Vesti
Hronika

Kućni pritvor osmorici Albanaca iz Mitrovice za napad na grupu Srba

Osmorici od devet optuženih Albanaca Osnovni sud u Mitrovici je odredio jednomesečni kućni pritvor za krivična dela napad i učestvovanje u tuči koja su se dogodila ove nedelje u južnom delu tog grada ispred kancelarije Ministarstva poljoprivrede.
Kućni pritvor osmorici Albanaca iz Mitrovice za napad na grupu Srba
Osnovni sud u Mitrovici (Foto KoSSev)

Sudija je u obrazloženju odluke navela i da su dela koja im se stavljaju na teret bila usmerena protiv starijih Srba koji su došli da predalju dokumenta za poljoprivredne subvencije, te da su na međuetničkoj osnovi izazvala veliku uznemirenost javnosti. Inače, među okrivljenim je i četvoro sa već postojećim krivičnim dosijeom.

Od 27. septembra do 27.oktobra u kućnom pritvoru će biti: Aljbert Ljutrim, Ćendrim Sumići, Fljamur Šartari, Aljbin Dibrani, Erdin Hasani, Endrit Peci, Mergim Hasani.

Optužnica je podignuta i protiv maloletnog B.S.

Njima se na teret stavlja da su „primenili silu prema drugome“, odnosno da su napali grupu lica srpske nacionalnosti.

„Oštećeni su građani srpske nacionalnosti, koji su došli u prostorije Кancelarije Ministarstva poljoprivrede, kako bi predali zahteve sa dokumentima za dobijenje subvencija. To su bili stariji ljudi, a delo koje je učinjeno prema njima je na međuetničkoj osnovi izazvalo veliku uznemirenost javnosti“, navedeno je u odluci.

„Ovo delo izvršeno je pod naročito teškim okolnostima, a motivisano je na nacionalnoj osnovi. S obzirom na to da je delo učinjeno na međuetničkoj osnovi, izazvalo je veliku uznemirenost u javnosti, a činjenica da je učinjeno ispred Кancelarije u koju dolaze lica svih nacionalnosti. Postoji opasnost da bi okrivljeni mogli ponoviti delo“, istaknuto je.

Četvoro okrivljenih već ima krivični dosije što sugeriše da postoji mogućnost ponavljanja dela.

Sudija je usvojila predlog tužioca, istovremeno izrekavši i „blažu izolacionu meru“, ocenjujući da će se ovom merom postići svrha zaustavljanja eventualnog izvršenja krivičnog dela od strane okrivljenih, a imajući u vidu ozbiljnost krivičnog dela, način i okolnosti pod kojima je ono izvršeno, lične prilike, ponašanje u prošlosti, kao i druge okolnosti koje ukazuju na opasnost ponavljanja krivičnog dela.

Policija je 27. septembra saopštila da je tog dana u Južnoj Mitrovici uhapšeno 10 lica, od kojih su, prema tadašnjim policijskim informacijama dva maloletna, zbog fizičkog napada na 11 osoba u vreme dok su se svi oni nalazili ispred kancelarije kosovskog Ministarstva poljoprivrede.

Uz šture informacije, Kosovska policija navela je tada da je navodnim žrtvama ponuđena medicinska pomoć, ali da su napadnuta lica to odbila.

Ne navodeći nacionalnost uključenih u incident tada, u policiji su samo potvrdili da se predmet nalazio kod dva srpska tužioca.

Osmorici je odmah 27. određen pritvor, sa izuzetkom dva maloletnika, piše Kossev.Ostale vesti

FHPK: Suđenja za ratne zločine traju predugo
Fond za humanitarno pravo Kosova (FHPK) je u Prištini predstavio godišnji izveštaj o posmatranju suđenja za ratne zločine na Kosovu tokom 2022. godine pod nazivom „Suđenje za ratne zločine: bez vidljivog napretka“. Na panel diskusiji nakon predstavljanja dokumenta je bilo reči i o suđenju za ratne zločine u odsustvu. 
  • 30.03.2023
Sinoć u Zubinom Potoku zapaljena dva automobila sa RKS tablicama
Sinoć su u Zubinom Potoku zapaljena dva privatna automobila kosovskih registarskih oznaka, potvrdila je Kosovska policija za KoSSev portal.
  • 30.03.2023
Srpska lista osudila hapšenje Miljana Jovanovića
Hapšenje Miljana Jovanovića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, koji je u međuvremenu pušten iz pritvora, osudila je Srpska lista.
  • 29.03.2023
Bivši policajac uhapšen na Jarinju pušten iz pritvora

Bivši policajac Miljan Jovanović, koji je juče uhapšen, pušten je iz pritvora, potvrdio je njegov branilac Dejan Vasić. Dodao je da su ga iz policije pomešali zbog sličnog imena sa Milanom Jovanovićem koji se nalazi na poternici.

  • 29.03.2023
Srbin uhapšen na prelazu Jarinje
Bivši kosovski policajac M.J. uhapšen je na prelazu Jarinje, dok se sa suprugom i dvoje dece vraćao iz Raške u Leposavić.
  • 28.03.2023
Obijene kuće u Lapljem Selu i Suvom Dolu

Još dve srpske porodice opljačkane su juče na centralnom Kosovu. Krađe su prijavljene u Lapljem Selu kod Gračanice i u Suvom Dolu kod Lipljana.

  • 28.03.2023