Vesti
Hronika

Komemoracija Bojanu Stojanoviću: Danas su se okupili i oni koji su nas delili i loše govorili

Komemoracija povodom smrti Bojana Stojanovića, prvog predsednika Opštine Gračanica, održana je danas u velikoj sali Doma kulture. Od Stojanovića su se oprostili porodica, prijatelji, radnici opštine, građani, stranačke kolege.
Komemoracija Bojanu Stojanoviću: Danas su se okupili i oni koji su nas delili i loše govorili
Sa komemorativnog skupa (Foto Kim)

Najbliži saradnik Bojana Stojanovića i njegov nekadašnji zamenik, Igor Aritonović, kazao je da je ponosan na svog prijatelja koji je danas okupio i one „koji su nas delili, i one koji su loše govorili“. Kazao je da mu je danas veoma teško.

„Danas si šefe pred mene stavio vrlo težak zadatak. Tvoja ekipa ovo ne može da implementira u fulu. Ceo život si to od nas tražio, međutim, danas to ne ide“.

„Ja znam koliko ti je bila jasna i zrela vizija i koliko si sve bolje razumeo i shvatao. Znam kako si nas smirivao i kako si nekad znao da daš gas kada je bilo potrebno. Tvoje velike zasluge su pominjali pre mene, a pominjaće i mnogi posle. Ja sad imam potrebu da ti kažem u svoje ime i u ime svih tvojih drugara i te tvoje ekipe i tvoje velike porodice da si nas ostavio u trenutku kada to niko nije mogao ni da pomisli“, kazao je Igor Aritonović.

Nakadašnji politički rival Bojana Stojanovića, Branimir Stojanović, kazao je da nažalost ovdašnje Srbe karakteriše „nedovoljno poštovanje velikih ljudi dok su tu sa nama“.

„Sreli smo se i upoznali profesionalno kao ljuti suparnici pre šest godina na lokalnim izborima, kao takmičari i rivali. Da, ali nikada kao neprijatelji. Bio je mudar i trezven da zna gde je ta tanka granica koja omeđi politiku i život čoveka, granica koja nas čuva da ostanemo ljudi. Nismo se tada politički razumeli onako kako jesmo poslednjih godina i ljudski i politički. Ostaje žal što nismo imali vremena da postanemo još bolji prijatelji, a prijatelji jesmo svakako bili“.

Stojanović je kazao da je pokojni Bojan Stojanović bio svestan u kakvoj se političkoj močvari prepunoj blata nalaze lokalni političari, i da je svaka greška, pa i nenamerna bila velika i neoprostiva.

„Kada kažem da smo izgubili važnog čoveka ne govorim to jer je prigodno to reći u ovoj prilici, potpuno sam u to uveren i znam da će nam biti mnogo teže bez Bojana Stojanovića“, kazao je bivši gradonačelnik Gračanice i aktuelni državni sekretar u Ministarstvu privrede Republike Srbije.

Okupljenima se obratio i sadašnji predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović. On je kazao da je vest o smrti Bojana Stojanovića ostavila u neverici sve koji su ga poznavali ili sarađivali sa njim. Stojanović je, kako je kazao, postavio temelje opštine i otvorio put ka razvoju ali i opstanku stanovništva.

„Tvrd u svojim stavovima, rečit i otresit ne libeći se da iznese sopstveni stav imao je puno protivnika ali je svojim zalaganjima pronalzio kompromisna rešenja. Nikada i pored brojnih pritisaka i iskušenja nije napuštao svoj rodni Dobrotin, Kosovo i Metohiju i nikada nije radio protiv interesa sopstvenog naroda“, kazao je Popović.

Od Stojanovića se oprostio i potpredsednik Srpske liste Igor Simić. Prisutni su bili o ostali članovi ove partije, kojoj se pre izvesnog vremena priključio i sam Stojanović.

Bojan Stojanović, zamenik ministra finansija u kosovskoj vladi biće sahranjen danas u 13 sati na seoskom groblju u svom rodnom Dobrotinu.

 

 Ostale vesti

“Vreme prolazi tragovi na duši ostaju večno”
Navršene su 22 godine od početka kidnapovanja Srba iz Retimlja kod Orahovca. Najpre je otet Jugoslav Kostić na imanju "Orvina" 10. jula 1998. godine. Tada je počela tragedija ove porodice. Sedam dana potom, 17. jula je iz Retimlja oteto još 14 Kostića, a stari Anđelкo je ubijen na кućnom pragu.
  • 11.07.2020
Policija razbija demonstracije u Beogradu
Policija je krenula ka demonstrantima nakon što je pristiglo pojačanje. Posle kamenovanja koje je trajalo više desetine minuta na pripadnike policije, oni su krenuli da razbijaju demonstracije u centru Beograda i ispred Skupštine Srbije.
  • 10.07.2020
Neredi u Beogradu, protesti i u drugim gradovima
Ispred Narodne skupštine u Beogradu okupilo se nekoliko hiljada ljudi, a tu je i grupa bliska bišem članu Dveri Srđanu Nogu, javlja reporter N1. Došlo je do incidenata, razbijeni su prozori na Skupštini, novinarima nije dozvoljeno da snimaju u blizini parlamenta.
  • 10.07.2020
Tači u ponedeljak u Hagu
Predsednik Кosova Hašim Tači će u ponedeljak otputovati u Hag. Poziv na razgovor usledio je nešto manje od 20 dana od obelodanjivanja još uvek nepotvrđene optužnice protiv njega i Кadrija Veseljija za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti, progone, maltretiranja i ubistva skoro 100 ljudi.
  • 08.07.2020
Nakon protesta u Beogradu 20 povređenih, policija oko skupštine
Trinaest policajaca i sedam civila povređeno je tokom protesta posle najave ponovnog uvođenja policijskog sata u Beogradu u pokušaju da se zaustavi dalje širenje koronavirusa.
  • 08.07.2020
Stradao američki vojnik na Kosovu
Američki Sekretarijat za odbranu saopštio je u ponedeljak da je dvadesetogodišnji pripadnik američke vojske, koji je služio u mirovnoj misiji na Kosovu, izgubio život.
  • 07.07.2020