Vesti
Hronika

Kosovska policija nastavila sa hapšenjem na severu Kosova

Policijski inspektorat Kosova (PIK), odnosno istražitelji Odeljenja za istrage, danas su u popodnevnim časovima uhapsili osumnjičenog policijskog službenika u Zubinom Potoku, saopštio je PIK.
Kosovska policija nastavila sa hapšenjem na severu Kosova
Pripadnici KP (Foto Kontakt plus)

Današnje hapšenje osumnjičenog policajca granične policije sa inicijalima B.T. je nastavak jučerašnje operacije koja je sprovedena u saradnji sa Kosovskom policijom na nekim lokacijama na severu Kosova i šire, navodi se u saopštenju PIK-a.

Jučerašnjoj operaciji i današnjem hapšenju prethodila je višemesečna istraga PIK-a i KP-a predvođena Specijalnim tužilaštvom Kosova, što je rezultiralo osnovanom sumnjom u umešanost nekih policijskih službenika i nekih građana; "Učešće ili organizacija kriminalne grupe" u vezi sa drugim krivičnim delima kao; "Krijumčarenje robe", "Zloupotreba službenog položaja", "Podmićivanje", "Zabranjena trgovina", itd.

U jučerašnjoj akciji Kosovske policije, slobode je lišeno 19 pripadnika Kosovske policije (11 Srba, 4 Albanca i 4 Bošnjaka).

Kosovo traži ukidanje imuniteta ruskom državljaninu iz UNMIK-a

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici je preko Ministarstva spoljnih poslova Kosova zatražilo ukidanje imuniteta ruskom državljaninu i radniku misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Mihajilu Krasnoščekovu, koji je u utorak tokom policijske akcije na severu priveden jer je bio na barikadi koja je onemogućavala prolazak policije. On je nakon nekoliko sati pušten na slobodu.

Glavni tužilac u Mitrovici Šućri Sulja potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je zahtev o ukidanju imuniteta podnet u sredu, kako bi otpočeo postupak u vezi krivičnog dela "ometanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti" i "učešće u grupi koja je počinila krivično delo huliganizma".

Odluku o ukidanju imuniteta donosi Specijalni predstavnik UNMIK-a. Na osnovu Zakona o statusu, imunitetu i privilegijama diplomatskih i konzularnih misija na Kosovu, i prisustvu međunarodnih vojnih snaga i njihovog osoblja, imunitet takvim osobama može biti ukinut izričitom pismenom saglasnošću rukovodioca misije.

Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova zatražilo od UNMIK-a da pojasni okolnosti o prisustvu ruskog državljanina, radnika UNMIK-a, na barikadi u blizini Zubinog Potoka na severu Kosova. Barikadu na putu postavilo je lokalno srpsko stanovništvo kako bi se sprečio prolaz Policije Kosova. U to vreme, u toku je bila akcija hapšenja osumnjičenih policajaca i pojedinih lica zbog umešanosti u korupciju i organizovani kriminal.

Direktor Policije Kosova Rešat Ćaljaj kazao je na konferenciji za medije u utorak da je policija "u pokušajima uklanjanja barikada kako bi se stiglo do cilja, naišla na vozilo UN-a u kojem su bili jedan međunarodni i lokalni radnik te misije”.

"Oni su privedeni zato što su bili na barikadama", dodao je Ćeljaj.

Kosovski predsednik Hašim Tači je kazao da je “uhapšen jedan Rus, kamufliran kao diplomata kako bi ometao policiju i njihovu akciju”. Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj najavio je da će “kosovske institucije tretirati pitanje ruskog ‘diplomate’ u skladu sa međunarodnim konvencijama”.

“Kosovo i zemlje regiona su upoznate sa ruskom agendom za destabilizaciju našeg regiona”, napisao je Haradinaj na Tviteru.

Nakon privođenja, oni su odvedeni u bolnicu u Severnoj Mitrovici radi lečenja povreda, a ubrzo su počeli da pristižu i pozivi za njegovo oslobađanje od Ambasade Rusije u Beogradu, šefa misije UN-a na Kosovu Zahira Tanina, a sama portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je akciju na severu nazvala “upadom”, “još jednom provokacijom Prištine” i “uspostavljanje kontrole putem sile”.

Ruski državljanin i radnik UNMIK-a Mihail Krasnoščekov (Mikhail Krasnoshćekov) je u utorak u popodnevnim satima oslobođen. Milan Ivanović, direktor Zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici, kazao je na protestu lokalnog stanovništva u Severnoj Mitrovici u sredu da je Krasnoščekov tokom privođenja dobio "teške telesne povrede", i da će biti prebačen na Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu radi nastavka lečenja.

Ko je Mihail Krasnoščekov?

Na osnovu njegovog LinkedIn profila, Krasnoščekov se na Kosovu nalazi od 1998. godine. Od decembra 1998. do marta 1999. bio je deo verifikacione misije Organizacije za bezbednost i saradnju Evrope (OEBS) na Kosovu. Nakon rata, od oktobra 1999. nešto više od godinu dana radio je kao službenik za ljudska prava, takođe u misiji OEBS-a. Potom, 2001. prelazi u UNMIK gde se nalazi i dan-danas. Prvo je radio kao službenik za civilne odnose, a od 2005. radi kao službenik za političke odnose.Ostale vesti

Miroslav Lukić iz Velike Hoče: Uplašen sam, ali mora da se živi
Miroslav Lukić iz Velike Hoče napadnut je u sredu od strane trojice Albanaca nakon što je više puta policiji prijavljivao čobane koji svoju stoku vode na ispašu na srpska imanja u okolini Velike Hoče.
  • 07.05.2021
Kancelarija za KiM: U Velikoj Hoči napadnut Miroslav Lukić

"Meštanin Velike Hoče Miroslav Lukić napadnut je sinoć oko devet sati od strane trojice Albanaca, koji su ga prvo verbalno vređali, a potom i fizički napali. On je zadobio prelom nosa i nalazi se na bolničkoj opservaciji. O slučaju je obaveštena policija, a napadač je priveden", saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  • 06.05.2021
Saobraćajna nesreća na putu između Gračanice i Lapljeg Sela
Na putu između Gračanice i Lapljeg Sele dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je povređen mladić, vozač automobila, koji je nakon ukazane prve pomoći, prebačen na odeljenje hirurgije na dalje lečenje, kazala je za RTV Kim doktorka Bojana Rajković.
  • 03.05.2021
Obeležena 22. godišnjica bombardovanja SUP-a u Mitrovici
Polaganjem cveća i odavanjem pošte stradalima, obeležena je 22. godišnjica NATO bombardovanja zgrade SUP-a u Kosovskoj Mitrovici, kada su tri osobe ubijene, a više njih povređeno.
  • 02.05.2021
Nastavljeno suđenje Rikalu i ostalim optuženima za korupciju
Nekadašnji kosovski ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenad Rikalo i još sedam bivših zvaničnika optuženih za korupciju, danas su u prištinskom sudu imali uvodno obraćanje.
  • 27.04.2021
Preminuo slikar i vajar Miloš Šobajić
Slavni slikar i vajar Miloš Šobajić preminuo je sinoć u bolnici od posledica virusa korona, potvrđeno je Sputnjiku.
  • 24.04.2021