Vesti
Hronika

Kosovska policija izašla na uviđaj nakon liturgije u hramu Hrista Spasa

Kosovska policija došla je do crkve Hrista Spasitelja u centru Prištine, gde je danas vladika Eparhije raško-prizrenske Teodosije održao liturgiju, prenosi Gazeta ekpres.
 • 10.06.2021
 • 14:41 h
 • Hronika
 • Gazeta ekspres, Kosovo Online, Kim
 • komentara:
 • pregleda: 523
Kosovska policija izašla na uviđaj nakon liturgije u hramu Hrista Spasa
Ilsutracija (Foto Reporteri)

Kosovski mediji prenose da je kosovska policija trenutno na licu mesta u inspekciji.

Vladika Eparhije raško-prizrenske Teodosije održao je liturgiju crkvi Hrista Spasa u Prištini prvi put od 1998. godine.

Kancelarija za KiM: Demonstracija sile i verske netrpeljivosti

"Današnji upad Кosovske policije na crkveni posed hrama Hrista Spasa u Prištini i to nakon liturgije koja je u ovoj svetinji održana nakon pune 23 godine, brutalna je demonstracija sile i verske netrpeljivosti koja dolazi iz Prištine", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Prisustvo policije ispred crkve očigledna je pretnja vernicima šta će im se dogovoditi ukoliko ponovo dođu u ovu svetinju u gradu, iz koga je nakon 1999. godine proterano 40.000 Srba sa njihovih ognjišta, ističe se uiu saopštenju Kancelarije za KiM.

"Opusteli grad i hram u njemu najbolniji su podsetnik i svedočanstvo na stradanje i egzodus srpskog naroda sa prostora Кosova i Metohije. Upravo zato albanskim političarima smetaju vernici koji su se danas u ovoj svetinji sabrali".

"Da li ovako Aljbin Кurti i političari iz Prištine zamišljaju zaštitu verske i kulturne baštine SPC na Кosovu i Metohiji, tako što će slati naoružanu policiju da preti vernicima? Hoće li o ovoj upotrebi zastrašivanja i sile u blizini crkve izvestiti Unesko i organizaciju `Evropa Nostra`", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijima.Ostale vesti

Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

 • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
 • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
 • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
 • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
 • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
 • 01.12.2021