Vesti
Hronika

KP pokrenula plan "Kulti“ u cilju zaštite imovine SPC

Kosovska policija je registrovala porast broja napada na imovinu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu zbog čega su povećane patrole na terenu, rečeno je za Kosovo onlajn iz policije.

KP pokrenula plan
Crkva Svete Petke u Vitini (Foto Fejsbuk Kosovska Vitina)

Samo od početka ove godine zabeleženo je ukupno 13 oštećenja crkvene imovine i pokušaja krađe.

“Zaključno sa današnjim datumom ukupno je prijavljeno 13 slučajeva na objektima SPC u različitim regionima Kosova. Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva 9 su klasifikovani kao slučajevi teške krađe, a 4 kao oštećenja imovine”, navodi se u pisanom odgovoru Kosovske policije za Kosovo onlajn.

Iz policije navode da su u skladu sa svojim nadležnostima evidentirali i delimično procesuirali počinice krivičnih dela.

“Nakon prijave slučajeva na lice mesta su izlazile nadležne policijske jedinice, vršile uviđaje i prikupljali materijalne dokazi koji su predstavljani nadležnom tužilaštvu i koordinisane dalje istražne radnje. U određenim slučajevima identifikovani su izvršioci i protiv istih su podnete prijave, a ostali slučajevi se i dalje istražuju”, dodaje su u saopštenju.

S ciljem sprečavanja napada na objekte Srpske pravoslavne crkve Kosovska policija primenjuje poseban operativni plan delovanja.

“Nakon povećanog broja prijavljenih slučajeva u mesecu martu 2021. godine Kosovska policija je pokrenula dodatni operativni plan ’Kulti’ koji se sprovodi na celoj teritoriji Kosova, gde je uključen veći broj policijskih jedinica sa ciljem preventivnog delovanja i otkrivanja počinioca krivičnih dela”, zaključuje se u odgovoru kosovske policije.Ostale vesti

KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021
Gradonačelnik Kline osuđen zbog sukoba interesa, zaposlio ćerku
Osnovni sud u Peći proglasio je gradonačelnika Kline Zenuna Eljezaja krivim za sukob interesa, osudivši ga na plaćanje kazne od 4.000 evra nakon što je svojoj ćerki omogućio da se zaposli u Glavnom centru porodične medicine (GCPM) u Klini.
  • 01.12.2021
Osojane: Pronađeno beživotno telo povratnika u selu Koš
U povratničkom selu Koš kod Osojana u jutrarnjim časovima je pronađeno beživotno telo povratnika Velimira Popovića (1951) ispred porodične kuće. Srčani udar je najverovatniji uzrok njegove smrti.
  • 30.11.2021
KM: Danas saslušanje učesnika sinoćnjeg incidenta
Učesnici sinoćnje tuče i pucnjave koja se oko 23 sata dogodila u kafiću „Amnezija“ u Kosovskoj Mitrovici biće saslušani danas zbog alkoholisanog stanja u kome su se nalazili, rekao je za RTV Kim portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Bratislav Radović. 
  • 30.11.2021