Vesti
Hronika

Kosovska Vlada prati tok iskopavanja u Kiževaku kod Raške

Vlada Kosova saopštila je da pomno prate nastavak iskopavanja navodne masovne grobnice u Kiževaku kod Raške.
Kosovska Vlada prati tok iskopavanja u Kiževaku kod Raške
Tokom iskopavanja (Foto Anadolija)

"Iskopavanja će se nastaviti narednih sedmica, sve do potpune procene cele označene lokacije masovne grobnice i ekshumacije svih posmrtnih ostataka žrtava rata koji su možda na ovom mestu", navodi se u saopštenju.

Deo iskopavanja vrše forenzički eksperti kosovske delegacije u okviru Radne grupe za nestala lica, zajedno sa stručnjacima iz Međunarodne komisije za nestala lica i institucija Srbije.

Do subote, lokaciju masovne grobnice u Kiževaku posetila je i starija delegacija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta iz Ženeve u pratnji predstavnika dve delegacije u okviru Radne grupe za nestala lica.

Forenzički stručnjaci Kosova i dalje će biti na lokaciji masovne grobnice do kraja ovog procesa, posebno nakon potvrde DNK analizom da posmrtni ostaci ekshumirani krajem prošle godine pripadaju žrtvama masakra u Rezalima.

“Vlada Kosova ostaje posvećena nastavku svog rada dajući prioritet rasvetljavanju sudbine nestalih, boljem pravnom i institucionalnom tretmanu njihovih porodica i uspostavljanju pravde”, navodi se u saopštenju.Ostale vesti

Preminula novinarka Gordana Suša
Novinarka Gordana Suša preminula je danas posle duge i teške bolesti u 75. godini života, potvrđeno je za portal Nova.rs.
  • 22.06.2021
Godišnjica od kidnapovanja rudara kopa Belaćevac
"Danas se navršavaju 23 godine od otmice srpskih rudara, koje su albanski teroristi prisilno odveli iz fabričkog kruga ugljenokopa `Belaćevac` Termoelektrane `Obilić` na Кosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 22.06.2021
Ukradena strujna instalacija iz crkve u Uroševcu

Iz pravoslavne crkve Svetog cara Uroša u Uroševcu ukradena je strujna instalacija, javio je prištinski portal Reporteri.

  • 21.06.2021
Autobus sa 50 vernika iz Srbije vraćen iz Kosovske Mitrovice
"Autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije koji su krenuli da obeleže Zadušnice i posete hramove Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, vraćen je jutros iz Кosovske Mitrovice za Beograd", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 
  • 19.06.2021
Policija demantuje vest o postavljanju srpske zastave na Košarama

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je prištinskim medijima da su policijski timovi izašli na lice mesta, ali da na karauli Košare nije bilo srpske zastave.

  • 14.06.2021
Jedna osoba povređena u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici
Jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici i smeštena je u bolnicu, prenosi portal Reporteri.
  • 13.06.2021