Vesti
Hronika

Krivična prijava protiv muškarca koji je u Tetovu mahao zastavom „Velike Albanije“

Ministarstvo unutrašnjih poslova (Severne Makedonije prim.red.) saopštilo je da je identifikovalo lice koji je mahao zastavom Velike Albanije u Tetovu. Reč je o nemačkom državljaninu A.M. (21) i protiv njega će biti podneta krivična prijava nadležnom tužilaštvu, prenosi Kallxo pisanje Portalb.mk.

Krivična prijava protiv muškarca koji je u Tetovu mahao zastavom „Velike Albanije“
Aljbin Kurti tokom posete Tetovu (Foto 24.mk)

„Odeljenje kriminalističke policije – Sektor za opšte i nasilne zločine u saradnji sa SPB Tetovo razjasnilo je krivično-pravni događaj koji se dogodio 11.08.2023. godine na trgu u Tetovu, tokom posete premijera Kosova Aljbina Kurtija kada se pojavila takozvana zastava ‘velike Albanije’, sa kojom je izvršeno krivično delo iz člana 319. Krivičnog zakonika. Nakon preduzetih operativno-taktičkih mera, utvrđen je identitet lica koje je počinilo krivično delo – A.M.(21), nemački državljanin. Protiv lica iz člana 319. Krivičnog zakonika biće podneta krivična prijava nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje“, navode u MUP-u.

Nekoliko dana nakon prijema, policija je pokrenula zahtev za pokretanje krivičnog postupka protiv dva pravna tela, opštine Čair i opštine Tetova. Dvojica domaćina, Visar Ganiu i Bilall Kasami, pozvani su u policijsku stanicu. Kako navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, zato što nisu postupili na osnovu Zakona o upotrebi grba, zastave i himne Republike Severne Makedonije.

U reakciji predsednika Steve Pendarovskog rečeno je da bi organizatori javnih skupova u Tetovu i Čairu trebalo da budu zakonski kažnjeni zbog kršenja zakonskih odredbi u pogledu upotrebe zastave, državne himne, simbola i zajednice, uz potpuno nepoznavanje državnih simbola.

Reagovala je i opoziciona partija VMRO-DMNE odakle su naveli da institucije ne mogu da se pravdaju privatnim posetama i da je partija na vlasti LSDM ponovo poklekla Severnoj Makedoniji.

S druge strane, albanske opozicione stranke optužile su makedonsku stranu da ovakvim pristupom vraća antialbansku histeriju iz komunističkog perioda.

Tom prilikom je predsednica Kosova Vjosa Osmani, povodom dočeka premijera Kurtija u Tetovu gde je bila istaknuta zastava „Etničke Albanije“, rekla da na skupovima niko od organizatora nije proveravao šta svaki građanin ima u rukama.

Ona je dodala da ovu akciju vidi kao „pokret građana, a ne kao nešto organizovano”, a ceo slučaj nije ostao bez komentara ni od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je optužio kosovskog premijera da je tokom posete Tetovu promovisao ideju Velike Albanije i to nazvao skandalom.Ostale vesti

KP: Četrnaestogodišnjak samo pokazivao noževe
Večeras nešto pre 18 časova na igralištu u Mikro naselju došlo je do incidenta među decom kada je jedan četrnaestogodišnjak pretio noževima drugoj deci. Srpski izvori navode da se radilo o licu albanske nacionalnosti koji je napao srpsku decu, dok Kosovska policija, ne precizirajući nacionalnost, negira da je u ovom slučaju maloletnik nasrnuo na drugu decu, već da je pokazao noževe, nakon čega su se deca uplašila i otrčala u svoje kuće.
  • 23.09.2023
Nikola Elezović: Otac je lošeg zdravstvenog stanja

Nikola Elezović, sin Ilije Elezovića koji se sumnjiči za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i koji se nalazi u pritvoru u Podujevu, kazao je da je njegov otac jako lošeg zdravstvenog stanja, nakon dve teške operacije karcinoma i da metastaza napreduju.

  • 23.09.2023
Kosovska policija na Bistrici zaplenila preko 3,5 tone paprike iz Srbije

Kosovska policija sprečila je noćas na Severu šverc preko tri i po tone paprike, pohvalila se sama svojim rezultatima.

  • 23.09.2023
Policija o bombama u Kosovskom Pomoravlju: Otvoren slučaj izazivanja opšte opasnosti
U vezi sa bacanjem ručnih bombi u Kosovskom Pomoravlju, otvoren je slučaj izazivanja opšte opasnosti. Iz Kosovske policije je potvrđeno da su dve bombe eksplodirale, jedna ne, i saopšteno je da je istraga u toku.
  • 23.09.2023
Lučić: Najteži deo smo rešili
Najteži deo smo rešili, a to je da uopšte naša firma postoji, kaže za RTS generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić nakon što je Priština usvojila žalbu na rešenje o zabrani rada ćerke firme "MTS doo" na Kosovu.
  • 23.09.2023
Barbano osudio upotrebu eksplozivnih naprava
Šef EULEKS-a Đovani Pjetro Barbano osudio je bacanje eksplozivnih naprava na Kosovu i istakao  da "ovakvi incidenti pokazuju neophodnost hitne deeskalacije".
  • 22.09.2023