Vesti
Hronika

Kosovska Vlada prati tok iskopavanja u Kiževaku kod Raške

Vlada Kosova saopštila je da pomno prate nastavak iskopavanja navodne masovne grobnice u Kiževaku kod Raške.
Kosovska Vlada prati tok iskopavanja u Kiževaku kod Raške
Tokom iskopavanja (Foto Anadolija)

"Iskopavanja će se nastaviti narednih sedmica, sve do potpune procene cele označene lokacije masovne grobnice i ekshumacije svih posmrtnih ostataka žrtava rata koji su možda na ovom mestu", navodi se u saopštenju.

Deo iskopavanja vrše forenzički eksperti kosovske delegacije u okviru Radne grupe za nestala lica, zajedno sa stručnjacima iz Međunarodne komisije za nestala lica i institucija Srbije.

Do subote, lokaciju masovne grobnice u Kiževaku posetila je i starija delegacija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta iz Ženeve u pratnji predstavnika dve delegacije u okviru Radne grupe za nestala lica.

Forenzički stručnjaci Kosova i dalje će biti na lokaciji masovne grobnice do kraja ovog procesa, posebno nakon potvrde DNK analizom da posmrtni ostaci ekshumirani krajem prošle godine pripadaju žrtvama masakra u Rezalima.

“Vlada Kosova ostaje posvećena nastavku svog rada dajući prioritet rasvetljavanju sudbine nestalih, boljem pravnom i institucionalnom tretmanu njihovih porodica i uspostavljanju pravde”, navodi se u saopštenju.Ostale vesti

KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021
Gradonačelnik Kline osuđen zbog sukoba interesa, zaposlio ćerku
Osnovni sud u Peći proglasio je gradonačelnika Kline Zenuna Eljezaja krivim za sukob interesa, osudivši ga na plaćanje kazne od 4.000 evra nakon što je svojoj ćerki omogućio da se zaposli u Glavnom centru porodične medicine (GCPM) u Klini.
  • 01.12.2021
Osojane: Pronađeno beživotno telo povratnika u selu Koš
U povratničkom selu Koš kod Osojana u jutrarnjim časovima je pronađeno beživotno telo povratnika Velimira Popovića (1951) ispred porodične kuće. Srčani udar je najverovatniji uzrok njegove smrti.
  • 30.11.2021
KM: Danas saslušanje učesnika sinoćnjeg incidenta
Učesnici sinoćnje tuče i pucnjave koja se oko 23 sata dogodila u kafiću „Amnezija“ u Kosovskoj Mitrovici biće saslušani danas zbog alkoholisanog stanja u kome su se nalazili, rekao je za RTV Kim portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Bratislav Radović. 
  • 30.11.2021