Vesti
Hronika

Kosovsko tužilaštvo pokreće istragu o ulasku vakcina iz Srbije

Osnovno tužilaštvo u Kosovskoj Mitrovici počelo je sa sakupljanjem informacija oko ulaska vakcina protiv koronavirusa iz Srbije u opštinama na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo, potvrdio je za RSE glavni tužilac u Mitrovici, Šućri Sula.
Kosovsko tužilaštvo pokreće istragu o ulasku vakcina iz Srbije
Ilustracija (Foto N1)

Kako je rekao, istraga se vodi kako bi se prikupile informacije i utvrdilo da li su farmaceutski proizvodi na Kosovo ušli iz Srbije, ilegalnim kanalima ili ne, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Ne možemo reći ništa oko ulaska a bez da znamo kako su ušli ti proizvodi i ko su osobe koje su ih donele”, naveo je on.

Kako je dodao, mogućnosti da vakcine iz Srbije uđu na Kosovo nezakonitim putem su mnoge.

„Ukoliko budemo imali dokaza da su one prokrijumčarene – jer treba da postoji jedna autorizacija za njihovu upotrebu – i ukoliko su one nezakonite, počećemo sa krivičnim procedurama protiv onih osoba koje su to učinile“, naveo je on.

Kosovska vlada je saopštila da na osnovu informacija Carine i Granične policije nema podataka da su vakcine protiv koronavirusa ušle na sever Kosova iz Srbije preko zvaničnih puteva.

“Ako su ove vakcine na Kosovo ušle preko ilegalnih puteva, onda će kosovske institucije preduzeti potrebne zakonske mere protiv osoba uključenih u ovu ilegalnu aktivnost, šverc lekovima”, stoji u reakciji.

Kako se dodaje, uvoz medicinskih proizvoda mora da bude u skladu sa pravilima za uvoz i uz autorizaciju Agencije za medicinske proizvode i opremu, bilo da se radi o regularnom uvozu ili donaciji.

“Ako se proizvod ne pridržava ove redovne procedure, onda se on smatra ilegalnim proizvodom, dok će nadležni organi poduzeti odgovarajuće pravne radnje”, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da kosovske institucije nisu imale zvaničnu komunikaciju sa institucijama Srbije u vezi ovog pitanja.

"Nastavak brige o srpskom narodu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da će Beograd nastaviti da brine o svom narodu na Kosovu i da je spreman da šalje lekove i vakcine Albancima.

Ističe da time što je Beograd poslao vakcine srpskom narodu na Kosovu nije prekršio Briselski sporazum i da nikome ne bi trebalo da padne na pamet da napadne nekoga ko je delio lekove.

Najavio je i nova ulaganja u Gračanicu i Kosovsku Mitrovicu, i pomoć narodu Srbije u regionu, uz nastavak saradnje sa svima.Ostale vesti

Da li je
Ostaje trajna sramota, na celoj Srbiji, a pre svega na vlasti, zato što to gnusno ubistvo, sa očiglednom političkom pozadinom, nikada nije rasvetljeno do kraja, kaže za RTV Kim Borko Stefanović povodom tri godine od egzekucije Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici. Sve što je bilo do Srbije, uradila je, smatra Veljko Odalović.
  • 16.01.2021
Skupovi za Olivera ispred SDP-a
Ispred prostorija SDP-a u Kosovskoj Mitrovici, na mestu gde je pre tri godine ubijen Oliver Ivanović, nekadašnji saradnici ubijenog lidera kosovskih Srba pale sveće.
  • 16.01.2021
Prijatelji, poznanici i nekadašnji saradnici pokojnog Olivera Ivanovića smatraju da je njegovo ubistvo političko i da sudski proces na Kosovu ne teče kako treba. Ksenija Božović kaže da bi Oliver, "da je prihvatio neke savete, možda danas bio među nama", a meštani Gračanice sumnjaju da će se odgovorni za njegovu smrt ikada pronaći.
  • 16.01.2021
Pronađeno telo muškarca kod Gračaničkog jezera
Bivši policijski službenik na Kosovu Fadilj Suljević pronađen je mrtav u blizini Gračaničkog jezera, javljaju prištinski mediji i dodaju da se radi o osobi koja je kao svedok bila pozvana u Specijalni sud za zločine pripadnika nekadašnje OVK.
  • 15.01.2021
Kosovski političari na godišnjici u Račku
Kosovski političari odali su danas počast stradalima ispred Memorijalnog kompleksa u Račku.
  • 15.01.2021
Miroslav Ivanović: Oliverovo ime nekome para uši
"Nažalost, sve moje reči se obistinjuju. Prolazi i treća godina i pravog rezultata istrage za izvršiteljem i nalogodavcem nema. Nema pomaka", rekao je za RTV Kim Miroslav Ivanović, brat ubijenog Olivera.
  • 15.01.2021