Vesti
Hronika

KP: Povređeno pet policajaca, u samoodbrani korišćen suzavac

Kosovska policija saopštila je da se veliki broj građana okupio ispred Opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok kako bi "sprečili predsednike opština da uđu na svoja radna mesta". Napominju da su petorica policajca zadobila telesne povrede, te da je su oštećena četiri službena vozila. 
KP: Povređeno pet policajaca, u samoodbrani korišćen suzavac
Kosovska policija prilikom bacanja suzavca (Foto Radio Kontakt Plus/Sunčica Andrejević)

Kako navode, "osim angažovanih lica i njihovih vozila/sredstava koja su postavljena u blizini i pri opštinskim objekatima, u severnim opštinama pušteni su alarmi koje koriste kriminalne strukture za mobilizaciju i okupljanja".

"Policija Kosova je angažovala relevantne policijske jedinice, u cilju upravljanja situacijom i okolnostima koje su stvorili okupljeni građani, koji su ometali organe za sprovođenje zakona i državne službenike da ostvare svoje legitimno pravo", stoji u saopštenju.

Napominju da su službenici policije razgovarali sa okupljenim građanima, tražeći od njih da se udalje i "ne ometaju rad državnih službenika", da raščiste put i omoguće im ulazak na radna mesta, ali su oni to kontinuirano odbijali.

"Demonstranti u Zvečanu su nakon izvesnog vremena počeli da pokazuju nasilje, vređaju i bacaju razna jaka oruđa i šok bombe prema policiji i službenim vozilima, nanevši direktnu opasnost i telesne povrede do sada petorici policijskih službenika koji su se potom vratili na službenoj dužnosti. Takođe, pričinjena je materijalna šteta i na četri službena vozila, od kojih je jedno zapaljeno", dodaju.

Ističu da se sumnja, da su se u blizni čuli pucnji, ali se još uvek ne zna tačna lokacija.

"Videvši direktnu opasnost po živote policajaca, nadležne policijske jedinice u samoodbrani su bile prinuđene da reaguju i koriste legalna sredstva, uključujući i suzavac da rasteraju masu, kako bi predsednicima omogućili ulazak u objekte opština. Policija Kosova će nastaviti da održava bezbedno i mirno okruženje za sve građane Republike Kosova bez razlike, kao i preduzeće zakonske mere protiv nezakonitih radnji koje bi u bilo kojoj meri ugrozile bezbednost, mir i stabilnost", zaključuju u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.Ostale vesti

Arsenijević postavio novu zastavu na ogradu: Samo protestujemo, bez nasilja

Lider GI "Srpski opstanak" Aleksandar Arsenijević izveo je mali performans prošetavši Zvečanom sa zastavom na kojoj piše "Samo protestujemo. Bez nasilja", a potom je okačio na metalnu ogradu koja je postavljena kao barikada ispred Opštine Zvečan.

  • 01.06.2023
Manje okupljenih u Zvečanu, večeras moleban za mir

U Zvečanu je situacija mirna, na ulicama oko opštine je i dalje prisutan manji broj građana. Snage Kfora obezbeđuju opštinsku zgradu i nekoliko raskrsnica u gradu.

  • 01.06.2023
Bivši ministar poljoprivrede Nenad Rikalo osuđen na tri godine zatvora
Osnovni sud u Prištini izrekao je presudu protiv bivšeg ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MBPZHR) Nenada Rikala, osuđujući ga na tri godine zatvora zbog optužbi za korupciju. Osuđen je i bivši sekretar ovog ministarstva Kaplan Haljimi na dve godine i šest meseci.
  • 01.06.2023
KP: Građani da ignorišu poziv na protest u Južnoj Mitrovici
Policija Kosova upoznata je da putem različitih društvenih mreža, ljudi i profila kruže objave kojima se pozivaju građani da učestvuju na navodnom masovnom protestu, danas u 12 časova u Južnoj Mitrovici i namerom da "marširaju ka severu zemlje", saopštila je kosovska policija.
  • 01.06.2023
Mirno u Zvečanu

Situacija u Zvečanu je mirna, trenutno nema mnogo okupljenih. Iza ograde sa bodljikavom žicom vidljiv je manji broj vojnika KFOR-a, javlja novinar Kim radija sa lica mesta. 

  • 01.06.2023
Jevtić: Oskrnavljen spomenik žrtvama fašizma
Predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić napisao je na Tviteru da je sinoć oskrnavljen spomenik na putu Štrpce - Brezovica.
  • 31.05.2023