Vesti
Hronika

Kosovski političari na godišnjici u Račku

Kosovski političari odali su danas počast stradalima ispred Memorijalnog kompleksa u Račku.
Kosovski političari na godišnjici u Račku
Aljbin Kurti i Vjosa Osmani (Foto Ekonomia online)

Na 22. godišnjicu događaja u Račku počast stradalima odali su v.d. predsednice Kosova Vjosa Osmani, premijer Kosova u tehničkom mandate Avdulah Hoti, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, predsednik Pokreta samoopredeljenje Aljbin Kurti, vršilac dužnosti predsednika DPK i kandidat za premijera Enver Hodžaj, ali i mnogi drugi.

Takođe, putem Tvitera oglasio se i američki ambasador u Prištini Filip Kosnet, koji je napisao da SAD stoje uz Kosovo na dan sećanja na žrtve u Račku.

 

 

Inače, događaj u selu Račak, na oko 40 kilometara južno od Prištine, 15. januara 1999. godine, kada je u sukobu srpske policije sa pripadnicima OVK ubijeno 45 Albanaca, i dalje izaziva brojne kontroverzne reakcije, jer je ovaj oružani obračun ubrzo zatim iskorišćen kao povod za bombardovanje SR Jugoslavije.Ostale vesti

Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

  • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021