Vesti
Hronika

Kućni pritvor osmorici Albanaca iz Mitrovice za napad na grupu Srba

Osmorici od devet optuženih Albanaca Osnovni sud u Mitrovici je odredio jednomesečni kućni pritvor za krivična dela napad i učestvovanje u tuči koja su se dogodila ove nedelje u južnom delu tog grada ispred kancelarije Ministarstva poljoprivrede.
Kućni pritvor osmorici Albanaca iz Mitrovice za napad na grupu Srba
Osnovni sud u Mitrovici (Foto KoSSev)

Sudija je u obrazloženju odluke navela i da su dela koja im se stavljaju na teret bila usmerena protiv starijih Srba koji su došli da predalju dokumenta za poljoprivredne subvencije, te da su na međuetničkoj osnovi izazvala veliku uznemirenost javnosti. Inače, među okrivljenim je i četvoro sa već postojećim krivičnim dosijeom.

Od 27. septembra do 27.oktobra u kućnom pritvoru će biti: Aljbert Ljutrim, Ćendrim Sumići, Fljamur Šartari, Aljbin Dibrani, Erdin Hasani, Endrit Peci, Mergim Hasani.

Optužnica je podignuta i protiv maloletnog B.S.

Njima se na teret stavlja da su „primenili silu prema drugome“, odnosno da su napali grupu lica srpske nacionalnosti.

„Oštećeni su građani srpske nacionalnosti, koji su došli u prostorije Кancelarije Ministarstva poljoprivrede, kako bi predali zahteve sa dokumentima za dobijenje subvencija. To su bili stariji ljudi, a delo koje je učinjeno prema njima je na međuetničkoj osnovi izazvalo veliku uznemirenost javnosti“, navedeno je u odluci.

„Ovo delo izvršeno je pod naročito teškim okolnostima, a motivisano je na nacionalnoj osnovi. S obzirom na to da je delo učinjeno na međuetničkoj osnovi, izazvalo je veliku uznemirenost u javnosti, a činjenica da je učinjeno ispred Кancelarije u koju dolaze lica svih nacionalnosti. Postoji opasnost da bi okrivljeni mogli ponoviti delo“, istaknuto je.

Četvoro okrivljenih već ima krivični dosije što sugeriše da postoji mogućnost ponavljanja dela.

Sudija je usvojila predlog tužioca, istovremeno izrekavši i „blažu izolacionu meru“, ocenjujući da će se ovom merom postići svrha zaustavljanja eventualnog izvršenja krivičnog dela od strane okrivljenih, a imajući u vidu ozbiljnost krivičnog dela, način i okolnosti pod kojima je ono izvršeno, lične prilike, ponašanje u prošlosti, kao i druge okolnosti koje ukazuju na opasnost ponavljanja krivičnog dela.

Policija je 27. septembra saopštila da je tog dana u Južnoj Mitrovici uhapšeno 10 lica, od kojih su, prema tadašnjim policijskim informacijama dva maloletna, zbog fizičkog napada na 11 osoba u vreme dok su se svi oni nalazili ispred kancelarije kosovskog Ministarstva poljoprivrede.

Uz šture informacije, Kosovska policija navela je tada da je navodnim žrtvama ponuđena medicinska pomoć, ali da su napadnuta lica to odbila.

Ne navodeći nacionalnost uključenih u incident tada, u policiji su samo potvrdili da se predmet nalazio kod dva srpska tužioca.

Osmorici je odmah 27. određen pritvor, sa izuzetkom dva maloletnika, piše Kossev.Ostale vesti

Dvanaest godina od ubistva dr Meska

Danas se navršava dvanaest godina od smrti mitrovičkog pedijatra, dr Mesuda Džekovića, koji je stradao u eksploziji ručne bombe, u severnom delu Mitrovice.

  • 02.07.2022
Nikoli Nedeljkoviću određen pritvor od 30 dana

Dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

  • 30.06.2022
Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022