Vesti
Hronika

Komemoracija u Somboru povodom Dana sećanja na stradale u NATO agresiji

Na današnji dan pre tačno 24 godine, prvi udari u okviru NATO agresije na tadašnju SRJ počeli su oko 20 časova. Hiljade ljudi okupilo se u Somboru pred početak večerašnjeg obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji.

Komemoracija u Somboru povodom Dana sećanja na stradale u NATO agresiji
Milorad Dodik, Porfirije, Aleksandar Vučić (FotoPrintscreen/RTS)

Centralnoj manifestaciji na Trgu Svetog Đorđa u Somboru prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh Porfirije, premijerka Ana Brnabić i članovi vlade, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, poslanici Skupštine Srbije, ministri u Vladi Republike Srpske.

„Oprostićemo ako budemo mogli. Zaboraviti samo ako nas ne bude bilo“, piše na sceni.

Najpre je održan pomen stradalima koji je služio patrijarh Porfirije.

Porfirije je nakon služenja pomena održao i kratag govor u kom je rekao da je NATO bombardovanje bilo „najnesrazmerniji vojni sukob otkad je sveta i veka“.

Nakon obraćanja patrijarha Porfirija, intonirana je himna, a potom su se na kratko sa ozvučenja oglasile sirene za uzbunu.

Upriličen je i muzičko-scenski prikaz u znak sećanja na stradale tokom NATO bombardovanja.

Marijana Paskaš, ćerka zastavnika jugoslovenske vojske Radovana Medića, koji je prva žrtva NATO agresije, zahvalila se što se ovakvim ceremonijama čuva sećanje na sve koji su izgubili život tokom 78 dana bombardovanja.

“Dragi tata, bljesak te večeri bio je poslednje što si video, čuo, osetio. Videli smo ga i mi kroz prorzor doma, pred našim očima obasjao je šumicu kroz koju smo zajedno šetali i označio kraj života kakav smo imali“, rekla je Marijana.

Hvala što smo večeras ovde, gde je život izgubio čovek koji je voleo svoju porodicu, svoj narod i slobodu, poručila je Marijana Paskaš.

Prisutnima se obratio i predsednik Republike Srpske Milorad DodikOstale vesti

Više desetina demonstranata osumnjičeno za nemire u Zvečanu
Direkcija policije u Prištini saopštila je da je između 70 i 80 demonstranata eksplozivnim napravama, vatrenim oružjem, kamenjem i ciglama napalo službena lica policajce u Zvečanu 29. maja, navodeći da je o ovom slučaju pokrenuta istraga.
  • 03.06.2023
Protesti i danas u Zvečanu i Leposaviću
Nedaleko od zgrade Opštine Zvečan iza prostora koji je i dalje ograđen bodljikavom žicom, okupljeni su od jutros građani. Kfor se nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu.
  • 03.06.2023
Žica i nastavak protesta, gradonačelnik Leposavića peti dan ne izlazi iz opštine

Najviše pripadnika KFOR je i dalje ispred opštinskih zgrada. Međutim, danas ne nose štitove koji su bili deo njihove opreme u prethodnim danima i mnogo ih je manje u odnosu na prethodne dane.

  • 02.06.2023
Rajović: Kosovska policija ne dozvoljava rudarima Trepče da rade svoj posao

Okupljenima na protestu u Zvečanu obratio se direktor "Flotacije Leposavić" RHMK "Trepča", Milan Rajović.
On je kazao da pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije onemogućavaju zaposlene u rudnicima "Crnac" i "Belo brdo" da rade svoj posao.

  • 02.06.2023
Objavljen novi snimak privođenja Petrovića

Nakon vesti Kim radija i portal Gračanica onlajn pronašao je u svom materijalu video kojim se dokazuje da je Radoš Petrović u ponedeljak 29. maja priveden od strane KFOR-a pre početka nereda u Zvečanu.

  • 02.06.2023
Petrović i Obrenović privedeni pre početka nereda u Zvečanu
Video i foto materijal koji je ekipa Kim radija snimila u ponedeljak 29. maja u popodnevnim satima neposredno pre izbijanja nereda u Zvečanu, pokazuje da su Radoš Petrović i Dušan Obrenović "nestali" iza kordona KFOR-a pre incidenta, pa je jasno da u njemu nisu učestvovali, niti su mogli da napadnu bilo koga, pošto su prethodno - privedeni.
  • 02.06.2023