Vesti
Hronika

Kosovska policija izašla na uviđaj nakon liturgije u hramu Hrista Spasa

Kosovska policija došla je do crkve Hrista Spasitelja u centru Prištine, gde je danas vladika Eparhije raško-prizrenske Teodosije održao liturgiju, prenosi Gazeta ekpres.
 • 10.06.2021
 • 14:41 h
 • Hronika
 • Gazeta ekspres, Kosovo Online, Kim
 • komentara:
 • pregleda: 349
Kosovska policija izašla na uviđaj nakon liturgije u hramu Hrista Spasa
Ilsutracija (Foto Reporteri)

Kosovski mediji prenose da je kosovska policija trenutno na licu mesta u inspekciji.

Vladika Eparhije raško-prizrenske Teodosije održao je liturgiju crkvi Hrista Spasa u Prištini prvi put od 1998. godine.

Kancelarija za KiM: Demonstracija sile i verske netrpeljivosti

"Današnji upad Кosovske policije na crkveni posed hrama Hrista Spasa u Prištini i to nakon liturgije koja je u ovoj svetinji održana nakon pune 23 godine, brutalna je demonstracija sile i verske netrpeljivosti koja dolazi iz Prištine", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Prisustvo policije ispred crkve očigledna je pretnja vernicima šta će im se dogovoditi ukoliko ponovo dođu u ovu svetinju u gradu, iz koga je nakon 1999. godine proterano 40.000 Srba sa njihovih ognjišta, ističe se uiu saopštenju Kancelarije za KiM.

"Opusteli grad i hram u njemu najbolniji su podsetnik i svedočanstvo na stradanje i egzodus srpskog naroda sa prostora Кosova i Metohije. Upravo zato albanskim političarima smetaju vernici koji su se danas u ovoj svetinji sabrali".

"Da li ovako Aljbin Кurti i političari iz Prištine zamišljaju zaštitu verske i kulturne baštine SPC na Кosovu i Metohiji, tako što će slati naoružanu policiju da preti vernicima? Hoće li o ovoj upotrebi zastrašivanja i sile u blizini crkve izvestiti Unesko i organizaciju `Evropa Nostra`", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijima.Ostale vesti

Preminula novinarka Gordana Suša
Novinarka Gordana Suša preminula je danas posle duge i teške bolesti u 75. godini života, potvrđeno je za portal Nova.rs.
 • 22.06.2021
Godišnjica od kidnapovanja rudara kopa Belaćevac
"Danas se navršavaju 23 godine od otmice srpskih rudara, koje su albanski teroristi prisilno odveli iz fabričkog kruga ugljenokopa `Belaćevac` Termoelektrane `Obilić` na Кosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
 • 22.06.2021
Ukradena strujna instalacija iz crkve u Uroševcu

Iz pravoslavne crkve Svetog cara Uroša u Uroševcu ukradena je strujna instalacija, javio je prištinski portal Reporteri.

 • 21.06.2021
Autobus sa 50 vernika iz Srbije vraćen iz Kosovske Mitrovice
"Autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije koji su krenuli da obeleže Zadušnice i posete hramove Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, vraćen je jutros iz Кosovske Mitrovice za Beograd", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 
 • 19.06.2021
Policija demantuje vest o postavljanju srpske zastave na Košarama

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je prištinskim medijima da su policijski timovi izašli na lice mesta, ali da na karauli Košare nije bilo srpske zastave.

 • 14.06.2021
Jedna osoba povređena u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici
Jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici i smeštena je u bolnicu, prenosi portal Reporteri.
 • 13.06.2021