska tužioca.

Osmorici je odmah 27. određen pritvor, sa izuzetkom dva maloletnika, piše Kossev.Ostale vesti

Za starcem iz Straže i dalje se traga
Boško Mladenović iz sela Straža, koji ima 90 godina nestao je devetog oktobra ove godine. Iako su sprovedene potrage, od straca nema ni traga, potvrdio je za RTV Kim poručnik kosovske policije za region Gnjilane Ismet Hašani.
  • 20.10.2021
Kosovski vrhovni sud potvrdio presudu Arsiću za ratne zločine

Vrhovni sud potvrdio je šestogodišnju kaznu zatvora Nenadu Arsiću za ratne zločine na Kosovu.

  • 20.10.2021
Zalutali metak na Jarinju
Kosovska policija je preko graničnih službenika dobila informaciju da je na graničnom prelazu Jarinjeu u popodnevnim časovima metak iz vatrenog oružja pogodio kontejner koji služi službenicima granične policije i carine na teritoriji Kosova, potvrđeno je za RTV Kim iz Policije Kosova.
  • 17.10.2021
Gračanica: Opljačkana porodica Jovanović
Lopovi su tokom prethodne noći upali u kuću Aleksandra Jovanovića u Gračanici i iz nje odneli novac, mobilne telefone, dokumentaciju kao i automobil BMW X5 koji je bio parkiran u dvorištu.
  • 16.10.2021
Polomljeni krstovi na groblju u Orahovcu

Prilikom posete grobu svog supruga Bogdana, koji je sahranjen na srpskom pravoslavnom groblju u Orahovcu Jovanka Šarić je zatekla polomljenu krstaču.

  • 16.10.2021
Elek: Sofronijević i dalje na intenzivnoj nezi, stanje stabilno
Zdravstveno stanje Srećka Sofronijevića, ranjenog vatrenim oružjem u sukobu građana i policije 13. oktobra u Zvečanu je stabilno.
  • 15.10.2021