Vesti
Hronika

KP pokrenula plan "Kulti“ u cilju zaštite imovine SPC

Kosovska policija je registrovala porast broja napada na imovinu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu zbog čega su povećane patrole na terenu, rečeno je za Kosovo onlajn iz policije.

KP pokrenula plan
Crkva Svete Petke u Vitini (Foto Fejsbuk Kosovska Vitina)

Samo od početka ove godine zabeleženo je ukupno 13 oštećenja crkvene imovine i pokušaja krađe.

“Zaključno sa današnjim datumom ukupno je prijavljeno 13 slučajeva na objektima SPC u različitim regionima Kosova. Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva 9 su klasifikovani kao slučajevi teške krađe, a 4 kao oštećenja imovine”, navodi se u pisanom odgovoru Kosovske policije za Kosovo onlajn.

Iz policije navode da su u skladu sa svojim nadležnostima evidentirali i delimično procesuirali počinice krivičnih dela.

“Nakon prijave slučajeva na lice mesta su izlazile nadležne policijske jedinice, vršile uviđaje i prikupljali materijalne dokazi koji su predstavljani nadležnom tužilaštvu i koordinisane dalje istražne radnje. U određenim slučajevima identifikovani su izvršioci i protiv istih su podnete prijave, a ostali slučajevi se i dalje istražuju”, dodaje su u saopštenju.

S ciljem sprečavanja napada na objekte Srpske pravoslavne crkve Kosovska policija primenjuje poseban operativni plan delovanja.

“Nakon povećanog broja prijavljenih slučajeva u mesecu martu 2021. godine Kosovska policija je pokrenula dodatni operativni plan ’Kulti’ koji se sprovodi na celoj teritoriji Kosova, gde je uključen veći broj policijskih jedinica sa ciljem preventivnog delovanja i otkrivanja počinioca krivičnih dela”, zaključuje se u odgovoru kosovske policije.Ostale vesti

Preminula novinarka Gordana Suša
Novinarka Gordana Suša preminula je danas posle duge i teške bolesti u 75. godini života, potvrđeno je za portal Nova.rs.
  • 22.06.2021
Godišnjica od kidnapovanja rudara kopa Belaćevac
"Danas se navršavaju 23 godine od otmice srpskih rudara, koje su albanski teroristi prisilno odveli iz fabričkog kruga ugljenokopa `Belaćevac` Termoelektrane `Obilić` na Кosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 22.06.2021
Ukradena strujna instalacija iz crkve u Uroševcu

Iz pravoslavne crkve Svetog cara Uroša u Uroševcu ukradena je strujna instalacija, javio je prištinski portal Reporteri.

  • 21.06.2021
Autobus sa 50 vernika iz Srbije vraćen iz Kosovske Mitrovice
"Autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije koji su krenuli da obeleže Zadušnice i posete hramove Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, vraćen je jutros iz Кosovske Mitrovice za Beograd", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 
  • 19.06.2021
Policija demantuje vest o postavljanju srpske zastave na Košarama

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je prištinskim medijima da su policijski timovi izašli na lice mesta, ali da na karauli Košare nije bilo srpske zastave.

  • 14.06.2021
Jedna osoba povređena u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici
Jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici i smeštena je u bolnicu, prenosi portal Reporteri.
  • 13.06.2021