Vesti
Hronika

Kosovsko tužilaštvo pokreće istragu o ulasku vakcina iz Srbije

Osnovno tužilaštvo u Kosovskoj Mitrovici počelo je sa sakupljanjem informacija oko ulaska vakcina protiv koronavirusa iz Srbije u opštinama na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo, potvrdio je za RSE glavni tužilac u Mitrovici, Šućri Sula.
Kosovsko tužilaštvo pokreće istragu o ulasku vakcina iz Srbije
Ilustracija (Foto N1)

Kako je rekao, istraga se vodi kako bi se prikupile informacije i utvrdilo da li su farmaceutski proizvodi na Kosovo ušli iz Srbije, ilegalnim kanalima ili ne, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Ne možemo reći ništa oko ulaska a bez da znamo kako su ušli ti proizvodi i ko su osobe koje su ih donele”, naveo je on.

Kako je dodao, mogućnosti da vakcine iz Srbije uđu na Kosovo nezakonitim putem su mnoge.

„Ukoliko budemo imali dokaza da su one prokrijumčarene – jer treba da postoji jedna autorizacija za njihovu upotrebu – i ukoliko su one nezakonite, počećemo sa krivičnim procedurama protiv onih osoba koje su to učinile“, naveo je on.

Kosovska vlada je saopštila da na osnovu informacija Carine i Granične policije nema podataka da su vakcine protiv koronavirusa ušle na sever Kosova iz Srbije preko zvaničnih puteva.

“Ako su ove vakcine na Kosovo ušle preko ilegalnih puteva, onda će kosovske institucije preduzeti potrebne zakonske mere protiv osoba uključenih u ovu ilegalnu aktivnost, šverc lekovima”, stoji u reakciji.

Kako se dodaje, uvoz medicinskih proizvoda mora da bude u skladu sa pravilima za uvoz i uz autorizaciju Agencije za medicinske proizvode i opremu, bilo da se radi o regularnom uvozu ili donaciji.

“Ako se proizvod ne pridržava ove redovne procedure, onda se on smatra ilegalnim proizvodom, dok će nadležni organi poduzeti odgovarajuće pravne radnje”, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da kosovske institucije nisu imale zvaničnu komunikaciju sa institucijama Srbije u vezi ovog pitanja.

"Nastavak brige o srpskom narodu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da će Beograd nastaviti da brine o svom narodu na Kosovu i da je spreman da šalje lekove i vakcine Albancima.

Ističe da time što je Beograd poslao vakcine srpskom narodu na Kosovu nije prekršio Briselski sporazum i da nikome ne bi trebalo da padne na pamet da napadne nekoga ko je delio lekove.

Najavio je i nova ulaganja u Gračanicu i Kosovsku Mitrovicu, i pomoć narodu Srbije u regionu, uz nastavak saradnje sa svima.Ostale vesti

Aleksandar Ivanović: Neko ima interes da istraga o ubistvu ostane u fioci
Aleksandar Ivanović, bratanac ubijenog Olivera Ivanovića, smatra da bi osnivanje anketnog odbora u parlamentu moglo da pomeri ovaj slučaj sa mrtve tačke, ali i da očigledno neko ima interes da rasvetljavanje Oliverovog ubistva tapka u mestu.
  • 11.08.2022
Protesti vlasnika prodavnica u Velikoj Hoči
U znak protesta zbog pljački prodavnica koje se ponavljaju u dva navrata za manje od dva meseca, vlasnici trgovinskih radnji u Velikoj Hoči su od danas zatvorili svoje radnje.
  • 10.08.2022
Kod Prištine uhapšen muškarac, zaplenjeno preko 27 kilograma marihuane
U okviru akcije Kosovske policije, u selu Mramor kod Prištine, uhapšen je muškarac kod koga je pronađeno više od 27 kilograma marihuane.
  • 09.08.2022
Petković sa porodicom momka uhapšenog na Gazimestanu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković objavio je na svom Fejsbuk nalogu da se sastao sa porodicom Nikole Nedeljkovića, koji je na Vidovdan uhapšen na Gazimestanu.
  • 09.08.2022
Tužilaštvo: Nastavlja se inspekcijski nadzor na Brezovici

Na području Brezovice i danas se vrši inspekcijski nadzor u cilju istrage o nelegalnoj gradnji u zoni Nacionalnog parka, saopšteno je iz Tužilaštva u Uroševcu.

  • 09.08.2022
Slabiji zemljotres kod Ulcinja
Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore je u 7.33h registrovao slab zemljotres, sa epicentrom na tri kilometra jugozapadno od Ulcinja.
  • 09.08.2022