Vesti
Hronika

Krijumčari Albanaca osuđeni na ukupno 47 godina zatvora

Specijalni sud u Beogradu osudio je na ukupno 47 godina zatvora devet optuženih za krijumčarenje Albanaca sa Kosova i Metohije u Mađarsku preko reke Tise.
Krijumčari Albanaca osuđeni na ukupno 47 godina zatvora
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Tokom kriminalnih radnji od 11. do 14. oktobra 2009. godine u Tisi se utopilo 15 od 18 ilegalnih albanskih migranata, dok je troje uspelo da se spasi.

Od tog broja, 11 migranata se utopilo u Tisi, najverovatnije na području Mađarske, dok tela četiri migranta nakon potonuća čamca nisu pronađena, a tri su migranta spasena, navodi se u presudi.

Apelacioni sud je, kako se navodi u odluci objavljenoj na sajtu suda, odbio žalbe tužilaštva i odbrane i potvrdio presudu Specijalnog suda iz marta prošle godine, kojom je J. Đ. osuđen na devet godina zatvora kao organizator grupe krijumčara ljudi.

G. M. dobio je pet i po godina zatvora, D. B. pet, R. D. pet godina i osam meseci, A. Š. i J. K. po tri godine, A. I. tri godine i osam meseci, a A. I. tri godine i četiri meseca.

Oni su osuđeni zbog krivičnih dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

J. K. je pravoslažno oslobođen od optužbi.

Ilegalni migranti su najpre prebacivani sa Kosova i Metohije do Končulja, a zatim do Subotice, gde su skrivani u objektima ilegalnog smeštaja, odakle su u pogodnom trenutku ilegalno prebacivani u Mađarsku preko Tise i graničnih prelaza Horgoš i Kelebija.

Od 15 ilegalnih migranata koji su se utopili pokušavajući da pređu u Mađarsku, polovina preminulih bila su deca uzrasta od godinu dana pa naviše, dok drugu polovinu preminulih čine njihovi roditelji, takođe mlađe dobi, pisali su mediji nakon tragedije.Ostale vesti

Namerna dramatizacija rutinske akcije?
Žustra reakcija kosovskih političara povodom ulaska srpskih vojnika na kosovsku teritoriju ima negativan odjek na nastavak dijaloga, smatra Beljuj Bećaj. Sa druge strane, Dušan Janjić navodi da je Priština bila obaveštena o saradnji KFOR-a i vojske Srbije.
  • 10.08.2020
Izdat nalog za hapšenje poslanika Etema Arifija

Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje poslanika, Etema Arifija.

  • 04.08.2020
Jevtić: Pucano na kuću povratnika u Vidanju
Danas oko 13 sati, nepoznata lica pucala su iz vozila na kuću povratnika u selu Vidanje kod Kline, objavio je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.
  • 04.08.2020
Novi incident u severnom delu Mitrovice, korišćeno vatreno oružje
U Kosovskoj Mitrovici treći dan zaredom, ponovo je došlo do incidenta. Korišćeno je vatreno oružje, a u tuči koja se dogodila, najmanje jedno lice je zadobilo povrede, potvrdio je za Radio Kontakt Plus zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti.
  • 04.08.2020
Merdare: Zaplenjeno preko 10.000 falsifikovanih evra
Na kontrolnom punktu Merdare noćas je zaplenjeno 10.500 falsifikovanih evra, saopštila je Uprava carine.
  • 01.08.2020
Na zidu ograde Pešića u Klini ispisana poruka
Preteća poruka na engleskom jeziku “killer” (ubica) ispisana je sinoć oko 19 sati na zidu ograde oko porodičnog doma srpskih povratnika Aleksandra i Vesne Pešić u Klini, potvrdio je za Kosovo Onlajn predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković.
  • 27.07.2020