Vesti
Hronika

Krstić i Šabani negirali da su počinili ratni zločin

U Osnovnom sudu u Prištini održano je pripremno ročište protiv Zlatana Krstića i Destana Šabanija, koje tužilaštvo tereti za krivična dela "ratni zločini protiv civilnog stanovništva". Dvojica optuženih su negirali krivicu a advokat Dejan A. Vasić kaže da će u roku od 15 dana uložiti zahtev za njeno odbacivanje.
Krstić i Šabani negirali da su počinili ratni zločin
Advokat Dejan A. Vasić (Foto Kim)

Optuženi su negirali navode da su odgovorni za ubistvo četiri Albanca i nehumani tretman prema njima u Gornjem Nerodimlju kod Uroševca tokom 1999. godine.

Optužnica tereti Zlatana Krstića da je kao pripadnik srpskih policijskih snaga, navodno 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca, direktno učestvovao u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, tačnije na devetnaest članova porodice Nuhiu, koji nisu aktivno učestvovali u oružanom sukobu.

Dok je Destan Šabani, optužen da je 1. aprila 1999. godine, u svojstvu policijskog inspektora nepristojno, ponižavajuće i pogrdno postupio sa ubijenima. On je navodno naredio da tela budu pokopana bez obreda.

Advokat Zlatana Krstića, Dejana A. Vasić ističe da ne postoji osnovana sumnja da se postupak uopšte vodi.

“Dokazi tužilaštva uzeti su na jedan neprofesionalan način, a nama je uskraćeno da većim delom istrage prisustvujemo identifikaciji što ne bi smelo, ali je tužilac tako postupio i vodio je istragu na svoju ruku, kako je njima u tom momentu odgovaralo”, kazao je Vasić.

Vasić napominje da je nakon ubistva tadašnji Okružni sud u Uroševcu izvršio istražne radnje, autopsiju i da je taj sud postupo po zakonu, ipak u odnosu na drugog okrivljenog Destana Šabanija najviše će se “lomiti koplja, da li su ostaci porodice tretirani na zakonit način ili ne”, smatra advokat Vasić.Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020
Policija: Srbin iz Čaglavice nije pretio Tačiju
Srbin I.L. iz Čaglavice, koji je danas priveden, nije pretio kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, saznaje RTV Kim u Policiji u Gračanici.
  • 28.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca u teškom stanju
Pripadnik Kosovske policije Zoran Jerinić, ranjen je danas oko 13 časova u selu Vrbovac u opštini Klokot hicem iz pištolja.
  • 28.03.2020
Opljačkane srpske porodice u selima Banje i Osojane
Pljačka koja se prethodne noći dogodila u selima Banje u opštini Srbica i Osojane u opštini Istok, i pored zabrane kretanja, koja je na snazi uznemirila je meštane ovih sela.
  • 28.03.2020